Dolar 32,4432
Euro 34,7597
Altın 2.441,10
BİST 9.919,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

‘Bakkal ekonomisine geri dönüş yasası’

‘Bakkal ekonomisine geri dönüş yasası’
17 Ekim 2014 09:23
A+
A-

müsiad yılmazMÜSİAD Genel Merkezi’nde Perakende Sektör Kurulu tarafından düzenlenen panelde konuşan Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, perakende yasasının getirilerini ‘bakkal ekonomisi’ olarak değerlendirdi.

Yeni perakende yasasının getirilerini ‘bakkal ekonomisi’ olarak değerlendiren Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Ne oldu da bakkal ekonomisine dönmek istiyoruz. Burada popülizm ve seçim yatırımı görüyorum” dedi. Yılmaz, yasanın hem perakendenin geleceğine hem Türkiye’ye zarar vereceğini savundu.

MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘Fondan Önce ve Fondan Sonra Türk Markaları’ konulu panelin katılımcıları Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz ve Mavi Jeans CEO’su Cüneyt Yavuz oldu. Şirketlerinin fon ortaklığının ardından yaşadığı deneyimleri anlatan panelistler, gündemdeki perakende yasasını da değerlendirdi. Perakende yasasının getirilerini ‘bakkal ekonomisi’ olarak değerlendiren Yılmaz, “Ne oldu da bakkal ekonomisine dönmek istiyoruz. Burada popülizm ve seçim yatırımı görüyorum” diye konuştu. Yılmaz, yasanın hem perakendenin geleceğine hem Türkiye’ye zarar vereceğini savunarak, “Herhangi bir kentte açılacak AVM’nin izin prosedürüne Esnaf ve Sanatkarlar Odası dahi konulmaya çalışılıyor. Hiçbir yere AVM yapılmasını istemiyor olabilirler. Türkiye’nin modern perakendeden kaçması yanlış. Böyle bir yasaya gerek yok. Ciddi bir kaosa neden olacak görünüyor. Düzenleme ihtiyacı varsa adresi imar yasasıdır. Muhtemelen yeni bir rüşvet kapısı açıyoruz” yorumunu yaptı.

‘AVM alerjisi var’

“Bir AVM alerjisi oluştu” diyen Yavuz da perakende gelişimleri için AVM’lere müteşekkir olduklarını ifade etti. Yavuz, “Şehir planlaması anlamında düzen getirilmesi kabul edilebilir. Artan ve yükselen kiralar yüzünden bayilik sistemi kalktı. Bizde sayılar azaldı. Kendi ülkesinde perakende öğrenmeyen bir şirket yurtdışında nasıl başarılı olacak? Yasaların önleyici değil ön açıcı olması lazım. 10 marka çıkarmak istiyorsak AVM’leri görmezden gelemeyiz” dedi. Koton ve Mavi Jeans’i aynı potada buluşturan Turkven ile ilgili de konuşan Yavuz “Turkven, Koton, Mavi Jeans, Digiturk, Doğa Okulları ve Dominos gibi pek çok markayla ortak. Bize verdiği ev ödevleri sayesinde şirketin ve markanın geliştiğini söyleyebilirim” diye konuştu.

‘Dolarla kira almak yanlış’

Kira artışlarıyla ilgili de değerlendirme yapan Yılmaz Yılmaz “Daha çok AVM yapılmalı ki kiralar düşsün. Buradaki en yanlış uygulama kiraların dolarla verilmesi” dedi. Yılmaz Yılmaz, kira artışlarıyla ilgili şu örneği verdi: “Beyoğlu’ndaki bir mağazanın kirası kısa bir dönemde 22 bin dolardan 80 bin dolara çıktı. AVM’ler olmasaydı bu kiralar nereye giderdi düşünmek lazım” diye konuştu. Fonların büyümeye de katkısının olduğunu aktaran Yılmaz, “Normalde yüzde 40’larda büyüyorduk. Şimdi yüzde 40-50 büyüyoruz” dedi.

‘Winmax markası bizim için hataydı’

Koton’un alt markası olarak yola çıkan ancak sonra kaldırılan Winmax ile ilgili konuşan Yılmaz, “Winmax hataydı. Konsantrasyonumuzu çok böldü. Metrekarelerimizi büyütünce ihtiyaç kalmadı” dedi. 3 bin metrekarelik mağazalar açmayı planladıklarını ifade eden Yılmaz, “Başka bir alana girmeyeceğiz. 2018’de 2 milyar dolar ciro hedefl iyoruz. Oxford Street’te Türk markası görtermek büyük bir tatmin olacaktır” diye konuştu.

‘Herkesin blue jean yapması bize yarıyor’

Mavi Jeans’in artık sadece ürün değil, perakendecilik anlayışı da ihraç ettiğini söyleyen Cüneyt Yavuz, “Artık yüzde 75 oranında perakendeden ciro yapıyoruz. 450 milyon dolar cirosu olan bir şirket haline geldik” dedi. Yavuz, “Yurtdışına kendi yoğurt yiyişimizi ihraç edeceğimiz bir noktaya geldik. 4.5 milyon adet blue jean satışıyla bu yılı kapatacağız. Diğer markaların da blue jean’e girmesi bize yarıyor. Tüketici farkımızı anlıyor” diye konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI