Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

TÜRKİYE GİRİŞİMLERİ ZORLU KOŞULLARA RAĞMEN YATIRIM ALMAYA DEVAM EDİYOR!

TÜRKİYE GİRİŞİMLERİ ZORLU KOŞULLARA RAĞMEN YATIRIM ALMAYA DEVAM EDİYOR!
11 Temmuz 2023 13:16
A+
A-

Türkiye, 2023 yılının ilk yarısında depremin sosyal, ekonomik ve psikolojik etkisi ve seçim gibi zorlu süreçlerle boğuşurken, girişimlere olan ilgi bu yıl form değiştirdi ancak olumlu bir tablo çizdi.

Türkiye, 2023 yılının ilk yarısında depremin sosyal, ekonomik ve psikolojik etkisi ve seçim gibi zorlu süreçlerle boğuşurken, girişimlere olan ilgi bu yıl form değiştirdi ancak olumlu bir tablo çizdi. Toplam yatırım miktarı azalsa da yatırım alan girişimlerin sayısı 2022 yılının ilk yarısı ile aynı seviyede gerçekleşti. StartupCentrum tarafından yayınlanan son raporda 2023 yılının ilk yarısında Türkiye teknogirişim ekosistemi, yatırımlar üzerinden incelenmiş. Detaylar ise şöyle:

Yılın ilk yarısında gerçekleşen 164 yatırım turunda 218 milyon dolarlık yatırımın sahibi oldu. Bu yatırımların çoğu 1 milyon doların altında gerçekleşirken, 1-10 milyon dolar arası yatırımlar önceki yılları aratmadı. Ancak, Insider’ın elde ettiği 105 milyon dolarlık yatırım, 10 milyon dolar üzerinde gerçekleşen tek yatırım oldu.

Sektör bazında yapay zeka ve makine öğrenimi, oyun, finans ve sağlık sektörlerinin en fazla yatırım alan sektörler olduğu görülüyor. Ancak, atık yönetimi ve dijital dönüşüm alanında çalışan girişimler de ilk yarıda aldıkları yatırımlarla dikkatleri üzerine çekti.

İstanbul, Türkiye’nin en fazla yatırım alan şehri oldu. İstanbul’da faaliyet gösteren 126 girişim, yaklaşık 190 milyon dolarlık yatırımın sahibi oldu. Ankara ve İzmir’deki girişimler ise toplamda 10 milyon dolarlık yatırıma ulaştı. Aynı zamanda Kocaeli, Kayseri, Sakarya ve Erzurum gibi şehirlerde de yatırımlar gerçekleşti.

Yabancı yatırımcı ilgisinde ise bu yıl bir miktar azalma olduğu gözlemlenirken, yerli yatırımcılar ekosisteme olan ilgilerini sürdürdü. Raporda yer alan verilere göre, 2022 yılında yabancı kurumsal yatırımcı oranı %50 iken, 2023’ün ilk yarısında bu oran %25’e düştü.

Rapor ayrıca kurucu ortakların cinsiyet dağılımına da dikkat çekiyor. Her geçen yıl artan kadın kurucu ortak sayısı, henüz yeterli seviyelere ulaşmamış olsa da umut verici bir trend gösteriyor.

Türkiye’nin zorlu bir dönemden geçtiği bu ilk yarıda, girişimcilik ruhunun canlılığı ve başarılarının sürmesi, geleceğe dair umut veriyor. Türk girişimleri, inovasyon ve yaratıcılıkla, uluslararası yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Yatırım arenasında parlayan Türk girişimcileri, geleceğe yönelik büyük bir potansiyeli temsil ediyor.

REKLAM ALANI