Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Çağın en büyük problemi; aşırı bilgi akışı nedeniyle beynin enerji kaybı”

Çağın en büyük problemi; aşırı bilgi akışı nedeniyle beynin enerji kaybı”
13 Şubat 2013 15:50 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 19:42
A+
A-

Tony_Buzan

Alanında Kıta Avrupa’sının ve Türkiye’nin en büyük organizasyonu olan “İnsan Kaynakları Zirvesi”, “Enerjiyi Yaratanlar: Hareket, Dönüşüm, Güç” teması ile bugün İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı.

MCT Danışmanlık tarafından bu yıl 18’incisi düzenlenen, dünyanın önde gelen profesyonellerini bir araya getiren “İnsan Kaynakları Zirvesi”, bu yıl da yoğun ilgi gördü. Çalışanlar ve kurumlar için enerjiyi; harekete, dönüşüme ve güce yönlendirme formüllerinin paylaşıldığı zirvenin ilk günü 2 bin aşkın sayıda katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Zirvenin açılış konuşmasını, düşünme süreci, yaratıcılık ve yenilik konusunda uzman,  günümüzün en güçlü düşünme-planlama araçlarından olan ve dünyada 250 milyonu aşkın kişinin uyguladığı “mind mapping”in (zihin haritası) yaratıcısı dünyaca ünlü fikir lideri–yazar Tony Buzan gerçekleştirdi.

Microsoft, IBM, HSBC Bank ve BP gibi dev şirketlere danışmanlık yapan Buzan, günümüz bilgi çağının yarattığı en büyük problemin; aşırı bilgi akışı nedeniyle insan beynine gereğinden fazla yük binmesi ve bunun sonucunda stres artışı ve enerji kaybı yaşanması olduğunu söyledi.

Bilginin temel güç olduğu bugün ve gelecekte insanların öğrenme süreci için enerjik olmasının gerektiğinin altını çizen Buzan, “Bilgiyi sadece teknolojik açıdan kullanıyorsanız, enerjiniz düşecektir. Günümüz sorunları gösteriyor ki henüz enerji çağında değiliz. Ama hayatımızı yönetmek için gerçek anlamda zeka kullanılıyorsa, zekice davranılıyorsa, o zaman titreşim yayan bütün enerji kaynaklarınız patlayacaktır. Zira bir sonraki dönem öğrenme dönemi olacak. Ve kendimizi geliştirmek için de enerji dolu olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Çocuklar gibi enerjik olmak gerek

Enerjinin bir diğer sırrının “vizyon sahibi” olmaktan geçtiğini belirten Buzan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyadaki bütün insanların gelişmesi için vizyon sahibi olması gerekiyor. Vizyon, bireyleri enerjiye götüren yoldur. Vizyon sahibi olmak, insanlara enerji yaymakla eş anlamlıdır. Ama bunun yanında çok önemli bir unsur daha var; çocuklar gibi enerjik olmak. Çocukça değil ama çocuklar gibi enerjik olmak. Vizyon sahibi olarak zihnimizde yarattığımız cennete ulaşmayı istemek, enerjimizin sürmesi için önem taşıyor.”

Konuşmasında insan dilinin gerçekte hayal gücünde yarattığı imgeler olduğunun altını çizen Buzan, şunları söyledi:

“İnsan dili gerçekte, Türkçe, İngilizce gibi konuşma dilleri değil hayal gücünde yarattığı imgelerdir. Hayal gücünüz de size enerji vermek zorundadır. Eğer bir müdür, yönetici olarak zirvede olduğunuzu düşünüyorsanız, sadece enerji dolu olduğunuzu sanıyorsunuz demektir. Hayal gücünüzü daima geniş tutmanız gerekiyor.”

“Narsizm tavan yapmış durumda”

“İnsan Kaynakları Zirvesi”nin ilk gününde konuşan dünyaca ünlü isimlerden biri de, günümüz genç neslini anlattığı “Ben Nesli” adlı kitabı ile tanınan, “Asrın Vebası: Narsisizm İlleti” kitabının ortak yazarı San Diego Devlet Üniversitesi Psikoloji Bölümü Profesörü Jean Twenge oldu.

Twenge, günümüzde artık ”ben dilinin” kullanımının giderek arttığını, bunun kişiler ve kurumlar arasındaki sağlıklı iletişime zarar verdiğini söyledi. Twenge, “ABD, dışarıdan büyük ABD olarak gözüküyor. Ancak gelinen noktada narsizm tavan yapmış durumda. ABD’de başta olmak üzere tüm dünyada sosyal medya paylaşımı muhteşem. Ama bu durum, insanların kendine odaklanmasını ve narsist duyguları normalleştiriyor. Paylaşılan tweet’lerde artık bireylerin karın kaslarını gösterdiğine tanık oluyoruz. Söylediğimiz şarkılar, ‘Milyoner olmak istiyorum, “Dünya benim etrafımda dönüyor’ ‘Sana ihtiyacım yok’ ‘Seni yendim’ gibi kelimelerden oluşuyor” diye konuştu.

Günümüz kuşağında artık daha fazla ‘ben’ sözcüğünün kullanıldığına dikkat çeken Twenge, ABD’deki okul kitaplarında bile birinci tekil kişinin kullanımının arttığını gördüklerini ifade etti. Twenge, “Yapılan anketler, 60’lı yıllar ile günümüz dönemi arasında hayli fark olduğunu gösteriyor. Zengin olmayı, çalışmanın sadece para kazanmak için olduğunu düşünenlerin sayısı artıyor. Dünyanın ‘ben’ nesli için ne kadar değişeceğini ve ‘ben’ neslinin de dünyaya ayak uydurmak için ne kadar değişeceğini henüz bilmiyoruz. Ancak dengeyi yakalamak ve organizasyonların ihtiyaçları karşılayabilmesi, gelecek nesiller için önem taşıyor.”

İnterneti önemli kılan, insanların işbirliği yapması

Yine kitapları ile Amerikan Siyasi Bilimler Birliği ve Amerikan Sosyoloji Birliği gibi kuruluşlardan çok sayıda ödül alan, bilgi alanları ve merkezi olmayan işbirliğinin yenilik, ekonomi ve toplum içi özgürlük karşısındaki görevini nitelemede etkin rol oynayan Harvard Üniversitesi Berkman Girişimci Hukuki Çalışmalar Profesörü Yochai Benkler de zirvenin bir diğer önemli konuşmacısı oldu.

Konuşmasında işbirliğinin başarıya giden temel yol olduğunu belirten Benkler, dünyanın en iyi fabrikalarından biri olan Japonya’daki Toyota tesisinin de başarısını, işbirliğinden doğan enerjiye borçlu olduğunu söyledi. Günümüzde internetin gücünün de aynı  nedenden kaynaklandığını dile getiren Benkler, “Bir dönemin başvuru kaynağı Britannica’nın yerini bile artık internet aldı. Şirketlerden akademisyenlere herkes, internet için yoğun çalışma ve araştırmalar içinde. interneti bu derece önemli kılan, milyarlarca insanın bu platformda buluşması oldu” şeklinde konuştu.

Ana oturum konuşmacılarından olan MCT Danışmanlık Yönetici Ortağı Tanyer Sönmezer ise bir şirketin başarılı olması için çalışanına “mesai saatlerini hafta sonu gibi hissettirmesi” gerektiğini söyledi. Sönmezer, “Çalışan markası olmak için vaadiniz olmalı. Şirketler, çalışanları için neler yapılması gerektiğini düşünmeli. En basit örnekle bir doğum günü kutlaması bile enerjiyi yaymanız için bir motivasyon unsuru. Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası gibi kuruluşların büyüme nedenlerinden biri de budur. Tüm bunlar, insanların şirketinize koşa koşa gelmesi için önemli unsurlar” dedi.

“Günümüzde insanoğlu parayı Tanrı’ya çevirdi”

Zirvenin bir diğer önemli konuşmacısı, yoksulluğu ve açlığı azaltma, sosyal adalet ve ekolojik sürdürülebilirlik gibi konulara desteğe adadığı 40 yıllık tecrübesi ile küresel vizyoner olarak kabul edilen aktivist, yazar Lynne Twist oldu.

Twist, günümüzde insanoğlunun parayı Tanrı’ya çevirdiğini belirterek, “Sanki bütün hayatımız paraya bağlıymış gibi. İçinde yaşadığımız ticarileşmiş tüketici kültür boğazımıza yapışmış bir el gibi. En derin en güçlü insan tarafımızı örtbas etmiş durumda. Parayla olan ilişkimizde yanlış duygulara kapılıyoruz. Dışarıda kaldığımızı hissediyoruz ve narsizme kapılan insanlar olarak fonksiyonlarımızı yitiriyoruz” dedi.

Dünyanın en zengini ABD’nin bile çok büyük bir borcun içinde olduğunun altını çizen Twist, “Çünkü ABD toplumu dış zenginliğe önem veriyor. Hepimiz aha fazlasına ulaşmak için çabalıyoruz. Oysa kendi içimize bakmalıyız. Herkesin farklılık yaratma yoluna gitmesi gerekiyor. Daha fazla uzanmak yerine yeterli olana uzanmak daha önemli. Hayatınızın mükemmelliğini, ailenizi ve değerli armağanların ne kadar büyük olduğunu düşünün” dedi.

Kapanış konuşmasını Elif Şafak yapacak

14 Şubat akşamına kadar devam edecek olan zirvede, kurumlarda yüksek peformansı tetikleyen dört ana unsur olan “İklim, Etkililik, Liderlik ve Yetkinlik” başlıkları altında 75 oturumda yaklaşık 100 konuşmacı yer alıyor. Zirvenin kapanış konuşmasını ise Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi ünvanına layık gördüğü, eserleri 30 dile çevrilen ünlü yazar Elif Şafak yapacak.

Zirvede, “Enerjiyi Yaratanlar: Hareket, Dönüşüm, Güç” teması kapsamında zirvede tartışılacak konular arasında ise “Bireylerden Takımlara ve Organizasyonlara Yayılan Yüksek Performans Enerjisi Nasıl Yaratılır?”, “Liderler Organizasyondaki Enerjiyi Nasıl Tetikler?”, “İnsan Kaynakları Profesyonelleri Performansa Dönüşen Enerjiyi Nasıl Yönetir?” ve “Enerjiyi Yaratan ve Bağlılığı Etkileyen Şirket İçi Ödüllendirme Sistemleri Nasıl Oluşturulur?” gibi başlıklar ele alınıyor.

Stratejik partnerliğini Vodafone’un yaptığı İnsan Kaynakları Zirvesi’nin ana sponsorları arasında ise Finansbank, Garanti Emeklilik ve Kariyer.net bulunuyor.

Andy_Reid

 

REKLAM ALANI