Dolar 32,5838
Euro 34,7766
Altın 2.511,56
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Ekonomisi ayçiçeği ile canlanacak

Ekonomisi ayçiçeği ile canlanacak
21 Temmuz 2012 06:51
A+
A-

Muş’ta geçen yıl 7 bin dekarda ekimi yapılan ayçiçeği valiliğin hazırladığı teşvik programı kapsamında bu yıl 30 bin dekar alanda yetiştiriliyor.

Muş’ta, bu yıl 30 bin dekar alanda üretimi yapılan ayçiçeği ile kentin ve ülkenin ekonomisine büyük katkı sunulması hedefleniyor.

Kentte geçen yıl 7 bin dekarda ekimi yapılan bitkisel yağların en önemlilerinden ayçiçeği, valiliğin hazırladığı teşvik programı kapsamında bu yıl 30 bin dekar alanda yetiştiriliyor.

Muş Ovası’nda Alparslan Tarım İşletmesi (BERCE) tarafından 30 bin dekara ekilen ayçiçeği tarlasında incelemelerde bulunan Vali Ali Çınar, yağın ham maddesi olan ayçiçeğinin kentin ve ülkenin ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Kentte ayçiçeği üretiminin her geçen yıl artarak devam ettiğini ifade eden Çınar, şöyle konuştu:

”Bitkisel yağların üretiminde ayçiçeği büyük önem taşıyor. Ayçiçeği üretimi ilimizin ve ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Şu anda Türkiye’deki yağ fabrikalarının bir kısmı, ham madde olan yağlık ayçiçeğini ithal etmek zorunda kalıyor. Çünkü ülkemizde üretilen ayçiçeği, fabrikaların işleyeceği miktarda değil. Bunu dikkate alarak ilimizdeki tarım alanlarında ayçiçeği ekimi için çiftçilerimizi teşvik ettik. Bulanık ve Malazgirt’teki çiftçilerimiz ayçiçeği ekimini artırdı. Ayrıca yağ fabrikalarıyla görüştük ve ürettiğimiz yağlık ayçiçeğini buralara satacağız.”

Muş’ta toprağın nemli oluşunun ayçiçeği üretimi için elverişli olduğunu belirten Çınar, bunun bölgedeki ayçiçeği ekim ve yetiştirme maliyetini düşüreceğini ifade etti.

Ülkede bitkisel yağların ham maddesinin bir kısmının yurt dışından ithal edildiğini bildiren Çınar, şunları kaydetti:

”Kendi topraklarımızda ülkemizin ihtiyaç duyduğu ham maddeleri üretirsek, dışarıya daha az döviz öderiz. Bu da ülkemizin cari açığının daha çok azalmasına ve ekonomik gelişmeye yardımcı olacak. Eğer piyasa bunu desteklerse, önümüzdeki yıllarda daha fazla çiftçimizi ayçiçeği ekimine teşvik edeceğiz. Üretilen ayçiçeği piyasada değer kazandığında çiftçi daha fazla üretim yapar.”

 

REKLAM ALANI