Dolar 32,4679
Euro 34,7442
Altın 2.438,67
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

YURT İÇİ PİYASALAR MOMENTUMUNU KORUMAYA ÇALIŞACAK

YURT İÇİ PİYASALAR MOMENTUMUNU KORUMAYA ÇALIŞACAK
14 Ağustos 2023 09:54
A+
A-

BIST-100 endeksi volatil bir görünüm sergilese de yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışarak değer kazanma serisini sekizinci haftaya taşımayı başardı. Özellikle 7500 puanı aşarak dikkat çeken endekste momentumun ne ölçekte korunabileceğini takip edeceğiz. Son dönemi genel olarak değerlendirdiğimizde ise ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara dönüş yaparak enflasyonu kontrol altına alma konusunda kararlı bir duruş sergilemesinin piyasalarda pozitif karşılık bulduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminde son haftalarda yaşanan geri çekilme ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen pozitif açıklamalar da bunu teyit ediyor.

Bu noktada geçen hafta kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılan açıklamada ortodoks, kurallara dayalı ve öngörülebilir bir politika oluşturulmasının kredi notu açısından olumlu bir zemin yarattığına vurgu yapılması da dikkat çekmişti. Yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altında olunduğunu düşünürsek notun artması piyasa dinamiklerini değiştirmez ancak algının iyileşmesine önemli oranda katkı sağlayabilir. Belirsizliklerin azalması ve cari dengenin iyileşme eğilimi sergilemesi gibi unsurlar ise önümüzdeki dönemlerde Türkiye’ye artan kaynak girişi olarak sonuçlanabilir.

Yeni haftada içeride piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığı bulunmazken özellikle Borsa İstanbul’da fiyatların momentum doğrultusunda hareket etmesi olası görünüyor. Haftanın en önemli konu başlığını ise üç hafta önce gerçekleştirilen Fed toplantısının Çarşamba günü açıklanacak olan tutanakları oluşturuyor. Hatırlanacak olursa Fed söz konusu toplantıda beklendiği gibi politika faizinde 25 baz puanlık artırım yaparken sonraki dönemlere ilişkin net bir sinyal vermemiş ve veri odaklı hareket edileceğine vurgu yapmıştı. Dolayısıyla tutanakların da yeni bir mesajdan ziyade aynı çerçevede tablo çizme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

TL: Yeni haftada yurt içinde TL’ye yön verebilecek önemde bir konu başlığı bulunmuyor. Bu kapsamda kurun son dönemdekinden farklı bir performans göstermesini beklemiyoruz. Dolayısıyla geçen hafta olduğu gibi 27 seviyesinin üzerinde hafif yukarı yönlü ancak sakin sayılabilecek eğilimin devam etmesi beklenebilir. Cuma günü açıklanan cari işlemler dengesi ise beklentilere paralel olarak Haziran ayında fazla verdi. Ancak Temmuz ayında yeniden eksi bir rakam beklenmesi nedeniyle TL’nin bundan anlamlı bir fayda sağlayamadığını gördük. Öte yandan Ağustos ayında 152,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 136 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine borçlanma programına bu hafta 3 ihale ile devam edecek. Bu kapsamda bugün 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek olan Hazine yarın ise 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvillerin ihraçlarını gerçekleştirecek. Haftaya ise ABD doları cinsi tahvil ve kira sertifikasının doğrudan satışları gerçekleştirilecek.

Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız haftada yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışan BIST-100 endeksi kapanışı teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 7500 puanın net şekilde üzerinde yapmayı başardı. Aşağıda 7675 ve 7500’ü destek seviyeleri olarak takip ederken kazanımların korunması durumunda yukarı yönlü hareket etme eğiliminin potansiyel olarak 7850 puana doğru sürebileceğini düşünüyoruz. 7500’ün üzerinde kalınamaması ise son dönemdeki güçlü performansın ardından düzeltme baskısı yaratabilir.

Öte yandan ikinci çeyrek bilançoları bu hafta devam edecek. Büyük ölçekli şirketlerden BIMAS, TTKOM, TCELL ve ASELS bu hafta sonuçlarını açıklayacak. Pegasus ise bu hafta Temmuz ayı aylık trafik verilerini açıklayacak. Verilerde pozitif trafik momentumunun devam etmesi olası görünüyor.

18 Ağustos (Cuma) günü ise FTSE, Küresel Hisse Senedi Endeksi Gözden Geçirme sonuçlarını açıklayacak ve değişiklikler 15 Eylül 2023 sonu itibarıyla geçerli olacak. Hatırlanacağı gibi MSCI Global Standart Endeksinde küçük ölçekli değişiklikler (6 ekleme ve 1 çıkarma) dışında herhangi bir değişiklik yapmamıştı.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 8560 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8501, 8432, 8372 ve 8304 destek olarak izlenebilir. 8620, 8689, 8749 ve 8817 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 27.3501 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 27.1585, 26.94, 26.7485 ve 26.5295 destek olarak izlenebilir. 27.5415, 27.7605, 27.952 ve 28.1705 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

REKLAM ALANI