Dolar 32,5292
Euro 34,9276
Altın 2.434,24
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Çocukluk hayalinin peşinden gitti 400 kişiye istihdam sağladı

Çocukluk hayalinin peşinden gitti 400 kişiye istihdam sağladı
02 Haziran 2013 08:31
A+
A-

 

filizbıldır2-1

 

Basra’yı baştan tasarlayan kadın mimar İstanbul için kolları sıvadı.Enkaz halindeki Basra’da modern bir şehir kurdu, Rotasını İstanbul’a çevirdi

Mimarlık hayallerini gerçekleştirmek için dünyanın en tehlikeli şehirlerinden biri olan Irak’ın Basra kentinde iş yapmayı seçen kadın girişimci Filiz Bıldır, harabe halindeki şehri yeniden tasarladı. Havalimanından hastaneye, okuldan alışveriş merkezlerine kadar yüzlerce projeyi başarıyla tamamlayan Bıldır, tek başına çıktığı zorlu yolda Dore mimarlık adlı firmasıyla 400 kişiye istihdam sağlıyor. Ortadoğu bölgesinde Irak, Katar ve Kuveyt başta olmak üzere çok sayıda ülkede iş yapan Kadın girişimci Filiz Bıldır, elde ettiği başarıyla dünya çapında projelere imza attı. “Baretimi takıp tulumumu giyiyorum ve sabahtan akşama kadar şantiyede işin başındayım” diyen Bıldır,  Basra’nın riskli ortamını fırsata çevirerek enkazdan başarı hikayesi çıkardı. Ortadoğu dışında Türkiye pazarında da projeler üretmeye başladıklarını ifade eden Bıldır, “Önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye pazarı için yol haritamızı belirledik. Artık toplu konut ve yatırım amaçlı konut pazarı doydu. Mimari yönümüzü ve inşaat alanındaki tecrübelerimizi harmanlayarak şehir merkezlerinde yüksek nitelikli projeler üreteceğiz. Ortadoğu ve Avrupa kökenli yatırımcıların da gücünü arkamıza alarak iş merkezleri ve mimari tarafı ağır basan konutlar üreteceğiz. İlk etapta müze, kongre merkezi ve hastane inşaatlarına başladık” ifadelerini kullandı.

filizbıldır4

ENKAZDAN BAŞARI HİKAYESİ ÇIKARDI

1997 yılında İstanbul Teknik üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına başlayan Bıldır, 8 yıllık profesyonel iş hayatının ardından 2005 yılınd a DoreGrubun ilk şirketi olan Dore Mimarlık adlı şirketini kurarak mimari danışmanlık ve tasarım alanında ilk adımını attı. Villa ve lüks konut tasarımlarıyla işe başlayan Bıldır, oğlu Kaan’ın dünyaya gelmesiyle tüm işleri bir kenara bırakarak bebeğini büyütmeye karar vermiş. Oğlu 1 yaşına geldiğinde yeniden hayallerinin peşinden giden Bıldır, Amerikan hükümetinin teklifiyle askeri bir havalimanı inşaatı için Basra’ya gitmeye karar verir. Fikrini yakınlarına açtığında ilk başlarda tedirgin olduklarını fakat zamanla kendine destek olduklarını anlatan Bıldır, “1 yaşındaki oğlumu öpüp uçağa biniyordum. Basra’ya ilk gittiğimizde savaştan çıkma bir harabe vardı. Buraya gelen firmalar aldıkları inşaat işlerini yarıda bırakıp şehri terk etmişler. Biz ilk olarak iş yapacağımız ofisi inşa ettik. O dönemde Irak’ta kaos hüküm sürüyordu.Yapılması gereken çok iş vardı ama ciddi bir risk barındırıyordu. Bu dönemde ya riski fırsata çevirmeliydik ya da riski almayıp geri çekilmeliydik.Ben o dönem Basra’da olmak için doğru zaman olduğunu düşündüm. Havalimanı inşaatını 9 ay gibi kıs bir sürede tamamlayınca Basra’da iş yapmak isteyen global firmalar için de tek adres olduk. Havalimanı ve villa inşaatlarındaki hız ve kalitemiz sayesinde tüm şehrin güvenini kazandık. İlk başlarda korumalarla şehirde gezerken şu anda hangi kapıyı çalsak bizi tanır ve evini bize açarlar. Savaşta harabeye dönmüş bir şehre dünya standardında kaliteyi götürdük. Şu anda Ortadoğu bölgesinde 100 milyon dolarlık projeye sahibiz. Bölgenin en büyük makine parkı ve teknik altyapısına sahip şirketlerden biriyiz. Avrupa, Ortadoğu ve ABD şirketleriyle ortak projeler yapıyoruz. BP, Acıbadem hastaneleri, İngiliz Mott MCDonald, ABD’li IND gibi firmalarla iş yapıyoruz. Basra’da her 10 nitelikli projeden 8 tanesi bize ait. Şu anda global anlamda elde ettiğimiz başarıyı Türkiye için kullanmaya karar verdik. 1 yıldır Türkiye pazarına dönük projeler geliştiriyoruz. Mimari ve müteahhitlik alanındaki tecrübelerimizi İstanbul için kullanacağız. Şehir merkezinde nitelikli özel projeler yapacağız. Yerli ve yabancı sermaye ortaklarımızla birlikte çalışmalar yapıyoruz. Müze, sosyal tesis, AVM, Konut, İş merkezi gibi alanlarda bugüne kadar hiç yapılmamış mimari yaklaşımları sunacağız” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE ŞEHİR MERKEZİNE TALEP ARTACAK

Türkiye pazarındaki hareketlilik ve potansiyelin Dore Mimarlığı iç pazarda da iş yapmaya yönelttiğini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Bıldır, “Gayrimenkul geliştirme ve inşaat işleri yapmaya başladık. Mimari yönü ağır basan özgün projelerle ilgileniyoruz. Türkiye’de insanlar artık oturmak için ev alıyorlar. Bunu da özgün projelerden konut satın alarak yapıyorlar. Artık insanlara oturacakları evler satılabilecek. Şehir dışında kalan toplu konut bölgelerinden ziyade şehrin merkezindeki projeler daha çok rağbet görmeye başladı. Gelir seviyesi yüksek kesim tasarım değeri olan mimari projeler talep ediyor. Kentsel dönüşüm kapsamında bu talebe uygun binaların üretilmesi daha rahat hale geliyor. Eski yapıların yeniden inşa edilmesi alanında da talep çok yüksek. Ortadoğu ve Avrupalı gruplarla birlikte Türkiye’de gayrimenkul geliştirme hizmetleri sunacağız. Uluslararası çok sayıda fon ve global markalarla birlikte Türkiye pazarında faaliyet göstereceğiz. Artık global pazarlara açılarak yeni işler yapmak istiyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI