Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Indiana Eyaleti Türk yatırımcıları çağırıyor

Indiana Eyaleti Türk yatırımcıları çağırıyor
27 Şubat 2013 12:46 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:31
A+
A-

Ekim Alptekin   066(2) 

ABD Indiana Eyaleti Ticaret Bakanı Victor Smith ve beraberindeki heyet ABD’deki yatırım alanları ve teşviklerle ilgili bilgi paylaşmak üzere Türkiye ziyaretinde bulundu. Türk iş adamları ile görüşmeler gerçekleştiren heyet ABD ve Türk firmaları arasında iş ortaklıkları yaratmayı hedefliyor

 Dünyanın 17. büyük ekonomisi haline gelen ve uluslararası alanda önemli bir oyuncu olma yolunda ilerleyen Türkiye yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Türkiye ve Amerika arasındaki ticaret hacmi 2012 yılında 20 milyar ile rekor seviyeye ulaşırken iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlar da artış gösteriyor.

İki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha da arttırmak Türk ve ABD’li firmalar arasında yeni iş ortaklıkları yaratmak amacıyla ABD Indiana Eyaleti Ticaret Bakanı Victor Smith beraberindeki heyetle birlikte 26 Şubat’ta Türkiye ziyaretinde bulundu. ABD Indiana Eyaletin’deki yatırım alanları ve teşviklerle ilgili bilgi aktaran Amerikalı heyet, Türk işadamları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

 İhracat ve ithalat temelli Türk- ABD ekonomik ilişkilerinin karşılıklı yatırımlarla güçlenerek büyüyeceğini söyleyen Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Genel Başkanı Ekim Alptekin, “Son yıllarda iki ülke arasındaki ziyaret trafiği hızlandı. ABD’den Türkiye’ye yönelik iş dünyasının önemli isimleri birebir görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye geliyor. Mermer, deri ve kuyumculuk gibi geleneksel sektörlerin yanı sıra ileri teknoloji, savunma, havacılık gibi katma değeri yüksek alanlarda da yatırımlar yapılıyor” dedi.

Her sektörden yatırıma teşvik sağlanan Indiana Eyaleti’ne ilişkin olarak Ekim Alptekin, şu bilgileri verdi:

“ABD’deki 12’nci en iyi iş iklimine sahip Indiana eyaleti işçilik, enerji ve vergiler açısından değerlendirildiğinde ABD çapında iş maliyetlerinin en düşük olduğu 4’üncü eyalet. Satış ve kullanım vergi oranlarının düşük olduğu eyalette, envanter vergisi olmadığı gibi işveren prim katkısı maliyetleri de düşük. Indiana’da uygulanmakta olan Girişim Sermayesi Yatırım Vergisi Kredisi yeni kurulan ve büyümekte olan şirketlere çok önemli büyüme sermayesiyle destek oluyor. Indiana’nın uygulamaya koyduğu yeni bir teşvik desteği ile her büyüklük­teki işletmelerin emlak vergileri azaltılıyor. Yeni teknoloji veya süreçlerle ilgili federal patentlerden elde edilen kısmi gelirle ilgili olarak da bir eyalet vergi muafiyeti getiriliyor. Kurumlar vergisi sadece şirketin Indiana sınırları içinde gerçekleştirdiği satışlardan alınıyor. Ar-Ge satış vergisi kredisi ile şirketlere, araştırma ve geliştirme teçhizatı satın alırken ödedikleri eyalet satış vergisine eşit miktarda muafiyet getiriliyor.”

Bu arada ABD Indiana Eyaleti Ticaret Bakanı Victor Smith başkanlığında Türkiye’ye gelen isimler arasında Indiana Eyaleti Ekonomik Kalkınma Kurumu Kıdemli Uluslararası Projeler  Müdürü Salena Lee, Keystone Construction CEO’su Ersal Özdemir, Indiana Eyaleti Ekonomik Kalkınma Kurumu Kıdemli Direktörü Chad Pittman, Indiana Eyaleti Ekonomik Kalkınma Kurumu  Uluslararası İlişkiler Direktörü Kent Anderson, Indiana Eyaleti Ekonomik Kalkınma Kurumu  Tanıtım Direktörü Kelly Nicholl ve Chicago Ticaret Müşaviri Sevtap Akgüloğlu da yer aldı.

REKLAM ALANI