Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

İHRACAT İKLİMİ ENDEKSİ SEKİZ AYIN ZİRVESİNDE

İHRACAT İKLİMİ ENDEKSİ SEKİZ AYIN ZİRVESİNDE
09 Mart 2024 14:59
A+
A-

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İhracat İklimi Endeksi şubatta 51,1 seviyesine yükselerek son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktı ve ihracat ikliminde iyileşmeye işaret etti.

Endekste 50’nin üzerinde ölçülen tüm değerler ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İSO verilerine göre endeks ocaktaki 50,6 seviyesinden 51,1’e yükseldi ve üst üste ikinci ayda da eşik değer 50’nin üzerinde gerçekleşerek ihracat pazarlarındaki talep koşullarında iyileşmeye işaret etti.

Türk imalat sektörü ihracatının en büyük on pazarından yedisinin bulunduğu Avrupa’da, birçok önemli ihracat pazarında büyüme hızlanırken ve zayıf dönemin ardından toparlanma sinyalleri kaydedilirken Ortadoğu bölgesi talep artışının ana kaynaklarından biri olmaya devam etti.

Öte yandan, Türk imalat sanayi ihracatında yaklaşık yüzde 13 ağırlığı olan Almanya ve Fransa’da ekonomik aktivitenin belirgin şekilde daralmaya devam etmesi, ihracat iklimindeki iyileşme görünümünü sınırlayan bir unsur oldu.

Endeks hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalatçılarının dış talep koşullarında kısa süre önce başlayan toparlanma Şubat ayında ivme kazandı ve ABD’nin yanı sıra birçok Avrupa pazarında iyileşme belirtileri daha net bir şekilde görülmeye başlandı” dedi.

Harker, “Ortadoğu’nun talep açısından güçlü bir kaynak olmaya devam etmesi, imalatçılar açısından fırsatların genişlediği anlamına geliyor. Şubat ayında bu pozitif eğilimin başlıca istisnaları, zorlu üretim koşullarının devam ettiği Almanya ve Fransa oldu” dedi.

REKLAM ALANI