Dolar 32,5467
Euro 34,9817
Altın 2.420,36
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Avrupa Serbest Bölgesi’nde Hedef 3 Milyar Dolar

Avrupa Serbest Bölgesi’nde Hedef 3 Milyar Dolar
16 Ocak 2013 17:45
A+
A-

Şahinler Holding’in en önemli yatırımlarından biri olan Avrupa Serbest Bölgesi, 2011 yılında 2 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini 2012 yılı sonunda 2,4 milyar dolara çıkarttı. 2013 yılında hedef 3 milyar
15 farklı ülkedeki şirketleriyle, 50 farklı ulustan 10 binin üzerinde çalışanıyla faaliyet gösteren Şahinler Holding’in lokomotif kuruluşlarından biri olan Avrupa Serbest Bölgesi’nin 2013 hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin’in katıldığı basın toplantısında Avrupa Serbest Bölgesi’nin 2012 yılındaki yatırımları ve 2013 yılı hedefleri basın mensuplarına aktarıldı.

1999 yılında faaliyete başlayan ve toplam 2 milyon metrekarelik bir alan üzerine kurulan Avrupa Serbest Bölgesi’nde şu an 200’ün üzerinde firma faaliyet gösterirken, yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor. Avrupa Serbest Bölgesi, 2004 yılından beri en hızlı büyüyen serbest bölgelerden biri olma özelliği taşıyor. Müşterilerinin işini kolaylaştırmak için tüm hizmetleri en iyi şekilde sunan Avrupa Serbest Bölgesi, 2011 yılında serbest bölgeler sıralamasında, iki basamak birden yükselerek 7. sıradan 5. sıraya yerleşmişti. 2012’nin ilk yarısında ise bir basamak daha yükselerek 4. sıradaki yerini almıştır.

2011 yılında ticaret hacmi 2 milyar dolara ulaşan Avrupa Serbest Bölgesi, 2012 yılı sonunda ticaret hacmini 2,4 milyar dolara çıkartmıştır. Avrupa Serbest Bölgesi’nin 2013 yılındaki hedefi ise 3 milyar dolardır. Türkiye’deki diğer 18 serbest bölgenin ortalama yüzde 22’lik ticaret hacmi artışı ile kıyaslandığında, üç kat fazlasını gerçekleştiren ASB, yabancı yatırımcının gözdesi oldu.

Dünyanın bir numaralı akıllı ve teknolojik yatak tekstili üreticisi Bekaert, polyester film üretiminde dünya üçüncüsü Polyplex, paslanmaz çelik üretiminde yine dünya çapındaki önemli firmalardan biri olan DY SK gibi şirketlerin yatırım yaptığı ve büyümelerini sürdürdüğü ASB, global kriz döneminde bile sektörünün lideri olan büyük oyuncuları kazanmaya devam etti. Bu şirketler arasında ise; bilgisayar sektörünün dünya markası Hewlett Packard (HP), elektronik üretiminde lider Foxconn, Flextronics ve kısa bir süre önce bölgesel üretim üssünün temelini atan inovasyon devi 3M sayılabilir.

Toplantıda bir konuşma yapan Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Avrupa Serbest Bölgesi’ndeki yatırımların ihracata büyük katkı yaptığının altını çizdi ve şunları söyledi: “Genel olarak serbest bölgelerin, özelde de Avrupa Serbest Bölgesi’nin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bugün Avrupa Serbest Bölgesi’nden tüm dünyaya, OECD ülkelerinden Avrupa Birliği (AB) pazarına, Kuzey Afrika’dan Rusya ve Orta Asya ülkelerine, Balkanlardan Uzakdoğu’ya kadar yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapılıyor. ASB’de üretilen toplam ürünlerin yüzde 60’ı ihraç ediliyor, geri kalan yaklaşık yüzde 40’ı da Türkiye pazarına satılıyor. Avrupa Serbest Bölgesi’nin toplam yatırımının %70’inden fazlasını, yabancı sermayeli firmalar oluşturuyor. Bu anlamda ASB’nin, teknoloji üreten, kalıcı ve ihracatı artırıcı yatırımları çekiyor olmasıyla Türkiye’nin cari açığının kapatılması noktasında bir katkıda bulunmaya gayret ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

ASB teknoloji ve lojistik üs olarak büyümesini, her geçen gün artan bir süratle sürdürüyor. Özellikle yabancı yatırımcıların muazzam ilgisiyle, yeni yatırımlar 1 milyar dolara ulaşacak. Yeni yatırımların yanı sıra, mevcut müşterilerimiz de, bölge içerisinde önemli ölçüde ek yatırımlar yaparak büyüdüklerine şahit oluyoruz.

2010 yılında üretime başlayan Foxconn, 2012 yılında ek yatırımını açıklayan Polyplex ve inovasyonda dünya devi 3M ile birlikte milyar dolarlık ticaret hacmine sahip 3 büyük yatırımın ASB’de bir araya geldiğini büyük bir gururla açıklayabiliriz.  Bu 3 dev firmanın da yüksek teknoloji üreten inovatif firmalar olması Türkiye adına da ayrıca bir gurur kaynağıdır.

Şahinler Holding olarak en büyük hedefimiz Avrupa Serbest Bölge’ni büyük bir teknolojik üs ve katma değer yaratan ihracat ve istihdam havzası haline getirmek. A.T. Kearney Doğrudan Yabancı Yatırımlar Güven Endeksi’ne göre, Türkiye, 2012 yılında; ASB gibi yabancı yatırım çeken bölgeler sayesinde doğrudan yabancı yatırım (DYY) için en cazip ülkeler listesinde 13. sırada yer almaktadır.

Avrupa Birliği’nde ve dünyada sıkıntılar 2013 senesinde bitmeyeceği için Türkiye ekonomisi ancak %4 dolayında büyüyecektir. Bu şartlarda bizim serbest bölgemizdeki yatırımlar, hem yabancı sermayenin gelmesi hem de kalıcı ihracat için, Türkiye adına son derece önem taşımaktadır. Serbest bölgeler ileriki senelerde de Türkiye’yi cazip ülkeler sıralamasında daha ön sıralara taşıyacaktır.

Dünya çapındaki büyük ve ciddi oranda katma değer yaratan, teknoloji üreten firmaların ASB’de yatırım yapıyor olması, Trakya’nın sosyo-kültürel kimliğini de değiştirecek. Eğitimli binlerce mühendisin, işletmecinin ve uzman insanların çalıştığı iş yerleri oluşarak, yüksek becerili ve kaliteli nüfusun Trakya’dan İstanbul’a kayması önlendiği gibi, İstanbul’dan da tersine göç hareketi başlayacaktır. Bu durum, toplumsal ve kültürel yaşamı çok daha iyi seviyeye çıkaracak ve bölgedeki kişi başına düşen milli geliri de ciddi oranda yukarı çekecektir. Bölgenin ekonomisini güçlendirecektir; topyekûn bir canlanma, zenginleşme, refah getirecektir.

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılı içinde; serbest bölgeler arasında 1. sıra, 20 bin kişiye istihdam ve toplam 2 milyar dolar yatırım hedefleyen Avrupa Serbest Bölgesi’nin tam kapasite faaliyete geçtiği zaman yıllık ticaret hacminin de 10 milyar dolara ulaşması hedeflenmekte.”

 

REKLAM ALANI