Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

PİYASALAR HAFTAYA NOT ARTIRIMI MORALİ İLE BAŞLIYOR

PİYASALAR HAFTAYA NOT ARTIRIMI MORALİ İLE BAŞLIYOR
11 Mart 2024 15:54
A+
A-

Fitch Cuma günü yaptığı güncelleme ile Türkiye’nin kredi notunu B’den B+ seviyesine yükseltirken görünümü ise pozitif olarak belirledi. Böylece Türkiye’nin kredi notu ile yatırım yapılabilir seviye arasındaki fark 4 kademeye indi. Piyasalarda ağırlıklı beklenti revizyonun sadece görünüm ile sınırlı kalacağı yönündeydi. Fitch’in hem notu artırıp hem de artan yeni notla birlikte görünümü pozitif olarak belirlemesi olabilecek en pozitif senaryonun gerçekleştiği anlamına geliyor. Kaldı ki görünümün pozitif olarak belirlenmesi gelecek 18 ay içinde yeni bir not artırımının muhtemel olduğuna işaret ediyor. Yılın geri kalanında diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da not artırımı gelebileceğini düşünüyoruz.

Yurt dışında ise Fed Başkanı Powell’ın geçen hafta Kongre’de gerçekleştirdiği yarıyıl sunumu faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına dair soru işaretlerini ortadan kaldırmaya yetmedi. Powell’ın verilere bağlı hareket edileceğinin altını bir kez daha çizdiğini düşünürsek yeni haftanın en önemli konu başlığını yarın açıklanacak olan ABD Şubat ayı enflasyon rakamı oluşturuyor. TÜFE rakamının ortaya koyacağı tablo mevcut durumda Haziran ayına işaret eden beklentilerin biraz daha şekillenmesini sağlayabilir.

TL: Yeni haftaya not artırımı morali ile başlayacak olan TL varlıkları yoğun bir veri akışı bekliyor. Bu kapsamda yurt içinde sanayi üretimi, işsizlik oranı ve cari işlemler dengesi gibi önem derecesi yüksek verileri takip edeceğiz. Ayrıca TL’de zayıflığın devam ettiği içinde bulunduğumuz dönemde politika faizini %45 seviyesine yükselttikten sonra beklemeye geçen TCMB’nin daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç duyup duymayacağı tartışılırken haftanın son işlem gününde açıklanacak olan piyasa katılımcıları anketi gelecek haftaki PPK toplantısı öncesinde; enflasyon, faiz ve kura dair güncel beklentileri yansıtacağı için piyasaların dikkatle izleyeceği konu başlıkları arasında yer alacak.

Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız haftanın özellikle ilk yarısında zayıf bir performans sergileyen ve bu süre zarfında %4’e yakın değer kaybeden BIST-100 endeksi son iki işlem gününde yakaladığı iyimserlik ile kayıplarını geri almayı başardı. ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamının faiz indirimi beklentilerini destekleyerek küresel risk iştahını güçlendirmesinin Borsa İstanbul’a da pozitif yansıdığını gördük. Endeksin özellikle teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 9000 puan seviyesini belirgin şekilde geride bırakmış olması yeni haftaya iyimser bir zeminde başlanabileceğine işaret ediyor. Son iki işlem gününde kısmen satın alında da Fitch’den gelen not artırımı da risk iştahını destekleyen bir zemin yaratıyor

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 10188 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 10117, 10036, 9964 ve 9883 destek olarak izlenebilir. 10260, 10341, 10413 ve 10494 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 32.8983 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 32.8655, 32.7995, 32.734 ve 32.668 destek olarak izlenebilir. 32.931, 32.997, 33.063 ve 33.1285 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

REKLAM ALANI