Dolar 32,4687
Euro 34,7835
Altın 2.442,74
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İŞ DÜNYASINDA “SİL BAŞTAN” DÖNEMİ YAŞANACAK

İŞ DÜNYASINDA “SİL BAŞTAN” DÖNEMİ YAŞANACAK
04 Haziran 2023 14:37
A+
A-

Üst düzey yönetici araştırma şirketi Egon Zehnder’in kıdemli ortağı, toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu, “Eyvah CEO Doğuruyor” kitabının yazarı Murat Yeşildere, pandemi salgını döneminde başlayan evden çalışma modeli ile kabul edilen ezberlerin değiştiğini söylüyor. Artık salgın öncesi gibi haftada beş gün, 9-6 çalışma rutinine dönebilmenin mümkün olamayabileceğini vurgulayan Yeşildere, yeni dengenin bulunması sırasında Z-neslinin esnek çalışma merkezli bir modeli güçlü bir şekilde talep edeceğinin belirtti.

Microsoft’un yaptığı kapsamlı bir araştırma, salgının tetiklediği esnek çalışmanın (özellikle de şu anki hali ile evden çalışmanın) çalışanların üçte birinden fazlasının çocukları ile daha fazla birlikte olma fırsatı sağladığı için talep gördüğünü gösteriyor. Aynı araştırmaya katılanların üçte birine yakını da ev hayvanları ile daha fazla zaman geçirmenin salgının olumlu yan etkisi olarak tanımlamış. Murat Yeşildere, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede: “Kendi programına göreceli olarak daha fazla hakim olmak, özellikle de büyük şehirlerde, trafik gibi verimsizliklerden kaçınabilmek, çalışanların esnek çalışmanın “tadını almasını” sağladı. Ancak daha da önemlisi, çalışanlar ve kabul etseler de etmeseler de işverenler esnek çalışmanın mümkün olduğunu, etkinlik ve verimlilik sağladığını görmüş, deneyimlemiş oldular. Salgının etkisini yitirmesi, sağlık endişelerinin ortadan kalkması da bu gerçeği değiştirmeyecek. Dolayısıyla, bazı işverenler ne kadar hayal ederse, arzularsa arzulasın, salgın öncesi haftada beş gün, 9-6 çalışma rutinine dönebilmek mümkün olamayacak. Bu bağlamda Z-neslinin bu konuda daha da talepkar olacağının altını çizmemiz lazım. Salgın sonrası dönemde, yeni dengenin bulunması sırasında Z-neslinin esnek çalışma merkezli bir modeli güçlü bir şekilde talep edeceğinin altını çizmemiz lazım” dedi.

 Salgın sonrası dünyayı hayal ederken, yorumlamaya çalışırken, pandemi öncesi varsayımlara dayanmanın öngörü yapmayı imkansız hale getireceğini vurgulayan Yeşildere: “Dünyanın köklü bir “sil baştan”a ihtiyacı var. Geleceği yorumlayabilmeyi ancak o zaman daha iyi yapabiliriz. Bu bağlamda ofise dönüş sürecini yorumlarken, herkesin masasının başında, odasında olduğu bir dünyayı hayal etmek, tam anlamıyla “hayalcilik” olacak. Birçok kurum daha şimdiden çalışma alanını yarıya, hatta üçte bire indirecek planları hayata geçirmeye başladı. Dolayısıyla yeni dengenin oluştuğu noktada yönetici çalışan iletişimi, ilişkileri de eskiye nazaran çok farklı şekillenecek. Liderliğini ve aynı zamanda kapsayıcılığını hibrid modelde de gösterebilen yöneticiler fark yaratacak. Geçtiğimiz dönemde, salgın sırasında inisiyatif alabilme becerisini güçlendirebilen çalışanlar ise, bağımsızlıklarını ilan ederek değil, bu kapasitelerini ekip için kullanabildiklerinde daha büyük etki yaratacaklar” diye belirtti.

REKLAM ALANI