Dolar 32,3668
Euro 34,7014
Altın 2.393,00
BİST 10.168,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Türkiye mayıs ayında diken üstünde

Türkiye mayıs ayında diken üstünde
13 Mayıs 2014 09:13
A+
A-

yuzde_hesaplamaCumhurbaşkanlığı seçimi atmosferine giren Türkiye, ekonomik ve politik açıdan mayıs ayında da uluslararası kuruluşların gündeminde.

Son 10 günde Türkiye ile ilgili değerlendirme yapan kuruluşlar arasında Fitch, Moody’s ve OECD de bulunuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch mayısın ilk haftası yaptığı açıklamada Türkiye’nin zorlu bir dış ortamla karşı karşıya kaldığını belirterek, bu ortamın politik riskler ve dış finansman ihtiyacı nedeniyle daha da zorlu hale geldiğine işaret etmişti.

Fitch, “Türkiye’nin faiz artışı gibi zor politika kararları alma eğilimi ve ekonominin düzenlemeler için sahip olduğu kapasite, değerlendirmelerimizde dikkate aldığımız önemli unsurlar arasında yer alıyor” açıklamasını yapmıştı.

Fitch’in açıklamasında, yüksek politik risklerin Türkiye’nin derecelendirilmesinde önemli rol oynadığı belirtilirken, mayıs 2013’teki hükümet karşıtı gösterilerin ve Aralık – Ocak aylarındaki politik krizlerin, istikrarsızlıkların kredibilite algısını ne kadar çabuk değiştirdiğinin göstergesi olduğu da kaydedildi.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ülke analisti Sarah Carlson ise Türkiye’deki siyasi ve politik gelişmelerin yapısal reformların hızını keseceğini öngördü. Carlson, yapısal reformların yavaşlamasıyla büyüme hızı ve ihracatın ivme kaybedeceğini belirtti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD ise mayısın ilk haftası Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yüzde 3.8’den 2.8’e indirdi. OECD, 2015 için büyüme tahminini ise yüzde 4.1’den yüzde 4’e düşürdü.

Kuruluş 2014 yılı için enflasyon tahminini yüzde 6.1’den 8’e yükseltirken, 2015 tüfe tahminini yüzde 5.8’den 6.5’e çıkarttı. OECD, cari açığın milli hasılaya oranını ise yüzde 7.2’den 6.6’ya indirdi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI