Dolar 32,3205
Euro 35,0717
Altın 2.280,74
BİST 9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Plastik sektöründe tebliğ kaosu hammadde fiyatlarını uçurdu!

Plastik sektöründe tebliğ kaosu hammadde fiyatlarını uçurdu!
28 Şubat 2015 23:59 | Son Güncellenme: 01 Mart 2015 19:57
A+
A-

 

SEM-Plastik-Genel-Muduru-Yavuz-Eroglu-II

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği’nde yapılan değişiklik sanayi üretimini durdurma noktasına getirdi.

Hammadde ithalatında fiziki olarak uygulanması mümkün olmayan bir denetim sisteminin getirilmesi öncelikle plastik sektörünü, ardından plastiği üretiminde kullanan ambalaj, otomotiv, inşaat, medikal sektörlerini olumsuz yönde etkiliyor. Yeni uygulama sadece spekülatörlere yaradı. İthal hammaddeler gümrüklerde takılınca elinde hammadde stoğu bulunan bazı firmalar da fiyatlarını yükseltmeye başladı.

Gürbulak’ta gümrüğü geçemeyen tırların oluşturduğu kuyruk İran kapısına kadar uzadı. Mersin gümrüğündeki yığılmalar ise artarak devam ediyor. Tebliğin 17 Şubat ve sonrası yüklemeleri kapsaması; özellikle yakın bölgelerden karayolu ile gelen hammaddeler gümrüklere ulaştıkça sorunu giderek büyütüyor. Gemi yoluyla gelen ürünler de İstanbul gibi Türkiye’nin diğer büyük gümrüklerine ulaştığında tıkanmanın boyutu da artacak.

Yeni tebliğe göre ithalatçıların getirdikleri orijinal ürünün, orijinal olduğunu kanıtlaması isteniyor. Sonuç olarak;  gümrüğe gelen hammaddelerden örnek alınması, akredite bir kuruluş tarafından orijinal olduğunun belgelenmesi ve daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden bu belge ile izin alınması gerekiyor.

Uluslararası akredite kuruluşlar; birçok çeşidi barındıran plastik hammaddeleri için böyle bir testin yapılması ve tutarlı sonuç alınmasının mümkün olmayacağını beyan ederken; uygunluk belgesi alınsa bile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden iznin alınma sürecinin yaklaşık 30 günü bulacağı belirtiliyor.

Uygulama devam ettiği takdirde; geçerliliği sorgulanır akredite belge maliyetleri, ürünlerin gümrükte bekleme süresinden kaynaklanan ardiye maliyetleri ile plastik sektörünün 6 milyon ton ithalatı için ülke ekonomisinin kaybı yaklaşık 1 milyar TL’yi bulacaktır. Ancak iş bununla bitmiyor bu maliyete sektörlerin gecikmelerden dolayı yaşayacağı üretim kayıplarını da ilave ettiğimizde ortaya çıkan mali boyutu hesaplamak dahi mümkün değil.

REKLAM ALANI