Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

YOĞUN GÜNDEM ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

YOĞUN GÜNDEM ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR
18 Temmuz 2023 11:02
A+
A-

Yurt dışı piyasalar haftaya genel hatlarıyla durgun bir zeminde başlarken içeride ise risk iştahının yüksek kalmaya devam ettiğini gördük. Küresel ölçekte çok sayıda konu başlığının takip edildiği haftada özellikle Borsa İstanbul’da yakalanan iyimserliğin ne derece ileri taşınabileceğini izleyeceğiz. Bu noktada Körfez ülkelerini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan temaslarına bugün Katar’da devam ederken Karadeniz’de ise tahıl koridoru anlaşması sona erecek. Rusya’dan dün yapılan açıklamada anlaşmanın artık yürürlükte olmayacağı ve şartlar karşılanmadığı sürece masaya dönülmeyeceği belirtilmişti. Bu durum özellikle küresel ölçekte enflasyonla mücadelenin devam ettiği içinde bulunduğumuz dönemde gıda fiyatlarının seyri açısından yakından takip edilen bir konu başlığı olarak öne çıkıyor. Makroekonomik veri tarafında günün en önemli gündem maddesini ise ABD’de açıklanacak olan perakende satışlar rakamı oluşturuyor. Haftanın önem derecesi en yüksek verisi olan perakende satışların ortaya koyacağı tablo özellikle ABD piyasalarında volatilite yaratma potansiyeli taşıyor. Ayrıca ikinci çeyrek bilançoları sürerken bugün Bank of America ve Morgan Stanley’nin sonuçları izlenecek.  İçeride ise Hazine 15 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracı ile 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

TL: Vergi oranlarında yapılan artışların enflasyona negatif yansıyabileceğine yönelik algı yaratması TL’nin haftaya zayıf bir görünümle başlamasına neden oldu. Her ne kadar vergi artışları bütçe üzerinde olumlu etki yaratabilecekse de piyasaların odak noktasının enflasyonla mücadele olması ve Temmuz ayında enflasyonun yüksek bir eğilim sergileme ihtimali negatif algının daha fazla öne çıkmasına yol açtı. Dolayısıyla TCMB’den bir kez daha faiz artırımının beklendiği haftaya USD/TL kuru sürpriz sayılabilecek bir şekilde 26,35 civarında başladı. Diğer taraftan Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primi ise son dönemlere kıyasla daha ılımlı bir tablo çizmeye devam ediyor. Özetle piyasalar TCMB’nin Perşembe günü vereceği mesajları beklerken toplantının ardından daha net bir eğilim oluşacağını tahmin ediyoruz.

Borsa İstanbul: Çin’de büyüme rakamının piyasa beklentisinin altında kalması yurt dışı piyasalar üzerinde baskı yaratırken küresel ölçekte ağırlıklı olarak zayıf bir performans sergilendiğini gördük. Buna karşın yurt içi piyasalar haftaya pozitif bir ayrışma ile güçlü bir zeminde başladı. BIST-100 endeksi günü %2,5’lik değer kazanımı ile noktalarken özellikle sınai endeksi %2’yi aşan değer kazanımı ile kuvvetli bir tablo ortaya koydu. Bankacılık endeksindeki yükseliş ise %0,9 ile sınırlı kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın körfez ülkelerine yaptığı ziyaretin risk iştahını desteklemesinin yanında TCMB’nin yaklaşan PPK toplantısında sıkı para politikasına yönelik adımlarına devam edeceği beklentisinin yükselişi desteklediğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan TL’deki değer kaybı ise alternatif getiri arayışı ile hisse senetlerine yönelimi destekleyen bir unsur olarak çalıştı.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

BIST-30 kontratlarında 7473, 7413, 7360 ve 7300 destek olarak izlenebilir. 7578, 7638, 7691 ve 7751 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

USD/TL vadeli işlem kontratlarında 26.3855, 26.1730, 25.987 ve 25.7745 destek olarak izlenebilir. 26.7575, 26.9700, 27.1560 ve 27.3685 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

REKLAM ALANI