Dolar 32,5209
Euro 34,7395
Altın 2.491,79
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Bilanço Küçültme Hızı Önemli

Bilanço Küçültme Hızı Önemli
14 Temmuz 2017 10:54
A+
A-

Geçtiğimiz hafta Türk Lirasının da içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri ortalama yüzde 2’ye yakın değer kayıpları yaşaması sonrası Dolar TL paritesine yönelik senaryoları Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör değerlendirdi. Gözgör, FED’in bilanço küçültme sürecinin yavaş olacağını bunun da TL’ye olumlu yansıyabileceğini ifade etti. 

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybında Amerika Merkez Bankasının(FED) 5 trilyon dolara yaklaşan bilançosunu küçültmeye başlayacağı beklentisi etkili oluyor. FED’in gerçekleştirdiği son toplantının tutanaklarının açıklanmasının ardından piyasalarda bilanço küçültme sürecinin eylül ayında başlayabileceğine yönelik fiyatlamalar başladı. Dolar kurunun bu süreçten etkilenmesin bekleyebiliriz ancak asıl soru bilanço küçültme sürecinin hızı nasıl olacağıdır. Eğer FED bilançoyu hızla küçültmeye başlayacağına yönelik mesajlar verirse küresel anlamda Doların değer kazandığını görebiliriz. Aynı zamanda FED’in yıl içinde kaç adet faiz artışı yapacağı da önemli olacak. FED üyeleri son toplantıda yıl boyunca üç adet faiz artışı olabileceğini nokta tahminlerde belirtmişti. Piyasaların beklentisi de bir sonraki faiz artışının Aralık ayında olacağın yönelik. Ancak, FED geriye kalan aylarda iki adet faiz artışı yaparsa yine sürpriz olarak değerlendirebilir ve Doların değer kazanabilir. Agresif bir FED ihtimali zayıf olsa da piyasalar her türlü senaryoya hazır bir şekilde bekliyor.

FED Hızlı Adımlar Atmak İstemeyebilir

Genel olarak piyasaların beklentisi eylül ayında FED’in bilanço küçültmeye başlayacağı ve bunun agresif bir şekilde olmayacağına yönelik. FED başkanı Janet Yellen bu hafta içinde ABD senatosuna gerçekleştirdiği sunumda bilanço küçültme sürecinin başlayacağına yönelik mesajlar verdi. Sunum sonrasında piyasalarda bilanço küçültme sürecinin hızlı olmayacağına yönelik beklentilerde oluşmaya başladı. Eğer böyle bir senaryo ile karşılaşırsak TL’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan değer kayıplarının sınırlı olmasını bekleyebiliriz. Yurtiçinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) atacağı adımlar belirleyici olacak. TCMB’nin düşen enflasyon sonrası geç likidite penceresinde faiz indirim sürecine başlaması beklenebilir. Ancak, bu sürecin zamanlamasın önemli olacak. Agresif bir FED ile karşılaşmamız halinde Dolar TL paritesinde teknik olarak bakacağımız noktalar kısa vadede 3.65 direnç bölgesi olabilir. Bu seviyenin geçilmesi halinde yükselişlerin devamında 3.71-3.75 bölgesi gündeme gelebilir. Beklentimiz dahilinde olan İkinci senaryo da yer alan ılımlı bir FED ve sıkı duruşunu koruyan TCMB ile Dolar TL paritesinin 3.50 seviyesine yeninde gerilediğini görebiliriz. Düşüş hareketinin devam etmesi için 3.50 desteğinin kırılması önemli olacaktır.

REKLAM ALANI