Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Marka hırsızına ‘pat-i’ atacak

Marka hırsızına ‘pat-i’ atacak
10 Ağustos 2013 13:38 | Son Güncellenme: 10 Ağustos 2013 13:39
A+
A-

marka-tescili

Marka hırsızlarına karşı bir çözüm Ankaralı bilişim teknolojisi firmasından geldi.

TÜBİTAK’TAN aldığı destekle ‘Pat-i’ adında bir yazılım geliştiren ve 3 ay içinde piyasaya sunmaya hazırlayan şirket, benzer marka ve logolarla faaliyet gösteren veya marka başvurusunda bulunan firmaları tespit ederek asıl hak sahiplerini uyarıyor. Pat-i ile marka ve logolarına yakın ürünler kullanarak piyasada iş yapıldığını veya marka başvurusunda bulunulup bulunulmadığını belirlemek isteyenler, gerekli bilgileri sisteme girerek haberdar olabiliyor ve hukuki yollara başvu-rabiliyor. Hacettepe Teknokent’te çalışmalarını sürdüren firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Yıldırım, yazılım insan algısına yakın eşleştirme yapabildiğini öne sürüyor. Hukuken, tüketicinin iki markayı karıştırarak yanlış bir alım tercihinde bulunmasının asıl marka sahibinin dava açması açısından yeterli olduğunu ifade eden Yıldırım, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) her ay yaklaşık 10 binden fazla marka başvurusunun yapıldığını belirtiyor. Bülten yayım-landıktan sonra asıl hak sahipleri için 3 aylık bir başvuru süresi bulunduğunu anlatan Yıldırım, “Ama 3 aylık süre geciktirilirse mahkeme süreci başlıyor ve bu süreç yıllarca sürebiliyor. Geliştirdiğimiz sistem otomatik olarak markaların birbirlerine benzerliklerini insan algısına yakın oranda belirleyebiliyor. Tüketicinin algılarına paralel bir yazılım” şeklinde konuşuyor.

ÇORAPLA ÇİKOLATAYI AYIRIYOR

Yıldırım, yazılımın ilk etapta markanın metin olarak nasıl ifade edildiğine baktığını söylüyor. Daha sonraki aşamada karşılaştırılan firmaların faaliyet alanlarındaki benzerliklere baktıklarını anlatan Yıldırım, “Birisi çorap birisi çikolata üretiyorsa benzerlik yok. Ama bir marka şapka üretip diğeri eldiven üretiyorsa bu karıştırılabilir” diye konuştu.

AA

REKLAM ALANI