Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

LİSE MEZUNLARI DAHA HIZLI İŞ BULUYOR

LİSE MEZUNLARI DAHA HIZLI İŞ BULUYOR
30 Ekim 2023 11:44
A+
A-

Ülkemizin mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda en büyük dijital istihdam platformu Eleman.net, gençlerin istihdam oranlarını artırmak amacıyla gerçekleştirdiği anket sonuçlarını açıkladı. Anket; lise mezunlarının daha hızlı iş bulduğunu, lise mezunlarını ise ön lisans ve lisans mezunlarının takip ettiğini ortaya koydu.

İş veren markalar ile çalışan adaylarını bir araya getirerek istihdama katkı sunan eleman.net iş arama süreçleri üzerine bir anket gerçekleştirdi. Ankette sorulan; “İş arama sürecinizde genellikle ne kadar süre içerisinde bir iş bulabiliyorsunuz?”, “Hangi sektörde çalışıyorsunuz?”, “Şu anki işinizde ne kadar maaş alıyorsunuz ya da son işinizde ne kadar alıyordunuz?”” sorularına farklı sektör ve meslek gruplarından binlerce çalışan oy kullandı. Anket en hızlı iş bulanların lise mezunları olduğunu ortaya koyarken, ortalama iş bulma süresinin de bir aydan kısa bir süre olduğu anket sonuçlarına yansıdı.

Öğrenim hayatı sürerken ya da bitikten hemen sonra iş bulmak birçok bireyin yaşam standartlarını sürdürebilmesi açısından önem taşıyor. Özellikle iş bulma süresi kısaldıkça bireylerin memnuniyeti artarken, eleman.net bu konuda çalışan ve çalışan adaylarına sunduğu fırsatlarla öne çıkıyor. Eleman.net’in bireylerin istihdam edilme süreleri üzerine hazırladığı ankette “İş arama sürecinizde genellikle ne kadar süre içerisinde bir iş bulabiliyorsunuz?” sorusuna adayların yüzde 46’sı 1 aydan daha az, yüzde 27’si 1-3 ay arası, yüzde 9’u 3-6 ay arası, yüzde 13’ü ise 1 yıldan daha uzun cevabını verdi.

En hızlı gıda sektöründe iş bulunuyor

Eleman.net yaptığı anketle iş bulma sürelerinin yanı sıra en hızlı iş bulunan sektörleri ve maaş ortalamalarını da ortaya koydu. Gerçekleşen ankette eğitim, elektrik ve elektronik, gıda, hizmet, mağazacılık ve tekstil sektörleri öne çıktı. 1 aydan daha kısa sürede iş bulunabildiklerini belirten yüzde 46’lık kesimin cevaplarına göre sektörlerin dağılımı ise; yüzde 41 ile gıda, yüzde 17 ile eğitim, yüzde 15 ile hizmet, yüzde 14 ile mağazacılık / perakendecilik, yüzde 12 ile de elektrik ve elektronik oldu. Anket aynı zamanda çalışan bireylerin yüzde 41’lik kesiminin asgari ücretin üzerinde maaş aldığını ortaya koydu. Adaylara yöneltilen “Şu anki işinizde ne kadar maaş alıyorsunuz ya da son işinizde ne kadar alıyordunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 41’i 11.400-15.000 TL arası, yüzde 24’ü 8.500-11.000 TL arası, yüzde 22’si 15.001-20.000 TL arası, yüzde 7’si 20.001-24.000 TL arası, yüzde 4’ü 24.0001-30.000 TL arası ve yüzde 3’ü de 30.001 TL ve üzeri olarak yanıt verdi.

 Eleman.net ile iş bulmak bir aydan kısa sürüyor

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eleman.net Kurucu Ortağı Özlem Demirci Duyarlar, “Eleman.net olarak hem çalışanlara hem de işverenlere sürekli fırsatlar sunuyor, altyapımızı güçlendiriyoruz. Özellikle tüm sektörlerde firma ve iş çeşitliliğini artırmaya gayret ederek çalışan adaylarına olabildiğince fırsat sunmaya gayret ediyoruz. Sağladığımız yüksek verimlilik sayesinde bugün baktığımız zaman adayların yüzde 46’sı gibi önemli bir oranı 1 aydan daha kısa bir sürede iş bulabiliyor. Eğitim süreçleri devam eden ya da yeni mezun olan bireylerin hızla istihdam edilmesi kadar iş arayan bireylerin de bir an önce iş bulabilmeleri bizim için oldukça önemli. Bu nedenle iş bulabilme sürelerini daha da kısaltabilmek için yoğun gayretle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

REKLAM ALANI