Dolar 32,5371
Euro 34,8354
Altın 2.443,65
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

Türkiye’deki yatırımlar konusunda seçici davranacağız

Türkiye’deki yatırımlar konusunda seçici davranacağız
15 Mart 2013 19:58 | Son Güncellenme: 16 Mart 2013 12:25
A+
A-

 

IMG_0436

Mevlana’nın, ”Ne olursan ol yine gel” sözünü anımsatan Çağlayan, ”Biz bunu demeyeceğiz. Uluslararası ve Türkiye’deki yatırımlar konusunda seçici davranacağız. Sanayileşme, üretim, ihracat ve tüm sistemlerimizi yeni dönemin şartlarına uygun hale getirmemiz gerektiğine inandığımız için bunları yaptık” ifadelerini kullandı.

sanayi sektöründe istihdamın azalmasının kendisini üzdüğünü belirterek, ”Bu Türkiye‘nin hayrına olmaz” dedi.Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Odakule Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, Türkiye’de otomotiv sektörünün, sadece sektörel anlamda değil, her anlamda menfaatler farklı da olsa çeşitli kuruluşlarla birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini kaydetti.

Herkesin hedefinin, daha büyük ve gelişmiş Türkiye olduğunu belirten Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: ”Biliyorsunuz, ben hep gaz taraftarıyım. Fren, balata sektöründe üretim yapanlar kusura bakmasın. Türkiye’de ana ve yan sanayiye fazlasıyla güveniyorum. Bunları size gaz vermek için söylemiyorum. Aralık ayı işsizlik rakamları morallerimizi bozmamakla beraber, işsizlik çift haneli rakama çıktı. Bir önceki yılın aynı ayına göre biraz daha artış var. Bu Türkiye’nin neden büyümesi gerektiğinin en önemli göstergelerinden biridir.”

Çağlayan, Türkiye’nin sanayileşmekten başka çaresinin olmadığını ifade ederek, ”Türkiye, daha fazla sanayileşme, yatırım, üretim, istihdamı, ihracatı sağlamak zorundadır. Sanayi sektöründeki istihdamın azalması beni üzüyor. Bu Türkiye’nin hayrına olmaz” diye konuştu.

Bakan Çağlayan, bir sanayici olarak ekmeğini yediği, içinden geldiği sektörün dünyanın birçok ülkesindeki gibi hizmet ihracatı ağırlıklı bir yapıya sahip olamayacağını bilerek bunları ifade ettiğini belirterek, ”Sizlere sanayileşme konusunda destekleri sonuna kadar yapacağımızdan şüpheniz olmasın” dedi.

Teşvik sisteminin Türkiye için bir devrim niteliğinde olduğunu ifade eden Çağlayan, ”Hiçbir platformda ‘cari açıktan korkmayalım, cari açığın finansman kalitesine bakın’ şeklinde bir laf etmedim. ‘Enerjiyi hariç tutarsanız bizim cari açığımız yok’ diye laf da etmedim. Enerji bir realite” diye konuştu.

Türkiye’nin büyümesine rağmen geçen yıl cari açığın düşürüldüğünü anlatan Çağlayan, şunları kaydetti: ”Türkiye son 10 yılda ekonomisi büyüyen, gayri safi milli hasılasını 3,5 katına çıkartan ve çift haneli enflasyonu tek haneye getiren bir ülke oldu. 2012 yılında keşke bu kadar frene basılmasaydı. Keşke Türk sanayisinin tüm dünyadan ayrıştığı dönemde bu kadar fren yapmamış olsaydık. 2012 bu anlamda son derece önemli. 1 Nisan’da açıklanacak, birlikte göreceğiz ki yüzde 2,5 civarında bir büyüme olacak.”

Çağlayan, Türkiye’nin pazar çeşitlendirmesiyle ihracat yapan bir ülke konumuna geldiğini aktararak, ”Pazar çeşitlendirmesi yaparak ihracatımızı 42 milyar dolar artırdık. Otomotiv sektöründen çok şey bekliyoruz. Yerliliğimiz 56 dolardır. Bu bizim kaderimiz değil. Biz bunu rahatlıkla artırabiliriz” diye konuştu.

Kudret önen

OSD Yönetim Kurulu Başkanı  Kudret Önen otomotiv sanayinin 2012 ve 2013 yılını değerlendirerek
sanayinin gelecek dönemdeki önemli gündem konularına değindi. Küresel ekonomideki olumsuz koşullara rağmen Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi istikrarı dünyanın dikkatini çekmeye devam ettiğinin altını çizen Kudret Önen, “Türkiye istikrar ortamında gerek yurtiçi gerekse
yurtdışı yatırımcılara cazip bir yatırım ortamı sunuyor. Türkiye’nin küresel bir cazibe merkezi olmayı sürdürmesinde yeni teşviklerin de büyük faydası olacağını düşünüyoruz. Teşvik sisteminde
gerçekleştirilen yeni düzenlemeler için başta Sayın Bakanlarımız olmak üzere hükümetimiz ve değerli bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
Türk Otomotiv Sanayii’nin 2012 yılı rakamları ile ilgili bilgi veren Kudret Önen “2012 yılında, 2011 yılında yaşanan yüksek talebin aksine pazarın son aylarda yatay hale geldiğini ve 2010 yılı düzeyinde
seyrederek normalleştiğini görüyoruz. 2010 yılında 793 bin, 2011 yılında toplam 911 bin olarak gerçekleşen Otomotiv Pazarı 2012 yılında küçülmeye geçti ve normalleşerek 818 bin adet olarak gerçekleşti. İçinde bulunduğumuz olumsuz küresel ekonomik koşullara rağmen, 2013
yılında öngörümüz, AB’nde derinleşerek devam eden kriz nedeni ile ihracatın gerilemesi, iç pazarda yatay bir talep hareketi ve buna bağlı olarak üretimin 1 milyon ya da 1 milyon 100 bin adet düzeyinde
gerçekleşmesidir” dedi.Otomotiv Sanayii’nin 2012 yılında 19 milyar Dolar’ı aşan ihracatı
ile yine ihracat şampiyonu olduğunun altını çizen Önen “2013 yılının genel olarak 2012 ’den daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. Ancak hedefimiz yeni bir büyümenin öncesinde 2013 yılında otomotiv sanayii  olarak insan kaynağına, ArGe’ye ve teknolojiye yatırım yapmak olacak” dedi. Şimdiden pek çok firmanın yatırım planlarını hayata geçirmeye başladığını kaydeden Önen, sanayinin önemli gündem maddelerinin üzerinden geçti. 2013 yılında planlan ArGe alt yapı çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanarak yurt dışında yapılan test ve ArGe çalışmalarının yurt içinde yapılarak, sanayimizin önemli bir kaynak ve zaman tasarrufu sağlayacağını belirten Başkan Kudret Önen, çevreye duyarlı  vergilendir menin önemine dikkat çekti. Önen, “Tekerlekli motorlu taşıtlar parkında daha az karbon emisyonu sağlamak üzere, çok yaşlı araçların parktan çıkışını teşvik edecek entegre önlemlerin alınması ve parka yeni girecek düşük karbon emisyonlu çevre dostu araçların teşvik edilmesi gerektiği” nin altını çizdi. Türkiye’nin 2023 vizyonunda ekonominin taşıyıcı sanayi sektörlerinden olan otomotiv sanayinin 3-4 kat büyümesinin, 4 milyon üretimin yanı sıra 3 milyonluk ihracat hedeflendiğini söyleyen Önen, bu hedeflere ulaşmak için ihracat artışının yanı sıra iç pazarın da paralel büyütülmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Pazarda son aylardaki önemli gelişmelerden de bahseden Kudret Önen, 2013’ün ilk iki ayında otomobil satışlarında ithalatın aldığı
payın artışına dikkati çekerek, bunun takip edilmesi gerektiğini söyledi.

“Otomotiv sektörü ülke ekonomisinde başı çeken unsurlardan biri”Otomotiv Distribütörleri Demeği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar ise otomotiv sektörünün ülke ekonomisinde başı çeken unsurlardan olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Gümrük Birliği öncesinde ülkemizde pazar payı mevcut sanayi yatırımı olan markalar üzerinde neredeyse yüzde 100’e yakındı. Gümrük Birliğinin üzerinden aşağı yukarı 17 sene geçti. Gümrük Birliği sonrasında üç tane ana markanın ülkemizdeki pazar payı hala yüzde 50’lere yakın. Yani bunun yanına 50 tane yeni rekabet eden marka geldi, ama bir pazarın içinde var olmanın ne kadar önemli olduğunu sadece bu rakamları görerek anlayabiliyoruz.” Bayraktar, ülke ekonomisi bu kadar gelişmemişken gelip yatırım yaparak risk alan, buradan ihracat yapabileceğini düşünen üreticilerin de haklı olarak yatırımlarının meyvelerini topladığını kaydetti.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu ise otomotivde cari açığa fırsat vermeden iç pazarda çok daha adil bir vergi düzenlemesi yapılabileceğini dile getirdi. Dudaroğlu, teşvikler konusunda bazı “ince ayarların yapılması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini aktararak, “Özellikle 300 milyon liralık alt sınırlı olan öncelikli yatırımlardaki ana sanayi yatırımlarının içerisindeki parçaları üretecek olan biz tedarikçiler için bir kümelenme modeli mantığıyla oradaki yatırımdaki alt sınırın tedarikçiler için minimize edilmesini talep ediyoruz, ve bunun 5. bölge kapsamına alınmasını istirham ediyoruz” diye konuştu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu ise otomotiv endüstrisinin ihracatta önemli bir rol üstlendiğine değinerek, “Endüstrimiz 2012 yılını 19,1 milyar dolarlık ihracatla kapadı, ve yedinci defa sektörel ihracat şampiyonu oldu. Bu gerçekten gurur verici bir olay. Bu sene de liderliğimiz devam ediyor, umuyorum ki bu sekizinci, dokuzuncu yıl diye devam edip gidecektir” değerlendirmesinde bulundu.

ÖdüllerKonuşmaların ardından, Ekonom Bakanı Zafer Çağlayan tarafından 2012 yılı OSD Yan Sanayi Başarı Ödülleri ile OSD İhracat Başarı Ödülleri sahiplerine verldi. OSD Yan Sanayi Başarı Ödülleri, Çukurova İnşaat Makineleri, Farba Otomotiv Aydınlatma ve Plastik Fabrikalar ile Matay Otomotiv Yan Sanayi’nin oldu. OSD İhracat Başarı Ödülleri’nde ise Ford Otomotiv Sanayi, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, Tofaş ve Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’ye platin plaket; Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret ile Mercedes Benz Türk’e altın plaket; Türk Traktör, MAN Türkiye, Honda Türkiye, Temsa Global, Otokar ve Karsan’a altın madalya; Anadolu Isuzu’ya ise gümüş madalya ödülleri verildi. Programın sonunda OSD Başkanı Önen, Bakan Çağlayan’a hediye takdim etti. -Kudret Önen yeniden OSD BaşkanıBu arada, Kudret Önen, basına kapalı olarak devam eden Genel Kurul toplantısının sonunda yeniden OSD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.

OSD genel

REKLAM ALANI
ETİKETLER: