Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

EKONOMİSTLER ENFLASYONDA 2024 TAHMİNLERİNİ AÇIKLADI!

EKONOMİSTLER ENFLASYONDA 2024 TAHMİNLERİNİ AÇIKLADI!
16 Ocak 2024 13:07
A+
A-

2024 yıl sonu enflasyonu için beklentiler şimdiden açıklanmaya başladı. Genel seçimlerin ardından gelen ekonomi yönetimi, attığı adımlarla güven verirken, politika faizindeki artışın yanı sıra, parasal aktarımın güçlenmesini sağlayan miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi politikası ile makroihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarının finansal koşullara yansıması da Merkez Bankası raporlarına yansıdı. Öncü göstergeler kademeli dengelenme işaretleri sunduğu belirtilirken ekonomistler ve piyasa aktörlerinin 2024 öngörüleri de şimdiden şekillenmeye başladı. Yeni yılın en önemli gündem maddesi yerel seçimler olurken beklentiler enflasyonunun yüzde 40-45 seviyelerinde geziniyor. İşte ekonomistlerin 2024 yılı için enflasyonu için tahminleri

Genel seçimler sonrası görevine başlayan ekonomi yönetiminin attığı adımlar piyasalara olumlu yansıdı. Enflasyonu kontrol altına almak için TCMB’nin arttığı adımlar da güven aşılarken yapılan enflasyon tahminleri de piyasasının tahminlerine yakın şekilde kapattı.

2024 yılı için enflasyon tahminleri bu kez piyasa ile Merkez Bankası arasında farklılaşıyor. Piyasa ve Merkez Bankası yılın ilk yarısında enflasyonun yükseleceği yüzde 70-75 seviyelerinin görüleceği konusunda hemfikir olsalar da yılsonunda Merkez Banası yüzde 36 tahminini yaparken piyasanın tahminleri yüzde 40-45 arası şekilleniyor. Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turan’ın haberine göre, ekonomistler bu farkın en büyük nedeninin güçlü faiz artışı olarak görüyor.

Merkez Bankası son enflasyon raporunda 2024 yılının ilk yarısında enflasyonun yüksek seyredeceğini yılın geri kalan kısmında ise tüketici enflasyonunun istikrarlı olarak gerileyeceğini öngördü. Politika faizindeki artışın yanı sıra, parasal aktarımın güçlenmesini sağlayan miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi politikası ile makroihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarının finansal koşullara yansımaya başladığını vurgulayan Merkez Bankası raporunda tüketici kredi büyümesinin gerilemesi ve TL tasarruf araçlarına olan talebin artmasıyla birlikte, öncü göstergeler de iç talepte kademeli dengelenme işaretleri sunduğu belirtildi.

Merkez Bankası tahminini oluştururken para politikası duruşunun enflasyonda belirgin bir düşüş sağlanacak şekilde belirleneceği bir görünümü esas alırken bu sıkı para politikası duruşunun iç talepte dengelenme ve cari dengedeki kademeli iyileşme sürecinin belirginleşmesini sağlayacağını değerlendirdi. Ayrıca Merkez Bankası parasal sıkılaştırmanın kararlı ve istikrarlı şekilde sürdürülmesiyle birlikte, kısa vadede aylık enflasyon yavaşlarken, enflasyon gerçekleşmelerine hassasiyeti yüksek olan enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlanacağını öngördü. Bu çerçevede, enflasyonun 2024 yılı sonunda orta noktası yüzde 36 olmak üzere yüzde 30 ile yüzde 42 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etti. En son açıklanan Orta Vadeli Program’da ise 2024 yıl sonu beklentisi yüzde 33 olarak belirlendi.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ YÜZDE 45’E KADAR YÜKSELİYOR

Ekonomistlerin ve piyasanın tahminleri ise Merkez Bankası’ndan farklı. Garanti BBVA Yatırım yüzde 45, Deniz Yatırım yüzde 40-45, Yatırım Finansman yüzde 42,2, İş Yatırım yüzde 42, Gedik Yatırım yüzde 42, Alnus Yatırım yüzde 42, Halk Yatırım yüzde 39,5, İnfo Yatırım ise yüzde 39,2 olarak tahmin bildirdi 2024 yılsonu enflasyonu için. Reuters’in anketlerinde ekonomistlerin yılsonu beklentisi yüzde 42,85 olurken, AA Finans’ın anketinde ise beklenti yüzde 42,39 seviyesinde oluştu. Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Moody’s yüzde 45, Fitch ise yüzde 38 seviyesinde yılsonu enflasyon tahmini beklentisine sahip.

PİYASA ATILAN ADIMLARI DESTEKLİYOR

Ekonomi yönetiminin atacağı adımları ekonomistler destekliyor. Şebnem Turan’a göre, Merkez Bankası’nın iç talebi kontrol altına almaya yönelik para politikası hamlelerini, yabancı sermaye girişi ihtiyacına dikkat çekerek buna yönelik adımlarını, gerektiği kadar sıkı duruşunu koruyacağına yönelik açıklamalarını ekonomistler ve piyasa uzmanları hem destekliyor ve doğru buluyor hem de bu politikanın enflasyonla mücadelede önemli yol aldıracağında hemfikir.

REKLAM ALANI