Dolar 32,5167
Euro 34,8858
Altın 2.451,84
BİST 9.885,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Borsa İstanbul’u halka arzlarda ciddi artış bekliyor

Borsa İstanbul’u halka arzlarda ciddi artış bekliyor
07 Nisan 2013 10:48 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:09
A+
A-

 

copyright_aabadoluajansi_2013_20130407104530

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Melikşah Utku, “Borsa İstanbul belli bir olgunluğa eriştikten sonra, biz halka arzlarda özellikle önümüzdeki dönemlerde çok ciddi artışlar bekliyoruz” dedi.

 Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Melikşah Utku, “Borsa İstanbul belli bir olgunluğa eriştikten sonra, biz halka arzlarda özellikle önümüzdeki dönemlerde çok ciddi artışlar bekliyoruz” dedi.

Utku, Borsa İstanbul’un yeni yapılanmasını, İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmak konusundaki hedefinin önemli bir parçası olarak görmek gerektiğini belirtti.

Borsa İstanbul kurulmadan önce bir halka arz seferberliği başlatıldığını, bunun meyvelerinin alınmaya başlandığını hatırlatan Utku, bu sürecin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini vurguladı.

Türkiye’ye karşı son zamanlarda yoğun bir yabancı yatırımcı ilgisi olduğuna dikkat çeken Utku, “Türkiye’ye yabancı ilgisi son zamanlarda çok arttı. Sadece borsa ve tahvil yatırımcısı olarak değil, doğrudan şirketlere de ortak olma şeklinde de çok ciddi ilgi var. Yatırımlar başladı. Bu yatırımların belli bir kısmı bizim ‘private equity’ dediğimiz, yabancı şirketlerin gelip etkili gördüğü, gelecek vadeden küçük şirketleri alıp belli bir dönem sonra da halka arz ettikleri bir yapıya dayanıyor” diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde Borsa İstanbul’un oluşturulması ile halka arzlarda ciddi bir artış yaşanabileceğini vurgulayan Utku, “Borsa İstanbul belli bir olgunluğa eriştikten sonra, bu tür halka arzların da katkısıyla biz halka arzlarda özellikle önümüzdeki dönemlerde çok ciddi artışlar bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası bir finans merkezi olma hedefi olan İstanbul’da, yatırımcıya gerekli ürün çeşitliğinin de sunulması gerektiğini belirten Utku, “Yabancı yatırımcı açısından baktığımız zaman, ürün çeşitliliği önemli. Sadece hisse senetleri, tahvillerden ziyade çok daha çeşitliliği olan ürünler sunulmalı. Frankfurt’la Mumbai arasındaki en önemli finans merkezi olacaksak iki şehir arasındaki bölgede kullanılan enstrümanları bünyesine dahil edebilmiş, bunu mevzuat yapısını ve teknik alt yapısını oluşturabilmiş, anlayan, aracılık yapabilen insanların olduğu bir ortam oluşturulması lazım” görüşünü dile getirdi.

Borsa İstanbul’la ekonomide yeni bir sayfanın da açıldığına işaret eden Utku, “Ortak bir sinerji altında, ortak bir yönetimle mümkünse altyapı ile bu süreçlerin çok daha hızlanacağını ve çok daha etkin bir şekilde çalışacağını, hem yatırımcılara hem de şirketlere çok ciddi katma değerler sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Katılım bankacılığı özel bankaların ilgisini çeken bir alan”

Yakın zamanda başta kamu bankaları olmak üzere finansal kuruluşların katılım bankacılığı yapmak konusunda ilgilerinin arttığına dikkati çeken Utku, şunları kaydetti:

“Katılım bankacılığı bugünkü mevcut finansal sistemi tamamlayıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Hakikaten özellikle kriz döneminde piyasalardaki riske ve dalgalanmalara karşı tepkilerine bakarsanız, ticari bankalarla katılım bankaları arasında çok ciddi farklar var. O yüzden hem yatırımlarını çeşitlendirmek hem de bu tamamlayıcı sektöre yatırım yapmak açısından gerek kamunun gerekse özel bankaların ilgisini çeken bir alan.

Önümüzdeki dönemde katılım bankacılığı alanında adım atan yeni bankalar da olabilir. (Katılım bankacılığı) Büyüyen bir alan ve önünüzdeki dönemde daha da büyüyecektir. Büyüyeceği için pazarda daha fazla potansiyel var. Yeni yatırımcıları kaldırabilecek bir piyasa bu. Önümüzdeki dönemde özel bankaları da katılım bankacılığında göreceğiz diye tahmin ediyorum.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER: