Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ARTIŞ GÖSTERDİ

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ARTIŞ GÖSTERDİ
21 Temmuz 2023 18:27
A+
A-

Sektörün lider markası AVİTA’nın geliştirdiği Çalışan Destek Programı, iş yerinde verimliliği ve kârlılığı artırmak amacıyla 2023 yılında da İnsan Kaynakları yöneticilerine ve kurumlara destek olmaya devam ediyor. AVİTA’nın hizmet verdiği 2 milyonu aşan kullanıcısından derlediği araştırma raporunda ilginç detaylar yer alıyor.

Çalışanlar ve Aile Bireyleri En Çok Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Alıyorlar

Yapılan araştırmalara göre hastalık dışında belirsizlik, stres, günlük ve gündemde yaşanan olaylar psikolojileri olumsuz yönde etkiliyor. Salgın ve ekonomik problemlerin toplumun ruh halini etkilemesiyle birlikte Türkiye’de “mutlu” olduğunu belirtenlerin oranı son beş yılda düşüş gösteriyor. TÜİK’in yapmış olduğu araştırmaya göre mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2018 yılında %53 iken 2022 yılında %49’a geriledi.

Türkiye’nin önde gelen birçok markasına danışmanlık hizmeti veren AVİTA’nın Çalışan Destek Programı üzerine yapmış olduğu araştırma mutluluk tablosu rakamlarını doğruluyor. 2023 İlk Yarı Yıl Değerlendirme Raporu’na göre en çok tercih edilen hizmet %45 ile Psikolojik Danışmanlık oldu. Çalışanların en çok talep ettiği ikinci hizmet ise gündemin önemli konulardan birisi olan %26 ile Mevzuat Danışmanlığı olarak göze çarpıyor. Bu yılın ilk altı ayında en çok tercih edilen hizmetlerden biri de Tıbbi Bilgi Danışmanlığı oldu. Tıbbi konularda desteğe ihtiyaç duyanların oranı %8 olurken, arayanlar en çok çocuk hastalıkları konusunda destek aldılar. Çalışanlar bunun dışında Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı (%6), Mali Bilgi (%6), Veteriner Danışmanlığı (%2), Genel Bilgi (%6), Bel, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi (%1), alanlarında destek aldı. 2023’ün ilk yarısında çeşitli konularda danışmanlık hizmeti alanların başında %61 ile kadınlar geliyor. Erkeklerde ise bu oran %39 olarak raporda yer aldı. Erkek çalışanlar en çok Mevzuat Danışmanlığı hizmeti alırken ve kadın çalışanlar en çok Psikolojik Danışmanlık alanında hizmet almak için uzmanlara ulaştılar.

Psikolojik Danışmanlık hizmetini alanların %82’si kendileri ile ilgili destek alırken %16’sı eşleri ve aile bireyleri, %2’si de çocukları ile ilgili konularda uzmanlara ulaştı. En fazla çağrı alınan psikolojik konuların başında %13 ile kaygı belirtileri oldu. Araştırmanın sonuçlarına göre çalışanların %6’sı Depresif Belirtiler, %5’i çocukluk gelişimi, %4’ü ilişki sorunları, diğer bir %4’ü travmatik olaylar ve travma sonrası stres belirtileri, %3’lük sorunlar içerisinde evlilik sorunları, duygu yönetimi ve ergenlik dönemi üzerine danışmanlık almak için başvurdular.

AVİTA İş Mükemmelliği Müdürü Banu Mercan Öztürk yaptığı açıklamada; “Çalışanlar ve aile bireyleri; iş-yaşam dengesi, iş yerindeki ilişkiler, işten ve iş yerinden kaynaklanan kişisel sorunlar, yıldırma ve şiddet, evlilik, aile ve ilişki güçlükleri, alkol/madde kullanımı, travmatik olayların çözülmesi için psikolojik danışmanlardan destek istiyor. AVİTA olarak hizmet verdiğimiz firmaların çalışanlarının, 7 gün 24 saat olmak üzere Psikolojik Danışmanlık, Mevzuat Danışmanlığı, Tıbbi Bilgi, Mali Bilgi, Yenidoğan Bakımı, Sağlıklı Beslenme, Bitki Bakım Danışmanlığı, Boyun, Sırt Ağrıları ve Ofis Ergonomisi, Veteriner Danışmanlığı, TeknoDestek ve Genel Bilgi alanlarında yanlarındayız. Gerekli durumlarda danışanlarımıza yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmetleri de sağlıyoruz.” dedi.

Ev Sahibi – Kiracı İlişkileri Ön Plana Çıktı 

Son dönemlerde artan ev kiraları, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları ve komşuluk hukuku gibi konular gündemi meşgul ediyor. AVİTA Çalışan Destek Programı 2023 İlk Yarı Değerlendirme Raporu’nda çalışanların ve aile bireylerinin en çok danışmanlık hizmeti aldığı konulardan bir tanesi Mevzuat Danışmanlığı. Raporun sonuçlarına göre Mevzuat Danışmanlığı alanların oranı %26 oldu. Çalışanlar, ev sahibi-kiracı sorunları dışında kredi kartı sorunları, tüketici hakları, boşanma ve sonrasındaki haklar ve sorumluluklar ve borçlar/alacaklarla ilgili yaşanan sorun ve haklar gibi konularda Mevzuat Danışmanlığı hizmeti aldılar.

REKLAM ALANI