Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

MEVDUAT FAİZ ORANI PİYASA ORTALAMASI EKİM 2023’TE %40 OLDU

MEVDUAT FAİZ ORANI PİYASA ORTALAMASI EKİM 2023’TE %40 OLDU
01 Kasım 2023 10:58
A+
A-

TCMBnin Kur Korumalı Mevduat’tan çıkışı teşvik eden yönlendirmeleri ve beşinci ayda da faiz artışı yolunu tercih etmesi, mevduat faizlerine yansıdı. Veriler, mevduat faiz oranı piyasa ortalamasının bir yılda ortalama %43 artarak Ekim 2023 itibarıyla %40 olarak gerçekleştiğini gösterdi.

Hafize Gaye Erkan’ın yönetimindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Mehmet Şimşek’in liderliğindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın izlediği yeni ekonomi politikaları, mevduat faiz oranı ortalamalarına da yansıdı. Ekonomi yönetiminde değişen yaklaşım, mevduat faiz oranı piyasa ortalamasını Ekim 2023’te %40’a taşıdı. Finansal ürün karşılaştırma platformu Hesapkurdu.com’un Bankacılık İş Geliştirme Yöneticisi Orhun Çağlar Atilla, konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Yıllık artış ortalama %43 oldu

Mevduat faizi oranı piyasasının incelenmesiyle oluşturulan veriler, piyasa ortalamasının Ekim 2023’te önceki yılın aynı dönemine göre ortalama %43 arttığını ortaya koydu. Yılın ilk 10 ayı değerlendirildiğinde ise ortalama mevduat faiz oranı %32,50 olarak kaydedildi. En yüksek ortalamanın %38 ile ekim ayında gerçekleştiğine vurgu yapan Orhun Çağlar Atilla, “Yeni ekonomi yönetiminin hamleleriyle şekillenen bu sonuç, analistler ve ekonomistler tarafından bekleniyordu. Mevduat faizi kâr payı oranları temel olarak kredi faiz/kâr payı oranlarına bağlı olarak belirleniyor. Zira bankalar, mevduat toplamak için ödedikleri faize belirli bir kâr marjı ekleyerek kredi faiz oranlarını belirliyor. Bu oranlar, herhangi bir değer kaybı olmaması için enflasyona duyarlı olarak belirlenmeye çalışılıyor” dedi.

Katılım bankalarının kâr payı oranları %25,60’ın üzerine çıktı 

Hesapkurdu.com’un derlediği verilerde, katılım bankaları için dağıtılan kâr payı oranlarına da yer verildi. Ekim 2022 için %15,6 ila %17,36 aralığında seyreden kâr payı oranlarının Ekim 2023’te %25,60 ila %26,70 aralığında olduğu görüldü. Merkez Bankası’nın Elektronik Veri Dağıtım Sistemi üzerinde paylaştığı TL Mevduat Faiz Oranları Akım grafiğinde yukarı yönlü hareket açıkça görülebildiğini kaydeden Orhun Çağlar Atilla, “Ağustos 2023’te TCMB, KKM olarak bilinen Kur Korumalı Mevduat’a dönüşüm hedefi uygulamasına son verildiğini ve sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceğini açıkladı. Bu duyuru döneminde yapılan tahminler, TL Mevduat Faizi’nin %40’lara ulaşacağı yönündeydi ki bu tahminlerin gerçekleştiğini görüyoruz. 26 Ekim itibarıyla faizi beşinci kez üst üste artırarak %35’e çıkaran TCMB’nin yeni yol haritası piyasada da karşılık buluyor” ifadelerini kullandı.

“Herkesin beklentilerine en uygun finansal ürünü bulmasını sağlıyoruz” 

Hesapkurdu.com olarak kredi, sigorta veya mevduat hesabı gibi banka ve sigorta ürünlerinin karşılaştırmalı bir biçimde incelenmesine olanak tanıdıklarını ifade eden Orhun Çağlar Atilla, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Makro politikalarda yapılan değişiklikler bireysel mevduat sahibini yakından ilgilendiriyor. Hesapkurdu olarak herkesin diledikleri bankanın sunduğu finansal ürünleri karşılaştırabileceği bir çözüm sunuyoruz. Mevduat faizleri de kullanıcıların kredi, sigorta gibi finansal ürünleri kıyaslayarak bu ürünlere en uygun maliyetlerle ulaşmasını sağlayan hesapkurdu.com olarak karşılaştırma çözümlerinden biri. Hesap açılış tutarını ve vadesini seçen kullanıcılar, farklı bankaların faiz getirisi tekliflerini görebiliyor ve kendilerine en uygun seçeneği tercih edebiliyor.”

REKLAM ALANI