Dolar 32,5886
Euro 35,0441
Altın 2.459,83
BİST 9.861,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Avrupa Merkez Bankası,bugün Euro Bölgesi faiz oranı‘nı açıklayacak

Avrupa Merkez Bankası,bugün Euro Bölgesi faiz oranı‘nı açıklayacak
02 Mayıs 2013 10:49 | Son Güncellenme: 02 Mayıs 2013 10:50
A+
A-

avrupa_merkez_bankasi

2 mayıs AMB toplantısı ve Euro bölgesi faiz oranı kararı

 DestekFX analiz Departmanı tarafından hazırlanan çalışmaya göre ,Avrupa Merkez Bankası, 2 günlük toplantının ardından bugün saat 14:45’te Euro Bölgesi Faiz Oranı‘nı açıklayacak. Faiz Oranı’nın açıklanmasının ardından 15:30’da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Basın konferansını takip edeceğiz.

Piyasalarda 25 baz puanlık faiz indirimi beklentisi hakim. Avrupa ekonomisini tekrar canlandırmak ve büyümeyi desteklemek amacıyla Avrupa Hükümetlerinin uyguladığı daraltıcı maliye politikasının yanında genişlemeci para politikası yürüten AMB, faiz indirimiyle birlikte genişlemeci para politikasında agresifleşmeye gidebilir.

Güney Kıbrıs Krizi ile kemer sıkma politikalarının siyasi dezavantajlarını yaşayan AB için, bir başka Güney Kıbrıs hadisesi istenen bir durum değil. Bu hafta Slovenya’nın kredi notunun Moody’s tarafından “Çöp” seviyesine indirilmesi yeni Güney Kıbrıs’ın Slovenya olabileceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Olası faiz indirimiyle birlikte AMB, sadece genişlemeci para politikasını hızlandırarak iç talebi besleyip, ihracatı arttırmakla kalmayıp aynı zamanda Avrupa ülkelerinin üstündeki baskıyı da hafifletmeyi hedefleyecektir. Bu senaryoda AB’nin bütünlüğünü sorgulamaya yönelik yükselen eleştirilerin bir nebze de olsa durulması beklenebilir.

Euro’nun aşırı değerli oluşu fikrine tek karşı çıkan ülke olan Almanya ise, Japonya Merkez Bankası’nın süper agresif genişlemeci para politikası uygulamasının ardından ihracattaki rekabette güç kaybetti. Olası faiz indirimiyle birlikte Euro’nun değer kaybetmesi, Almanya’nın da işine gelecektir. Faiz indirimi söylentilerini ilk ortaya atanların Almanya Başbakanı Merkel ve Bundesbank Başkanı Weiddmann olduğunu hatırlarsak, Almanya’nın ihracat kaygılarının faiz oranı kararı üzerinde direkt etkisini yoksayamayız.

 Teknik açıdan bakacak olursak, 1,2750 seviyelerinde çift dip yaptıktan sonra yükselişe geçen EURUSD paritesi, 1,32 seviyesinden direnç gördükten sonra faiz indirimi beklentilerinin konuşulmaya başlanmasıyla 1,30 seviyelerine kadar geri çekilmişti. İtalya’da hükümetin seçimlerden 2 ay sonra kurulması ve ABD’den gelen verilerin beklentilerin altında kalmasına bağlı olarak EURUSD paritesi 1,32 direncini tekrar zorladı. EURUSD, Euro Bölgesi Faiz Oranı’nın açıklanmasının öncesinde 100 günlük Hareketli Ortalamasının hemen üstünde 1,3170 seviyelerinden fiyatlanıyor. Olası 25 baz puanlık faiz indiriminde Euro’nun rezerv para birimlerine karşı değer kaybetmesine bağlı olarak EURUSD paritesinde de sert satışlar gözlemleyebiliriz. Kısa vadeli yükseliş trendinin aşağı yönlü kırılması halinde 1,30 ilk destek seviyesi. Bu seviyenin altında ise orta vadede 1,2750 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

Ekonomi ajandası

REKLAM ALANI