Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 20°C

İslam ülkelerinde emeğe değer verilmiyor!

İslam ülkelerinde emeğe değer verilmiyor!
06 Nisan 2015 17:13
A+
A-

 3. islam iktisadi atolyesi

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası İslam İktisadı Atölyesi’nde bir araya gelen 6 ülkeden bilim insanları, İslam ülkelerinde emeğe verilen değerin Batı’ya göre geride kaldığı konusunda hemfikir oldular.

İnsanlığın varoluşuyla yaşıt “Emek” kavramı, İslami bakış açısıyla “İslam İktisadı Atölyesi”nde masaya yatırıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen atölyenin açılışında konuşan İLKE İlim Kültür ve Eğitim (İLKE)  Derneği Başkanı Davut Şanver, kapitalist iktisadi sisteme alternatif fikirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.  Davut Şanver, batının ucuz emek yaklaşımına karşı İslam ülkeleri olarak yeni bir bakış açısının oluşması için çabaladıklarını belirterek, “Haksız rekabete karşı yaklaşımların değişmesi için adım atmak istiyoruz” dedi.

Soma ve Ermenek kazaları kar kaynaklı

İLKE Derneği Başkanı Şanver, modern dünyada çalışan-işveren ilişkisinin büyük önem taşıdığını ifade ederek şunları söyledi: “Soma ve Ermenek’teki maden kazalarının bir ihmalden kaynaklandığını görüyoruz. Bu ve benzeri olaylar, kazaların kapitalist sistemde kârın maksimize edilmesi düşüncesinden kaynaklanıyor”

İslam ülkelerinin emeğe bakış açıları

İLKE İlim Kültür ve Eğitim Derneği (İLKE), İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) düzenlediği “İslam İktisadı ve Emek” başlıklı atölye çalışmasında; “Emek Göçü”, “Karşılaştırmalı Emek Teorileri”, “Emek Piyasaları”, “Emeğin Dolaşımı”, “Emeğin Değeri”, “Günümüzde Emekle Bağlantılı Problemler” ve diğer birçok konu başlığı ele alındı. İTO (İstanbul Ticaret Odası) sponsorluğunda düzenlenen ve iki gün süren atölye çalışmasına katılan Güney Afrika Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Cezayir, Katar, Pakistan ve Lübnan’lı bilim insanları ve akademisyenler şu mesajları verdiler:

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ

İslam’a göre hür insan bir sermaye unsuru olarak muamele göremez.

SUUDİ ARABİSTAN

Sermaye, teknoloji ve para insanların hizmetinde olduğu sürece önemlidir; tersi durumda değil.

CEZAYİR         

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaptığımız araştırmalar, sosyo-ekonomik eşitsizliğin ekonomik büyümeyi yavaşlattığını göstermektedir.

KATAR

Arap devletlerinin uyguladığı “kefalet sistemi” işçilerin borca mahkum olmasına, zorla çalıştırılmalarına, insan kaçakçılığına ve serbest dolaşımlarının kısıtlanmasına yol açmaktadır.

PAKİSTAN

Emeğin serbest dolaşımı küresel ölçekte yaşanan işsizlik, yoksulluk ve az-gelişmişlik problemlerine ilaç olacaktır.

LÜBNAN

Yasal düzenlemeler açısından emek ile bağlantılı hususlara İslam fıkhında yeterince yer verilmemiştir. Emek İslam’a göre değerli olduğu için, işçilere gerekli adil sosyal ve iktisadi haklar ve şartlar sağlanmalıdır.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI