Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Z KUŞAĞI NASIL ÇALIŞTIRILIR?

Z KUŞAĞI NASIL ÇALIŞTIRILIR?
12 Ekim 2023 12:59 | Son Güncellenme: 12 Ekim 2023 13:03
A+
A-

Dünyada çalışma hayatındaki son veriler üzerine yapılan araştırmalarda; Z kuşağı diye nitelendirilen 1996 yılı sonrası doğanların, çalışma hayatlarında iş yaşam dengesini önceledikleri görüldü. 

İş hayatındaki istihdam hacmi giderek büyüyen 1996 yılı sonrası doğanlar, davranış biçimleri ve ilgi odaklarının farklılığı ile uzun zamandır konuşulmaya devam ederken bir taraftan da iş dünyası Z kuşağını verimli çalıştırma formülleri arayışı içinde. Konuyla ilgili olarak değerlendirme yapan Datassist YK Başkanı Ayşe Nazmiye Uça, öğrenmeye açık bir kuşak olarak nitelediği Z kuşağının verimli çalıştırılması ile ilgili şunları söyledi:

Uça: “Anlamsız gelen kurallara tahammülleri yok”

“Organizasyonlar Z kuşağı ile çalışmak ve sürdürülebilir olmak zorunda. Bu durumda Z kuşağını ofise nasıl getireceklerine ve onları motivasyonlarını nasıl yüksek tutacaklarını öğrenmek zorundalar. Aslında Z kuşağı da her çalışan gibi pozitif bir iş ortamı arayışı içindeler. Diğer kuşaklardan ayrışan yönleri var. Bu kuşak online oyunlarla büyümüş bir kuşak. Bu nedenle dijital iş araçları, hızlı internet imkanları ile işlerini efektif bir şekilde yapmak istiyorlar. Verimsiz veya onlara anlamsız gelen kuralların varlığına tahammülleri yok. Esnek çalışma saatleri, evden çalışma olanakları veya hibrit çalışma ortamı yöntemlerini tercih ediyorlar. İş, yaşam dengesi konusunda çok hassaslar.

Uça: “Z Kuşağının %42 ‘si İş Yaşam Dengesi İstiyor”

Baskı altında çalışmak ve iş yaşam dengesi olmaması onları çok kolay işi bırakma kararına itebilir, başka bir iş bularak ayrılma konusunda diğer kuşaklar gibi değiller. Z kuşağının %42’si fiziksel ve zihinsel dengeyi gözeterek iş bakıyor. Çalıştıkları şirketlerin; çevre sağlığı, iklim değişikliği ve sosyal sorumluluk konularında duyarlı ve samimi olmasını bekliyorlar. Yani, çevre duyarlılığı, cinsiyet eşitliği, ayrımcılık ve katılımcılık, iş, yaşam dengesine ve hayvan haklarına bakışları eski kuşaklardan çok farklı.”

Uça: “Geri bildirim istiyorlar”

Z kuşağının açık, doğru ve çabuk performans geri bildirim istediklerini de kaydeden Uça “Performansları konusunda zam dönemini veya performans dönemlerini beklemiyorlar. Açık ve doğrudan geri bildirim bekliyorlar. %40 ı yöneticilerinden günlük, %60 ı haftalık geri bildirimler bekliyor. Öğrenme, kendini geliştirme dolayısıyla yeni iş alanları ve mesleklere açık olma konusunda olanaklara açık olmak istiyorlar.” dedi.

REKLAM ALANI