Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

ENDEKS TARİHİ ZİRVEDE HAFTAYA BAŞLIYOR

ENDEKS TARİHİ ZİRVEDE HAFTAYA BAŞLIYOR
03 Temmuz 2023 21:32
A+
A-

BIST-100 endeksi bayram tatili öncesi kısa haftayı 5,759 ile tarihi zirve seviyede tamamlarken, endekste önceki tarihi zirvenin aşılmış olmasıyla birlikte güçlü görünüm korunuyor. Yurt dışı piyasalara baktığımızda, ABD’de 4 Temmuz Bağımsızlık günü nedeniyle ABD borsaları bugün erken kapanacak, yarın ise işlem olmayacak. Fed üyelerinin önümüzdeki döneme yönelik piyasa beklentilerinden yüksek faiz artırım tahminleri ve Başkan Powell’ın verdiği mesajları göz önüne aldığımızda özellikle enflasyon ve istihdama yönelik verilerin önemi artmış durumda. Bu haftanın veri trafiği de oldukça yoğun. Hafta içinde PMI imalat, ISM imalat ve hizmet endeksleri, fabrika siparişleri ile FOMC tutanakları öne çıkıyor. Haftanın en önemli verisi ise Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri. Manşet rakam kadar işsizlik oranı ve ücret artışları gibi alt detaylar da yine yakından takip edilecek. İçeride ise bu hafta Haziran ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. Piyasa beklentisi TÜFE’nin aylık %4 artacağı yönünde.

TL: PPK toplantısında faiz artırımının piyasa beklentisinin altında kalmasıyla birlikte TL’de değer kaybı eğilimi artarken, Haziran ayını 26 seviyesinin üzerinde tamamladı. USD/TL yeni haftaya da benzer seviyelerde başlıyor. Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı PPK toplantı özetlerinde önümüzdeki dönem faiz politikasına yönelik verebileceği mesajlar TL’nin kısa vadeli yönü üzerinde etkili olabilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası rezervlerinin önceki hafta 8.5 milyar dolar ile en büyük haftalık artışını kaydettiğini açıkladı. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün devam edeceğini açıklarken, içinde bulunduğumuz yaz aylarında artacak turizm gelirlerini de göz önüne aldığımızda, dolar kurunun kısa vadeli denge seviyelerine yaklaştığını tahmin ediyoruz. Ayrıca, döviz mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranı %25’e çıkarılırken, KKM hesaplarına uygulanan stopaj istisnasının ise 2023 yılı sonuna kadar uzatılması da, dövizin TL’ye döndürülmesini destekler nitelikte alınan kararlar.

Borsa İstanbul: TL’deki değer kaybı eğiliminin PPK toplantısı sonrası artması özellikle ihracatçı şirketler başta olmak üzere BIST’e de pozitif yansırken, bankalar üzerindeki yükün kademeli olarak azaltılmaya başlaması da banka hisselerindeki yükseliş eğilimini destekliyor. BIST’in bayram tatili nedeniyle kapalı kaldığı dönemde önemli yurtdışı endekslerin pozitif bir seyir izlemesi haftanın açılışında BIST’e de olumlu yansıyabilir. Teknik olarak 5720-5730 önceki zirve bölgesinin aşılmış olması ile birlikte endekste güçlü teknik görünüm korunurken, endeks bu bölge üzerinde kaldığı sürece 6000 seviyesini hedeflemeye devam edecek.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 6628.5 puandan kapatan BIST-30 kontratlarında 6578, 6523, 6457 ve 6341destek olarak izlenebilir. 6656, 6694, 6760, 6935 ve 6995 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 26.59 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 26.46, 26.18, 26.02 ve 25.70 destek olarak izlenebilir. 26.64, 26.89, 27.21 ve 27.45 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

REKLAM ALANI