Dolar 32,3869
Euro 35,2153
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ PERAKENDESİ %85 BÜYÜDÜ

HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ PERAKENDESİ %85 BÜYÜDÜ
28 Ekim 2022 10:47
A+
A-

 

“BÜYÜMEYİ GIDA VE TARIMSAL ÜRÜNLER ÖNE ÇEKİYOR”

Lider global bilgi hizmetleri şirketi NielsenIQ’nun araştırmasına göre, Türkiye’de FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) perakendesi 2022 yılı ilk 8 ay kıyaslamasında %85 büyüme kaydetti. 2015 yılından bu yana bileşik yıllık büyüme rakamlarına (CAGR) bakıldığında da gıda kategorisinin %19, gıda başlığı altındaki tarım ürünlerinin %19,4, buğday ürünlerinin ise %24,3 büyüdüğü gözleniyor.

Türkiye’de Atıştırmalık ve İçecek Grupları Yükselişte…

Pazarda büyüme dinamiğine sahip kategorileri anlamanın kritik olduğunu vurgulayan NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan; atıştırmalık, içecekler ve bakkaliye gruplarının global büyümede başı çeken kategoriler olduğunu paylaştı. Şekerel Erdoğan, “Türkiye’de FMCG büyümesine baktığımızda özellikle gıda kategorisinin; gıda başlığı altında da atıştırmalık ve içecek gruplarının güçlü hacim ve ciro performansıyla büyümeyi öne taşıdıklarını görmekteyiz.” diye konuştu.

E-ticarette Yılın İlk 8 Ayında %74’lük Bir Ciro Büyümesi Gerçekleşti…

NielsenIQ’nun araştırmasına göre e-ticaret pandemi döneminde dünya genelinde güçlü büyümeler gösterdi ve toplam FMCG içindeki ağırlığını artırdı. Türkiye’de 2020 yılında toplam FMCG içinde %4,0 olan e-ticaret ağırlığı, 2021 yılında %5,7’ye çıkarak güçlü bir artış kaydetti.

E-ticaret, bu güçlü bazına rağmen 2022 yılının ilk 8 aylık döneminde de büyüme ivmesini korudu ve %74’lük bir ciro büyümesi gerçekleştirdi.

Dünya genelinde bozulan fiyat istikrarına ve bunun tüketiciye yansımalarına bakıldığında ise tüm ülkelerde fiyat artışlarının görülmekte olduğu, bunun alışverişçi bütçesi üzerinde baskı yaparak alışverişçiyi daha temkinli olmaya sevk ettiği göze çarpıyor.

Bu temkinli davranışın sonucu olarak “Alışverişçiler gerektiği zaman, gereken ürünü, gerektiği kadar alıyor.” Ürün tercihleri küçük paketlere yönelirken, inovasyon da önemini korumaya devam ediyor.

Tüketici, “Yerli Malı”na Yöneldi!

NielsenIQ’nun araştırması, alışverişçilerin %34’ünün sürdürülebilir ürünleri almaya daha yatkın; %66’sının da çevresel konuların şimdi ve gelecekte kendi sağlıklarını etkileyeceği konusunda hemfikir olduğunu gösterdi. Sürdürülebilirlik, yerel üretim ve doğallık başlıkları da üreticiler ve perakendeciler için odaklanılması gereken alanlar olarak öne çıktı.

Alışverişçilerin özellikle ekolojik/biyo ürünlere ilgisinin %20’den %27’ye çıktığı görülüyor aynı zamanda yükselen oranda yaşadıkları bölgede üretilmiş/yerel ürünleri seçmeye çalıştıkları da öne çıkan bir diğer veri. Bu oran %15’ten %22 seviyesine yükselmiş durumda.

“Yerli malı”na yönelik tercih de güçlenmiş görünüyor. Araştırmaya katılan alışverişçilerin %19’u Türkiye’de üretilen ürünleri seçmeye çalıştıklarını ifade ediyor. Bu oranın bir önceki yıl %13 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca 12 puanlık artışla alışverişçilerin %22’sinin, birden fazla kullanılabilen/çoklu kullanıma uygun alışveriş çantaları kullandıkları anlaşılıyor.

Yerel İşletme ve Ürünlere İlgi Arttı!

Türkiye’deki tüketicilerin marka tercihlerine ilişkin bulgulara göz attığımızda araştırma, tüketicilerin %62’sinin kendi bölgelerindeki yerel/yöresel işletmelerden, yerel olarak üretilmiş ürünleri satın almayı tercih ettiğini gösteriyor. Ayrıca tüketicilerimizin %65’i mümkün olduğunca yerel markaları desteklemeye çalışıyor. Aynı şekilde tüketicilerin %54’ü, yerel markaların özgün olduğunu düşünüyor ve %46’sı ise yerel markalar için biraz daha fazla ödemeye hazır.

Tarım ve sürdürülebilirliğin yanı sıra FMCG perakendesine yakın dönemde damga vurması beklenen diğer trendler olarak da Yeni Ekonomik Sınıflandırma, Yeni Tüketici & Alışverişçi, Kutuplaşmış Tüketici, Fiyat Optimizasyonu, Değer Algısının Yeniden Yaratılması, Portfolyo Mimarlığı, Çoklu Kanal, Sağlıklı ve Zinde Olma Arayışı ve Yenilik trendleri önem kazanmış durumda.

REKLAM ALANI