Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Merkez’den kritik faiz açıklaması

Merkez’den kritik faiz açıklaması
30 Nisan 2014 10:32
A+
A-

paraMerkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faizlerde ölçülü ve kademeli bir indirime gidilebileceğini açıkladı. Başçı, 2014 enflasyon tahminini de 1 puan yükselterek yüzde 7.62ya çıkardıklarını duyurdu.

merkez bankası Başkanı Erdem Başçı, ‘Enflasyon Raporu 2014 II’yi basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Başçı, konuşmasında faizlerle ilgili önemli bir mesaj vererek, “Bundan sonraki adım faizlerde ölçülü ve kademeli bir indirim olabilir” dedi.  Başçı, şöyle konuştu:

“Ancak bunu yaparken para politikasındaki sıkı duruşu koruyarak yapacağız. Kısa vadeli faizlerin uzun vadeli faizlere göre nispeten yüksek

kalmasını sağlayarak kredibilitemizi koruyarak bu adımları atabiliriz.  Burada belirleyici olan enflasyon bekleyişlerinin nasıl davrandığı, döviz kurlarının istikrarlı devam edip etmediği ve verilerdeki gelişmelerin bizim istediğimiz doğrultusunda devam edip etmediği konusudur.”

Başçı, daha önceki faiz artışı ile ilgili olarak da, “iç ve dış şoklar nedeniyle enflasyonda bozulma gördük. Eğer hiç bir politika tedbiri alınmasaydı, bozulma hızlanarak devam edecekti. Uzun vadeli faizler daha fazla artacaktı. Merkez Bankası mutlaka tedbir almalıydı. Örneğin Şubat’ta karar alınsaydı o zaman daha yüksek faiz artışı yapmak gerekecekti” dedi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Öte yandan Başçı, 2014 enflasyon tahminini yüzde 6.6’dan yüzde 7.6 yükselttiklerini açıkladı. Başçı, 2014 sonunda enflasyonun, orta noktası yüzde 7.6 olmak kaydıyla, yüzde 6.4 ile yüzde 8.8 arasında olacağını öngördü.

Ocak ayında açıklanan yılın birinci Enflasyon Raporu’nda ise, “2014 yılı sonunda yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 6,6), 2015 yılı sonunda ise yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında (orta noktası yüzde 5) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir” denilmişti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI