Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Altın kış uykusundan uyandı

Altın kış uykusundan uyandı
15 Mayıs 2014 09:09
A+
A-

altinAltın uzun süren uykusundan uyandı. Ancak solundan kalkmışa benziyor. Bir süredir özellikle opsiyon piyasasında net bir yön oluşmamış açık pozisyon sayıları bir taraf tercih etmemiş ve hacimler sakin yatay bir seyir izlemişti. Şu aşamada ise tablo ciddi bir şekilde değişim gösteriyor.

Hacim ve açık pozisyon sayısında belirgin bir artış ve yön tercihi olduğunu gözlemliyoruz. 27 Mayıs vadeli opsiyonlara baktığımızda 1400 alım opsiyonları ve 1250 satım opsiyonlarında yığılma olduğunu görüyoruz. 1300 seviyesinde gözlemlenen opsiyon fiyatlaması ay başından bu yana düşüş riskine karşı korunma isteğini düşündüren şekilde hem alım hem de satım yönünde aktifti.

Ancak asıl belirgin olan nokta 10.000 kontrattan fazla açık pozisyona sahip olan 1200 satım seviyesi. Bu yaklaşık 1,25 milyar dolarlık nominal büyüklüğe tekabül etmekte.

Peki bu durum neden önemli? Bu durum geçtiğimiz sene boyunca neredeyse her ay belli bir bölgede (genelde düşük seviyelerde) yoğunlaşma yaşayarak sert geri çekilmelerin öncesinde benzer bir tablo oluşturmuştu. Bu sene ise ilk defa bu tip bir durumla karşılaşmaktayız. Hatta, son dönem altının yükselişlerde beslendiği konu olarak tartışılan Rusya-Ukrayna gerginliğinin arttığı bir dönemde, bu tip bir fiyatlamanın gerçekleşebiliyor olması da düşünüldüğünde dikkat edilmesi gerekiyor.

Tabi kısa vadeli opsiyonlarda tercih edilmiş bir fiyatlama olduğunu da atlamamak gerekiyor.

Yükselişlerin hikayesi politik olan bu ortamda başka gelişmeler de kaydediliyor; örneğin altın üzerine yapılmış olan borsa yatırım fonlarındaki stoklar gerilemeye devam ediyor. Hatta vadeli kontratlardaki uzun pozisyonlardaki geçen hafta belirgin artışının da altın fiyatında yansıma bulamaması not edilmesi gereken bir diğer nokta. Gümüş’ün de yükselişlere katılmaması artık daha fazla anlam taşıyor.

Altın/ Gümüş oranının 67,50 ile birlikte Mayıs başında 2011’den bu yana en yüksek seviyesini görmüş olması burada da bir düzeltme ihtimalini düşündürmekte.

Burada ilk olarak 65,00 desteği takip edilebilir. Altın için ise 1270 direnci kritik olacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI