Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Güven ve itibarın önemi, Avrupa’daki krizle arttı

Güven ve itibarın önemi, Avrupa’daki krizle arttı
08 Mayıs 2013 11:43
A+
A-

TEID_2

Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarının üyesi olduğu Etik ve İtibar Derneği (TEİD) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirvede, “Kapitalizm 2.0” ve “Etik Liderlik” konuları mercek altına alındı.

            Geniş bir sektörel yelpazede faaliyet gösteren yerli ve yabancı kuruluşların önderliğinde kurulan Etik ve İtibar Derneği (TEİD), “Kapitalizm 2.0 ve Etik Liderlik” ana temalı “Etik Zirvesi”ni düzenledi.

            Bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirvede, sürdürülebilirlik ve sorumlu yöneticilik kavramlarını içeren yeni iş yapma modeli ve ekonomik kriz sonrası gelişen yönetim şekilleri ve şirketlerin en önemli sermayesi haline gelen “güven” kavramı tartışıldı.

            Zirvede konuşan TEİD Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, gün boyunca iki önemli konuya odaklandıklarını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Doğrudan kâr elde etme etmeye odaklı şirket anlayışı ortadan kalktı. Bir şirketin başarısını tanımlayan unsurlar içinde, sorumluluk anlayışı, sürdürülebilir üretim politikaları, inovasyon politikaları ve itibar, en az finansal veriler kadar önemli bir hal aldı. Bu yeni iş yapma modeli yanında, “Kapitalizm 2.0”ı bu yıl mercek altına aldık. Ayrıca şirketlerin en önemli sermayesi haline gelen “güven” kavramını tartıştık.” dedi.

Gün boyunca akademik ve iş dünyası bakış açısını, bir senteze ulaştırmaya çalıştıklarını dile getiren Çakmakçı, üçüncü yılını dolduran Etik ve İtibar Derneği’nin artık referans bir kurum olma yolunda ilerlediğini ancak bunu bir adım daha öteye taşıyarak dilini ve yöntemini oluşturmuş olan bir “Etik Akademisi”ni de hayata geçirmek ve sektörel bazda, “Etik Araştırmalar” yayınlamak düşüncesinde oldukları bilgisini paylaştı.

İtibar yönetimi ve güven ön planda

Kurumsal yönetiminözellikle sermayenin küresel hale geldiği günümüzde, şirketlerin piyasa değerini doğrudan etkileyen bir unsur olduğunu belirten TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran,“Dünyayı sarsan ekonomik krizlerin ardından tüketici davranışları evrilirken, yönetim modelleri yeniden şekillendi. ‘İtibar yönetimi’, ‘güven’ gibi unsurlar, hiçbir dönemde olmadığı kadar öne çıkıyor, artık finansal anlamda sermayenin de önüne geçiyor. Bu alanda ülke olarak yaratacağımız fark, yabancı yatırımların çekilebilmesi ve düşük maliyetli finansman ihtiyacının karşılanabilmesi için önemli bir rekabet avantajı yaratacak. Ülkemizde de bu alanda gerçekleştirilen çalışmaların, gelecek adına umut verici olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Türkiye, etik alanında bir köprü

Türkiye’ninOrta Doğu, Afrika ve BRIC ülkeleriyle etik açısından köprü görevi görmek için önemli bir oyuncu ve lider olduğunu ifade eden Global Ethics Network Genel Sekreteri Prof. Dr. Christoph Stückelberger sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’da bir çok yatırım yapıyor. O bölgelere giren şirketler etik ve itibar açısından önemli bir rol üstlenmeye başladı bile. Ancak bir şirketin gerçek değerini görmek için o şirketi sadece bir boyutuyla ölçemeyiz. Son dönemlerde derecelendirme şirketlerine olan güven, aldıkları kararlarla tartışmalara neden oldu. Artık günümüzde bir şirketi değerlendirirken sadece finansal raporlarına değil etik, ekonomik ve ekolojik etkileri de göz önünde bulundurmamız gerekiyor.”

Securitas Türkiye olarak etik değerlerin, iş dünyasının en önemli dinamiklerinden biri olduğunu düşündüklerini ve bu kapsamda hem sektör hem de Türk iş dünyasının gelişimine katkıda bulunacak çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Securitas Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu “TEID’in düzenlediği bu zirve, iş dünyasında etik değerlerin tartışılması için  oldukça değerli. Etiğin, Türkiye’nin önde gelen şirketleri tarafından tartışıldığı bu zirveye destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

 

REKLAM ALANI