Dolar 32,5874
Euro 34,8578
Altın 2.495,97
BİST 9.668,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

İhracatçı Suriye engelini “Ro-Ro” ile aşacak

İhracatçı Suriye engelini “Ro-Ro” ile aşacak
31 Ağustos 2012 07:14
A+
A-

İskenderun ile Suriye’nin Tartus kenti arasında bugün başlatılacak Ro-Ro seferinin Türk ihracatçısının Arap ülkelerindeki pazarını korumasını sağlaması bekleniyor.

Türk ihracatçısı, Arap Yarımadası’ndaki pazarlarını kaybetmemek için harekete geçti. Bugün İskenderun’dan Suriye’nin Tartus kentine başlatılacak Ro-Ro seferinin de bu alternatiflerden biri olması bekleniyor. Ro-Ro gemisi ile Suriye’nin Tartus Limanı’na götürülecek Türk malları, Suriye’ye giriş yapamayacak ancak buradan Arap TIR’larına yüklenip Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Dubai’ye ulaşacak. Hat Türk mallarına Suriye’de uygulanan ambargoyu delemese de ihracatçıyı rahatlatacak. İhracatçı eskiye göre daha fazla nakliye bedeli ödeyecek ancak Ro-Ro hatları sayesinde bahsedilen pazarlardaki payını koruyacak.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamaya göre, Suriye’deki krizin başlaması ve sınırların TIR trafiğine kapanmasıyla birlikte, Suriye üzerinden Arap ülkelerine karayolu ile ulaşımın imkansız hale geldiği, bu nedenle Sabay Denizcilik Limited Şirketi ve LAM – Lyonel A. Makzume AŞ gemi acenteliği ortaklığı ile kurulan Ro-Ro hattı sayesinde Arap ülkelerine karayolu ile ulaşım imkanının yeniden sağlanmış olacağı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İhracatımızda en önemli pazar payına sahip Arap Körfezi ülkelerine yapılan yaş meyve-sebze ihracatımızın yüzde 85’lik kısmını oluşturan Hatay ve Adana Bölgesi ihracatçılarına hem maliyet hem de zaman açısından büyük avantaj sağlayacak ve İskenderun – Tartus (Suriye) arasında çalışacak Ro-Ro hattı projesi 31 Ağustos tarihinde  (bugün) hayata geçiyor. Al Hussein adlı Ro-Ro gemisiyle hizmet verecek hat sayesinde Arap ülkelerine karayolu ile ulaşım imkanı yeniden sağlanmış olacak. Düzenli olarak haftada dört sefer olarak hizmet verecek olan Ro-Ro hattında aylık 2000 TIR’lık bir taşıma potansiyeli öngörülüyor.”

Kavak: Ürünler adreslerine 15-20 günde gidiyor

Tartus -Taşucu Ro-Ro hattının yaklaşık bir  aydır çalıştığını ancak İskenderun’dan böyle bir hatın olmadığını dile getiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, “Ro-Ro seferlerimiz Tartus’la sınırlı değil. Suudi Arabistan ve Mısır’a kadar giden hatlarımız var. Cilvegözü sınır kapsının kapanmasıyla birlikte pazar kaybı başladı. Orada uzun yıllar boyunca kazanılmış bir pazar var. İhracatçılarımız da pazarlarını kaybetmek istemiyor. Dolayısıyla alternatif arayışlara girildi. Şuan Ro-Ro hattı pahalı ve rantabl olmamasına rağmen ihracatçılar kendi pazarlarını korumak amacıyla bu Ro-Ro hattını kullanıyoruz” şeklinde konuştu.  Ürünlerin şuanda güven içinde taşındığını dile getiren Kavak, “Tartus’tan, Suudi Arabistan’ın Cidde’ye yakın limanından, Mısır’dan şuana kadar bir şikayet gelmedi” diyerek,  “Ama mevcut hatlar yetersiz. Yer sıkıntısı var ve hepsi dolu gidiyor. Bu sorun henüz tam çözümlenmiş değil. Bu sorunun çözülmesi için nakliyeciler, ihracatçılar, armatörler, hükümet herkes elini taşın altına koymalı” açıklamalarında bulundu.

Ekonomi Bakanlığı’nın bu alanda çalışmaları olduğunu dile getiren Başkan Ali Kavak,  şunları söyledi: “Ro-Ro hattının açılmasında da en büyük katkıyı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan verdi. Bu hattın 3-4 alternatifi oldu ama yetersiz. Hat sayesinde faaliyetlerimizin yüzde 30 artırmasına rağmen sıkıntı yaşıyoruz. Bu hatlar şuanda çok kullanılıyor. Ancak maliyetlerin çok üstünde fiyatlarla bu pazarlara ulaşabiliyoruz. Burada zaman kaybı da söz konusu. 3-4 günde giden ürünlerimiz şuan 15-20 günde gidiyor. Bu da özellikle yaş sebze meyve sektöründe bir takım sıkıntılara neden oluyor. Çünkü bu ürünlerin raf ömürleri çok kısa. Şuan bu şekilde idare ediyoruz. Umarım en kısa zamanda barış sağlanır.”

 

REKLAM ALANI