Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Türkiye’nin En Değerli Markaları

Türkiye’nin En Değerli Markaları
21 Temmuz 2013 19:02
A+
A-

marka-tescili

Tanınmış marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, 7. kez “Türkiye’nin En Değerli Markaları” listesini yayınladı. 2012 verileri ile hazırlanan listeye göre 100 markanın toplamı 31 milyar 240 milyon ABD doları değerinde. Araştırma sonuçları Türkiye’nin en değerli markasının 2,38 milyar dolar ile Türk Telekom olduğunu ortaya koyuyor. Türk Telekom’u 2,12 milyar dolar ile Akbank, 2,06 milyar dolar ile Türkiye İş Bankası, 1.80 milyar dolar ile Türk Hava Yolları ve 1.58 milyar dolar ile Garanti Bankası izliyor.

Bu yılın listesinde 12 gıda ve içecek firması da bulunuyor. 12 firmanın toplam marka değeri ise 2,9 milyar dolara ulaşıyor. Listede yer alan gıda ve içecek firmaları ve marka değerleri sıralaması ise şöyle:

Anadolu Efes (1,27 milyar dolar), Ülker Bisküvi (652 milyon dolar), Sütaş (247 milyon dolar), Pınar Süt (142 milyon dolar), Banvit (141 milyon dolar), Kent (111 milyon dolar), Keskinoğlu (85 milyon dolar), Tata Konserve (77 milyon dolar), Pınar Et (68 milyon dolar), Türk Tuborg (58 milyon dolar), Kerevitaş (27 milyon dolar) ve Penguen Gıda (16 milyon dolar).

Türk markaları küresel sıralamalarda da yer alacak

Türkiye’nin son yıllarda önemli ekonomik gelişmeler kaydettiğini ifade eden Brand Finance CEO’su David Haigh, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’nin ekonomik gelişimi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da tescil ediliyor. Doğal olarak, bu gelişmelerin marka değerlerine aynı oranda yansıması bekleniyor. Bu yıl Brand Finance tarafından yayınlanan “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında Türk markaları yer alamadı. Marka ve marka değeri konusunda çalışmaların önem kazanması ile birlikte Türk markalarının da değerleri ile küresel sıralamalarda yer alacağını umut ediyoruz. ‘Türkiye’nin En Değerli Markaları’ çalışmasının bu gelişmeye katkıda bulunacak olması bizleri sevindirecektir.”

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner ise araştırmayı şöyle değerlendirdi: “‘Türkiye’nin En Değerli Markaları’ araştırması, yedinci yılını geride bıraktı. Listeye dahil olmak için başvuran marka sayısında kaydedilen artış bu konuda ilginin her geçen gün arttığını gösteriyor. Ticari verilerin gittikçe erişilebilir olması araştırmaya dahil marka sayısının artmasına yardımcı olacaktır. Daha fazla şirketin sermaye piyasasına dahil olması ve/veya ticari veri yayınlarının artması ile bu gelişmenin de sağlanacağına inanıyoruz.”

REKLAM ALANI