Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

KİMYA SEKTÖRÜNDE İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU

KİMYA SEKTÖRÜNDE İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU
24 Şubat 2024 11:39 | Son Güncellenme: 24 Şubat 2024 11:44
A+
A-

İKMİB, 2023 Yılında En Çok İhracat Yapanları Ödüllendirdi

 2023 yılında Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan kimyanın ihracat yıldızları belli oldu. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) her yıl düzenlediği “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nin dokuzuncusu, bu yıl 22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirildi. 2023 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Tören’inde 34 kategoride toplamda 170 ödül sahiplerini buldu. 

2023 yılında gerçekleştirdiği 30,6 milyar dolar ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren sektörleri arasında ikinci sırayı alarak başarısını sürdüren kimya sektörü, 16 alt sektörüyle birlikte 230 ülke ve bölgeye ihracat yaparak TİM verilerine göre Türkiye’nin toplam ihracatından yaklaşık yüzde 13,8 pay aldı.

Kimya sektöründeki üye firmalarını başarılı ihracatlarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla İKMİB tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen 2023 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, 22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirildi. İKMİB’in youtube kanalından da canlı olarak yayınlanan törene, T.C Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katıldı. Ödül Töreni’nde kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 34 kategoride ilk 5’e giren 170 firma ödül almaya hak kazanırken, ilk 3’e giren ihracatçılara, toplamda 102 firmaya plaketleri törenle takdim edildi.

Bakan Yardımcısı Ağar: “Güçlü bir kimya sektörü, güçlü bir ekonominin de göstergesi”

Dünya genelinde ekonomik, siyasi ve sosyal değişimlerin yaşanmasına rağmen Türkiye’nin ihracatını artırmaya devam ettiğine dikkat çeken T.C Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, “Ülkemiz son yıllarda sağlam temeller üzerine kurulu bir dış ticaret performansı sergiliyor. Küresel mal ticaretinde 2023 yılında yüzde 5’lik bir daralma olduğu tahmin edilirken, ülkemiz Cumhuriyetimizin 100. Yılında ihracatını 255.8 milyar dolara yükseltmeyi başardı. 2002’den bugüne ihracatımızı 7 kattan fazla artırma başarısı gösterdik. Küresel ihracattan aldığımız pay ise 2023 Eylül ayı itibariyle yüzde 1.6 oldu. Kimya sektörü ise güçlü alt sektörleriyle birçok alanda ekonomilerin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dünyada üretilen kimyasalların yüzde 80’inden fazlası diğer sektörlerde hammadde ya da ara mamul olarak kullanılmakta. Hayatımızın her alanında kimya sektörü ürünleri önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle güçlü bir kimya sektörü, güçlü bir ekonominin de göstergesi. Bakanlık olarak katma değeri yüksek, yenilikçi, rekabet gücü yüksek, dinamik, istikrarlı ve sürdürülebilir ihracata ulaşmak vizyonu içerisinde her zaman ihracatçılarımızın yanında olacağız. Başta İKMİB olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor, kimya ihracatçılarımızı tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Mustafa Gültepe: “200’ü aşkın ülke ve bölgeye kimyasal ürün ihracatı gerçekleştirdik”

Kimya ihracatçılarının 2023 yılında gösterdikleri performansla çok önemli başarılara imza attığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında, 255,8 milyar dolar ihracatla tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştık. Bu başarıda kimya sektörümüzün ayrı bir yeri var. Kimyevi maddeler, geçen yıl 30,6 milyar dolarla en çok ihracat yapan ikinci sektörümüz oldu. Türk kimya sektörü, küresel ticaretin yaklaşık 2 trilyon dolar daraldığı 2023 yılını alnının akıyla tamamladı. Bugün bu salonda yer alan tüm firmalarımız, geçen yıl gösterdikleri performansla çok önemli başarılara imza attı. 200’ü aşkın ülke ve bölgeye kimyasal ürün ihracatı gerçekleştirdik. Afrika’dan Avrupa ve Asya’ya, Orta Doğu’dan Amerika’ya, her bölgeye ihracat yaptık. Dünyanın her bölgesine ulaşmayı başardık. İhracatımıza değer katan tüm firmalarımızı yürekten tebrik ediyorum. Bizim ihracatta büyük hedeflerimiz var. Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefi ile başladık. İlk ciddi sınavımızı 2028’de vereceğiz. Biliyorsunuz 12. Kalkınma Planı’nda 2028 için 375 milyar dolar ihracat hedefimiz bulunuyor. Kimya sektörümüzün bu yıl 35, 2028 için 48 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Hep beraber daha çok çalışarak bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum. Ödül alan firmalarımızı yürekten kutluyorum.” dedi.

Adil Pelister: “Gelecek vizyonumuzun ilk adımı olarak gördüğümüz Kimya Teknoloji Merkezimizin açılışını birkaç ay sonra gerçekleştireceğiz”

2023 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister,” 2020 ve 2021 yıllarında çok ciddi değişim ve dönüşümlerin yaşandığı sancılı bir süreçten geçtik. Ardından 2022 yılındaki toparlanma senesinde kimya ihracatçılarımızın üstün gayreti ve performansları neticesinde 33.6 milyar dolar ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 1’inci sektörü olduk. 2023 yılında ise 6 Şubat tarihinde yaşanan ve 11 ilimizi kapsayan 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği, binlerce vatandaşımızın ise yaralandığı yüreklerimizi acıtan büyük deprem felaketlerinin akabinde, dünyadaki resesyona rağmen 30.6 milyar dolar ihracat ile Türkiye’mizin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olduk. Ekonomik dalgalanmaların yeniden yükseliş trendine girebilmesinin itici gücü yüksek teknoloji, inovasyon ve bunlara bağlı olarak yüksek katma değer yaratabilmek. Biz de bu motivasyonla İKMİB olarak Kimya Teknoloji Merkezi projemizi, yani kısa adı ile KTM’yi geliştirdik. Kimya Teknoloji Merkezimizi gelecek vizyonumuzun ilk adımı olarak görüyoruz. KTM’nin açılışını, inşallah birkaç ay sonra yine hep birlikte gerçekleştireceğiz. Uluslararası sertifikalar verecek, referans test ve analiz laboratuvarları, girişimcilik merkezi, Ar-Ge merkezi ve dijital kütüphanesiyle bir bütünlük arz edecek olan KTM’nin geleceğin büyük Türk Kimya sektörü için ilk adım olmasını önemsiyoruz. Ülkemizin yükselen ihracatı içerisinde önemli bir yere sahip olan kimya sektörümüz toplam ülke ihracatımızın yaklaşık yüzde 13’ünü gerçekleştiriyor. Cesur ve yürekli ihracatçılarımıza İKMİB yönetimi olarak bir kez daha teşekkür ediyoruz. 2024 yılında da ihracatta yeni hedefimiz 35 milyar doların üzerine çıkmak. Bu hedefe ulaşmak için ihracatçılarımızla birlikte birçok faaliyet gerçekleştireceğiz” dedi.

Pelister: “50 milyar dolar ihracat rakamını aşarak teknoloji uyumlu bir toplumda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz”

Kimya sektörü olarak, 27 sektörün tamamına hammadde, yarı mamul ve mamul temin ederek, doğrudan ya da dolaylı olarak dokunduklarını ve dolayısıyla kimya sektörüyle gurur duyduklarını vurgulayan Pelister sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’mizin kalkınmasında en önemli lokomotifimiz kimya sektörü olacaktır. Kimya olmadan, hiçbir şey yapılamaz ve kimyasız bir gelecek asla düşünülemez. Bu çerçevede bizim vizyonumuz 2030. Vizyonumuzu belirlerken, sürdürülebilirlik özelinde ortaya konulan norm ve standartlara uyumu baz aldık. Bunun için, geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıkladığımız Kimya Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı raporumuzu oluşturduk. Ayrıca 2030 Kimya Sanayi Stratejimizi de birlikte oluşturmak için ulusal ve uluslararası katılımcılı büyük bir kimya şurasını 2025 yılında düzenlemenin hazırlığı içerisindeyiz. Şimdi önümüzdeki hedefimiz ise inovasyondan dijitalleşmeye,aynı zamanda bunu sürdürülebilir bir gelecek kurgusuyla sektörel büyümeyi yakalayıp, 50 milyar dolar ihracat rakamını aşarak, ‘Teknoloji uyumlu bir  toplum da sürdürülebilir bir gelecek” inşa etmek. Daha da önemlisi, biz ‘Türkiye Kimya Ajansı’ kurulması ve bu ajans marifetiyle Japonya’nın Tsukuba, Güney Kore’nin İnnopolis bilim şehirlerine benzer, içerisinde Kimya Bilim ve Teknik Üniversitesi, araştırma enstitüleri, sektörel teknoloji girişimleri, yüksek nitelikli çalışanlarıyla ‘Kimya Bilim ve Teknoloji Şehrinin’ kuruluşunun elzem olduğunu düşünüyor ve inanıyoruz. İşte bizi 2050’ye götürecek olan ana vizyonumuz da budur.”

Pelister: “Dünyanın dört bir yanında ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz”

İKMİB olarak dünyada yeni pazar arayışları doğrultusunda onlarca fuar, çalıştay, satın alma heyeti ve pazar araştırmaları etkinliklerine imza attıklarını ifade eden Pelister, “Yüzlerce ihracatçımızı bu yönde dünyanın dört bir tarafına götürdük. Ayrı ayrı alt sektörlerimizle ve sektörel iş dünyası kuruluşlarımızla birlikte, ihracatımızı artırmaya yönelik çeşitli organizasyonlar tertip ettik. Bu faaliyetlerimizle ihracatçılarımızı desteklemeye devam etmekte kararlıyız. Bu gece dokuzuncusunu düzenlediğimiz 2023 yılı İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’mizde 34 ayrı kategoride ilk 5’e giren ihracatçılarımızı açıklayacağız. İlk 3’e giren ihracatçılarımıza, toplamda 102 firmamıza plaket takdim edeceğiz. Akabinde ise bu yıl 19’uncusunu düzenlediğimiz İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmamızın ‘Plastik’ kategorisinde ödül almaya hak kazanan tasarımcılarımıza da ödüllerini vereceğiz. Ödül alan ihracatçılarımıza, tasarımcılarımıza gerek katılımlarından gerekse sektörümüze ve ülkemize yaptığı katkılardan dolayı İKMİB Yönetim Kurulumuz adına şükranlarımı sunuyorum. Önümüzdeki dönem daha büyük projelere ve kimya sektörümüzü çok daha yükseklere taşımanın gayreti içerisinde olacağız” dedi.

2023 İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması’nda Plastik Kategorisi Kazananları Belli Oldu

İKMİB ve İDDMİB ortaklığıyla, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, endüstriyel tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi, ihracata yönelik rekabet gücünün arttırılması amacıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) iş birliğiyle bu yıl 19’uncu kez düzenlenen 2023 İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmasının konsepti “Doğal Afet ve Acil Durum” olarak belirlendi.

“Plastik” ve “Metal” olmak üzere iki kategoride gerçekleşen yarışmanın “Plastik mamul ürünler” kategorisindeki kazananları 2023 İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde açıklandı.  Birincilik ödülünü Kon projesi ile Nur Sena Selek ve Gizem Eldeniz kazandı. İkincilik ödülünü Fer Projesi ile Menekşe Ban kazandı. Üçüncülük ödülünü ise Hugmergency Projesi ile Öznur Özbey kazandı. Ödül kazanan tasarımcılar ödüllerini İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve İMMİB Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu’dan teslim aldı.

 

REKLAM ALANI