Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Çin’den ABD’ye ağır eleştiriler

Çin’den ABD’ye ağır eleştiriler
02 Haziran 2014 08:51 | Son Güncellenme: 04 Haziran 2014 11:48
A+
A-

AI-CI911_SHANGR_G_20140601153133Çin bir güvenlik toplantısında ABD’nin “dünyada tek güç olma” amaçlarını ağır bir şekilde eleştirerek Doğu Asya’da kendi sözünün geçtiği mesajını verirken, daha az güçlü olan komşularıyla da gerilimi yükseltti.

Pekin’in bu yükselen konuşma dili ABD’nin bölgedeki gücünün azaldığını gösterirken, Çin’in bu agresif tutumu diğer ülkeleri askeri gücüne karşı koyabilmek ve kendilerini savunabilmek için bir araya getiriyor.

Üst düzey savunma yetkililerinin katıldığı Shangri-La Dialogue konferansında konuşan üst düzey bir Çinli askeri yetkili ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’e yönelik eleştiriler yaparken, Hagel Çin’in Doğu Çin Denizi’ndeki “istikrarı bozucu ve tek taraflı” adımlarını eleştirmişti. Bunların arasında tartışmalı sularda yapılan bir petrol çıkarma istasyonu da bulunuyor.

General Wang Guanzhong, Hagel’in konuşmasının “tamamen hükmedici, tehdit dolu ve intimidasyona yönelik” olduğunu söyledi ve Çin’e yönelik provokasyonlardan birisi olduğunu belirtti.

Konferansa katılan diğer Çinli yetkililer de ABD hakkında konuşurken aynı keskin dili kullandılar.

General Zhu Chenghu, “Amerikalılar şu anda çok ama çok önemli stratejik bir hata yapıyorlar. Eper Çin’i düşmanınız varsayarsanız Çin kesinlikle ABD’nin düşmanı haline gelecektir” ifadelerini kullandı.

Daha sonra bir Çin televizyonuna röportaj veren general, ABD’nin gücünün bölgede azaldığını dile getirdi.

Bazı uzmanlara göre Çin, Asya’nın en güçlü ülkesi olarak görülmek konusunda çok rahat veya en azından ABD ile bölgede eşdeğer tutulmak istiyor ve bunun için ABD’nin Çin’i durdurabilmek adına çok az ya da hiçbir şey yapamayacağını göstermeye çalışıyor.

Australian National University stratejik çalışmalar profesörü Hugh White, “Çin burada tonu daha da artırıyor. Gördüğümüz şey sürekli ve keskin bir stratejik düşmanlık tonunda artış” ifadelerini kullandı.

Çin’i kızdırmamak için isminin açıklanmasını istemeyen bir diğer yetkili ise diğer ülkelerin Çin hakkındaki görüşlerinin yalnızca birkaç yıl içerisinde nasıl değiştiğini görmenin inanılmaz olduğunu dile getirdi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI