Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

AYIN EN ÖNEMLİ HAFTASI

AYIN EN ÖNEMLİ HAFTASI
21 Ağustos 2023 11:21
A+
A-

Haftanın ilk işlem gününde varlık fiyatlarına yön verebilecek önemde bir gündem maddesi bulunmuyor. Ancak hafta içinde volatilite yaratabilecek çok sayıda konu başlığı var. Özellikle ABD tahvil faizlerinin 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyeleri test etmeye başladığı içinde bulunduğumuz dönemde makroekonomik verilerin seyri yakından takip edilecektir. Hatırlanacağı gibi ABD’de geçen hafta perakende satışlar, sanayi üretimi, konut başlangıçları ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları ekonomiye dair pozitif sinyaller vermişti. Yeni haftada ise dayanıklı mal siparişleri, yeni konut satışları ve PMI endeksleri gibi verilerin çizeceği tabloyu yakından takip edeceğiz.

Haftanın en önemli konu başlığını ise Perşembe günü başlayacak olan Jackson Hole sempozyumu oluşturuyor. Fed Başkanı Powell Cuma günü TSİ 17.05’te konuşacak. Fed başkanları söz konusu sempozyumda gelecek dönemlerde izlenecek para politikalarına dair oldukça kuvvetli mesajlar verebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse geçen yılkı sempozyumda Fed Başkanı Powell hedefe ulaşılıncaya kadar enflasyonla mücadele edileceğinin altını çizmişti. Büyük ölçekli faiz artırımlarının gerekli olabileceğini ifade eden Powell’ın bu söylemlerinin ardından arka arkaya iki kez 75 baz puanlık faiz artırımı görmüştük. Sempozyum sonrasında yapılan 7 toplantıda da faiz artırımı kararı alınırken toplamda 300 baz puanlık artırım yapılmıştı. Dolayısıyla Fed’in yılın geri kalanında bir faiz artırımı yapıp yapmayacağı konusunda sempozyumda verilecek mesajların yön gösterici olacağını tahmin ediyoruz. Jackson Hole öncesinde özellikle yurt dışı piyasaların kırılganlıktan çıkması ise kolay olmayabilir.

TL: TL açısından baktığımızda bu haftanın öne çıkan konu başlığını ise TCMB’nin Perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısı oluşturuyor. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası 20 Temmuz’daki son toplantısında politika faizini 250 baz puanlık artırımla %17,50 seviyesine taşımıştı. Bu ayki toplantı için beklentilere baktığımızda ise Foreks anketinde medyan tahminin %19 seviyesinde yer aldığını görüyoruz. En yüksek tahmin ise %20 seviyesinde bulunuyor. USD/TL ise hafif yukarı yönlü bir eğilim sergiliyor olsa da TCMB’nin enflasyonla mücadele konusunda kararlı bir duruş sergilemesi ve kademeli sıkılaştırma adımlarının devam etmesi doların küresel olarak kuvvetli seyrettiği içinde bulunduğumuz dönemde TL üzerindeki baskının diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla limitli kalmasını sağlıyor.

Borsa İstanbul: Küresel piyasalar geride bıraktığımız haftada ABD tahvil faizlerinin yukarı yönlü eğilimi nedeniyle oldukça zayıf bir performans sergilerken uzun bir süre direncini koruyan Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde ise sert şekilde satış baskısına maruz kaldı. Teknik açıdan değerlendirdiğimizde ise son derece önemli bir destek olan 7500 puanın üzerinde kapanış yapılmasının şimdilik rahatlık sağlayan bir unsur olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla yeni haftada öncelikle bu seviyenin üzerinde ne ölçüde kalıcı olunacağını takip edeceğiz. Ayrıca Cuma günkü Jackson Hole sempozyumunda verilecek mesajların küresel risk iştahına etkilerinin içeriye de yansıyabileceğini düşünüyoruz. Bugün ise KKM’den TL mevduata dönüşüm hedefi getirilmesinin ardından tahvil faizlerinin seyri ve bankaların performansı takip edeceğimiz ana konu başlıkları arasında yer alıyor.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 8151.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8095, 8030, 7973 ve 7908 destek olarak izlenebilir. 8209, 8275, 8332 ve 8397 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 27.34 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 27.3125, 27.258, 27.2035 ve 27.1485 destek olarak izlenebilir. 27.3675, 27.422, 27.4765 ve 27.5315 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

REKLAM ALANI