Dolar 32,4151
Euro 34,7918
Altın 2.432,79
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

Çalışanların yüzde 62’sine zam yok

Çalışanların yüzde 62’sine zam yok
09 Ocak 2015 11:15 | Son Güncellenme: 09 Ocak 2015 11:17
A+
A-

Kadın çalışan

2015’in ilk günleriyle birlikte kamudan başlayıp özel sektöre uzanan maaş zamları konusu, Türkiye gündeminde ilk sıraya yerleşti. Peki yeni zamlar çalışanların beklentilerini karşıladı mı? Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net tarafından gerçekleştirilen “2015 Maaş Zammı Memnuniyet Araştırması”, zamlara ilişkin memnuniyetsizliği ortaya koyarken, “Ne kadar performans, o kadar zam” konusunu da gündeme taşıdı. Yaklaşık 11 bin çalışan üzerinde gerçekleştirilen araştırma çalışmasına göre, çalışanların yüzde 62’si zam almadı. 88’i yapılan zamlardan memnun değil. Yapılan zamlardan memnun olan kesim, sadece yüzde 4’lük bir orana sahip. Çalışanların yüzde 85’i ise yeni yıla iş değiştirme fikriyle girdi.

Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net, çalışanlar gözünden “2015 Maaş Zammı Memnuniyet Araştırması” gerçekleştirdi. Yaklaşık 11 bin çalışan üzerinde gerçekleştirilen araştırma çalışması, zamların çalışanların beklentilerini karşılamadığını gösteren olumsuz bir tablo ortaya koyuyor. Araştırma çalışmasının sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 88’i yapılan zamlardan memnun değil. Araştırma çalışması kapsamında çalışanlara sorulan “2015 yılında mevcut işinizi değiştirmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen “evet” cevabı ise yüzde 85’lik bir orana sahip. Bu durum çalışanların memnuniyetsizlikten ötürü yeni yıla iş değiştirme fikriyle girdiğini gösteriyor. Çalışanların zam konusundaki beklentilerinin memnuniyetsizlikle doğru orantılı olması ise, performansa dayalı ücret modelinin kaçınılmazlığını ortaya çıkardı.

Çalışanlar tarafından “Yeni yılda yüzde kaç zam aldınız?” sorusuna verilen cevaplar, çalışanların yüzde 62’sinin hiç zam almadığını gösteriyor. Zam oranları konusunda ağırlık, yüzde 1 ile yüzde 5 aralığında toplanıyor. Bu kesim çalışanların yüzde 24’ünü oluşturuyor. Yüzde 6 ile yüzde 10 aralığında zam alanların oranı ise yüzde 8’de kalıyor. Zam miktarı arttıkça, çalışanların oranı da düşüş eğilimi gösteriyor. Yüzde 21’i aşan zam oranları, yüzde 3’lik bir kesim tarafından temsil ediliyor.

Bu yıl yüzde kaç zam aldınız?
Hiç zam almadım.

62%

%1- %5 arası

24%

%6-%10 arası

8%

%21 ve üstü

3%

%16-%20 arası

2%

%11-%15 arası

1%

Aldığınız zamdan memnun musunuz?
Memnun değilim

88%

İdare eder

8%

Memnunum

4%

2015 yılında mevcut işinizi değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
Evet

85%

Hayır

15%

 

Ne kadar performans o kadar maaş

Yeni yıl ile birlikte yapılan maaş zamlarının hem işverenlerin hem de çalışanların önemli bir gündem maddesi olduğunun altını çizen Eleman.net Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Duyarlar, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Her geçen yıl çalışanların zam konusundaki beklentilerinin artış yönünde ilerlediğini görüyoruz. Buna karşılık olarak da, beklenti arttıkça memnuniyet de düşüş eğilimi çiziyor. Araştırma çalışmasının ortaya koyduğu tablonun bizi şaşırtmaması gerek. Bu tablo karşısında çalışma hayatında farklı modellere gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşverenler tarafından doğru bir planlama yaparak, performansa göre maaş miktarlarının belirlendiği yeni sistemlerin gündeme alınmasıyla, beklenti ve memnuniyet arasındaki bu uçurumu ortadan kaldırabiliriz. Dünyada insan kaynaklarında gündem konusu olan performansa göre ücretlendirme modeli, Türkiye için de kaçınılmaz bir hale geldi. Bu sene bu modelin sektörümüzün ana gündeminde olacağına inanıyoruz.”

REKLAM ALANI