Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAK BİR ZORUNLULUKTUR

ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAK BİR ZORUNLULUKTUR
18 Haziran 2023 16:04
A+
A-

Her geçen gün azalan enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, Aydın’da gerçekleştirdiği 31. toplantısında yapılarda enerjinin daha verimli kullanılabilmesi için yapılacaklara dikkat çekti.

Dalmaçyalı sponsorluğu,  Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi ve Aydın Sanayi Odası iş birliği ile gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesi yapılarda enerji verimliliği oldu.

Kurulduğu günden bu yana enerji verimliliği alanında faaliyetler gösteren Yapılarda Enerji Verimliliği – VERİMDER, enerji verimliliği alanında vatandaşları bilgilendirmek ve bu alanda güçlü bir farkındalık oluşturmak hedefiyle başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 31.’sini Aydın’da gerçekleştirdi. Bugüne kadar binlerce kişiye enerji verimliliği hakkında bilgiler veren VERİMDER, Aydın toplantısını kamu kurumları, stk’lar, bürokrasi,  medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin de yoğun ilgisiyle gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş gerçekleştirirken VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Nippon Paint Betek Yalıtım Marka Müdürü Özmert Baysaling de toplantıda enerji verimliliği ve iklim krizi hakkında dikkat çeken konularda konuşmalarını gerçekleştirdiler.

“ENERJİYİ NE KADAR VERİMLİ KULLANIRSAK ÜLKEMİZİN DİPLOMASİSİNDE DE O KADAR BAŞARILI OLURUZ”

Türkiye’de enerji verimliliği ve tasarufuna ilişkin farkındalık oluşturmak adına VERİMDER olarak her şehirde bilinçlendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade eden VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin yaptığı konuşmada şunları aktardı:

“Tüm dünyada ciddi bir enerji talebi var. Yüksek teknoloji geldiğinde bu enerji talebininin azalacağına dair bir yanılgı bulunuyor. Aslında iki mail attığınızda bir çaydanlığı kaynatacak kadar enerji kullanıyoruz. İlerleyen teknolojinin sonucu dijitalleşmenin getirdiği karbon salımını atlamamak gerekiyor. Enerji Bakanlığının verdiği verilere göre binalarda sanayiden bile fazla enerji kullanılıyor. Bu sebeple mutlaka enerjiyi verimli kullanmamız gerekiyor. Türkiye 65 milyar metreküp doğal gaz ithalatı yapıyor. Bunlar büyük rakamlar. Enerjiyi ne kadar verimli kullanır ne kadar az dışa bağımlı olursak diplomasimiz o kadar güçlü olacaktır.”

ZORLUKLARLA BAŞA ÇIKMANIN BİR YOLU VAR: ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Aydın Sanayi Odası olarak, iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik gibi konuların günümüzün en önemli gündem maddelerinden biri olduğunun altını çizen Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş konuşmasına şu şekilde devam etti:

“İklim değişikliği, dünya genelinde karşılaştığımız büyük bir tehdit. Sorunlar sadece çevremizi etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomik ve sosyal istikrarımızı da tehdit ediyor.Ancak, bu zorluklarla başa çıkmanın bir yolu var: Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik. Sanayi sektörü olarak, enerji kullanımımızı daha verimli hale getirerek ve sürdürülebilir kaynaklara yönelerek iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayabiliriz. Sanayide, sürdürülebilirlik uzun vadeli başarı için hayati öneme sahiptir. Sürdürülebilir üretim ve işletme modelleri, doğal kaynakları koruyarak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmamızı sağlar. İş dünyası olarak, iklim değişikliğiyle mücadelede liderlik etmeli ve öncü olmalıyız. Öncelikle, kendi işletmelerimizde enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik uygulamalarını teşvik etmeliyiz. Aynı zamanda, işletmeler arası işbirliği ve paydaşlarla ortak projeler geliştirme konusunda da aktif olmalıyız. Örneğin, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapabilir, enerji tüketimini azaltmak için yeni teknolojiler geliştirebilir veya atık yönetiminde daha sürdürülebilir yöntemlere yönelebiliriz.”

EVLERİMİZDE HARCADIĞIMIZ ENERJİNİN YÜZDE 80’İ ISITMA ve SOĞUTMAYA GİDİYOR

Bulunduğumuz ortamı bir derece soğutma maliyetinin, bir derece ısıtma maliyetinin 2 katı olduğuna dikkat çeken VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, toplantıda şunları aktardı:

“Ülkemizde enerji en çok ulaşım, sanayi ve konutlarda kullanılıyor. Ancak geçtiğimiz yıllarda konutlarda kullanılan enerjinin, sanayide kullanılan enerjiyi geçtiğini gördük. Evimizde aydınlatma cihazlarını, beyaz eşyaları enerji verimli hale getirebiliriz. Bunların yanı sıra en çok tasarrufu sağlayacağımız uygulama ısı yalıtımı olacaktır. Evlerimizde yüzde 80’e yakın enerjiyi ısıtma ve soğutmaya harcıyoruz. Binaların ve insanların sağlığı için ısı yalıtımının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Doğru yapılmış ısı yalıtımı uygulamaları binanın sağlığını korumada da oldukça etkili. Ancak ısı yalıtımı genelde  soğuk iklimlerde fayda sağlar gibi bir yanılgı bulunuyor. Aslında soğutma enerjisine harcayacağımız enerjinin maliyeti ısıtma enerjisi için kullandığımız maliyetten 2 kat daha fazla.”

ISI YALITIMI YOL HARİTASINDA AVRUPA’YI ROL MODEL ALABİLİRİZ

Avrupa’nın ısı yalıtımı hakkında izlediği yol haritasının bize rol model olabileceğini belirten VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Avrupa ısı yalıtımı için yasa ve yönetmelik çıkarıyor, hedefler koyuyor ve bu hedeflere ulaşmak için finansman ve bilinçlendirme için destek sağlıyor. Biz de ülkemizde konu hakkında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2000’li yılların başından itibaren teşvikler arttı. 2011 yılında yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale geldi. Bizler beyaz eşya ve araba alırken ne kadar tükettiğine bakıyoruz ancak hayatımızın çoğunun geçtiği binalarda ne kadar enerji tükettiğimizi bilmiyoruz. İnsanların enerji verimliliği hakkında her geçen yıl bilinçleri artıyor ancak harekete geçmede sorun var. Buradaki problem insanların toplu karar alması. Binayı ilgilendiren konularda diğer hane halklarıyla ortak karar alınması gerekiyor. Bir diğer konu ise maliyet. Ancak şu anda oturulan binalarda devlet tarafından 50 bin liraya kadar destek veriliyor” dedi.

ISI YALITIMI BİZİM İÇİN MİLLİ BİR SORUMLULUK

2003 yılından itibaren ısı yalıtımını sosyal sorumluluk olarak gördüklerinden bahseden Nippon Paint Betek Yalıtım Marka Müdürü Özmert Baysaling konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Dünya genelinde sürdürülebilirlik ve iklim krizi gündemde. Binalarda tükettiğimiz enerjinin yüzde 80’ini ısıtma ve soğutmada kullanıldığını düşünürsek en önemli şeyin enerji verimliliği ve ısı yalıtımı olduğunu görüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu toplantılarda ısı yalıtımının önemini anlatmaya çalışıyoruz.

Hala ülkemizdeki konutların yüzde 70’i enerji verimsiz gözüküyor. Isı yalıtımı bizim için milli bir sorumluluk. Bizler 20 yılda 10 milyon üzerinde hane halkına enerji verimli yaşam alanları ve termal konfor sunduk. Çevresel etki olarak baktığımızda 32 milyon ton üzerinde karbondioksit eş değeri sera gazı tasarrufu sağlandı. Bu rakam bolu ormanlarının yıllık karbondioksit emiliminin yaklaşık 23 katına eşittir.

50.000 üzerinde tüketicimize termal kameralarla binalarındaki ısı kayıplarını göstererek, ısı yalıtımı yaptırdıkları takdirde çevreye ve kendilerine ne kadar tasarruf sağlayabileceklerini aktardık.”

KONUTLARDA ENERJİ TASARRUFU İLE İLGİLİ YAPILACAKLAR SANAYİDEKİLERİN ÇOK ÜZERİNDE

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ise toplantıda şu açıklamalarda bulundu:

“En önemliyi önemliye kurban ediyoruz. Dolar, faiz, kurlar, o kuruma kim atandı diye sorarken bu tarafı geride bırakıyoruz. Konutlarda enerji tasarrufu ile ilgili yapılacaklar sanayidekilerin çok üzerinde ama sanayide de tarımda da yapılacak çok şey var. Başka önemli konular bunların önüne geçiyor. Türkiye bir sanayi ülkesi ürettiğini satarak zenginleşmeye çalışıyor. Rusya, Körfez ülkeleri gibi doğal kaynaklarla, Çin gibi insan kaynakları ile büyümüyor. İhracatımız %80 imalat sanayine dayanıyorsa yeşil dönüşüme hızlı reaksiyon göstermemiz lazım. Bunun bir bölümü de enerji verimliliği ve enerji dönüşümü. Yeşil dönüşüm Türkiye için fırsat. İnovasyon ve arge ile teknolojik yoğunluğumuzu arttırmaya ihtiyacımız var bunu yaptığımızda Türkiye’nin önü çok açık görünüyor. Enerji dönüşümünü ve tasarrufunu gerçekleştirirsek zenginleşiriz.”

 

REKLAM ALANI