Dolar 32,3769
Euro 34,9712
Altın 2.325,70
BİST 9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

KURBAN BAYRAMI’NDA EN ÇOK EV YAŞAMINA YATIRIM YAPILDI

KURBAN BAYRAMI’NDA EN ÇOK EV YAŞAMINA YATIRIM YAPILDI
20 Temmuz 2022 12:55 | Son Güncellenme: 20 Temmuz 2022 12:57
A+
A-

Türk mühendislerinin geliştirdiği yenilikçi ürün ve çözümler sunan ödeme kuruluşu PayTR’ın açıkladığı verilere göre Kurban Bayramı haftasında yapılan harcamalar geçtiğimiz yıla göre üç kat arttı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ortalama sepet tutarındaki artış yüzde 105 olurken, en çok satış gerçekleşen sektör ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 595 artışla “ev eşyaları” oldu.

Sektörde 13 yıldır başarılara imza atan ve aldığı yatırımla daha da güçlenen PayTR, Kurban Bayramı haftasına yönelik harcama verilerini açıkladı. 1 – 13 Temmuz 2022 tarihleri arasını kapsayan verilere göre, önceki yıla kıyasla online alışverişlerde işlem hacminde yüzde 146, işlem adedinde yüzde 20 artış görüldü. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ortalama sepet tutarındaki artış ise yüzde 105 olarak gerçekleşti ve ortalama sepet tutarı 366 TL oldu.

Ev eşyalarında rekor artış

En çok satış gerçekleşen ilk beş sektör ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 595 artışla “ev eşyaları”, yüzde 219 artışla “gıda”, yüzde 169 artışla “dijital oyunlar”, yüzde 135 artışla “aksesuar ve giyim mağazaları”, yüzde 93 artışla “kozmetik” olurken; işlem adedi bazında en çok satış gerçekleşen ilk beş kategori ise yüzde 69 artışla “kadın hazır giyim”, yüzde 44 artışla “ev eşyaları”, yüzde 37 artışla “aksesuar ve giyim”, yüzde 31 artışla “reklamcılık hizmetleri”, yüzde 22 artışla “dijital oyunlar” oldu.

Kredi kartı kullanımında yüzde 161 artış gerçekleşti

Kurban Bayramı haftasında alışverişlerin yüzde 66’sı erkek, yüzde 34’ü ise kadın tüketiciler tarafından yapılırken, alışverişlerde cihaz tercihi ise yüzde 76 mobil ve yüzde 24 desktop olarak gerçekleşti.

Alışverişlerin yüzde 67’si kredi kartı, yüzde 21’i ise Debit kartla yapıldı. Geri kalan yüzde 12’lik kısım ise mobilPOS, linkle ödeme gibi alternatif ödeme kanallarından gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla işlem hacmi bakımından kredi kartı kullanımında yüzde 161, işlem adedi bakımından kredi kartı kullanımında ise yüzde 22 artış gerçekleşti. Kredi kartıyla yapılan işlemlerin ortalama sepet tutarındaki artışı yüzde 115 olurken, ortalama sepet tutarı 503 TL oldu.

Debit kart kullanımında ise işlem hacminde yüzde 87, işlem adedinde yüzde 21’lik artış yaşandı. Debit kartlarla yapılan işlemlerin ortalama sepet tutarındaki artış yüzde 54, Debit kartlarla yapılan işlemlerin ortalama sepet tutarı 179 TL olarak gerçekleşti.

Denizli ilk beşe girdi

Geçtiğimiz yılla kıyaslandığında en çok harcama yapılan ilk dört il İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara olurken, bu yıl listeye Denizli girerek beşinci sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl beşinci sırada olan Antalya ise sıralamaya giremedi.

 

“Bir yıldaki fiyat artışı listelere yansıdı”
PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu yıl Kurban Bayramı’nda yine büyük artışlar gözlemlediğimiz sektörler oldu. Ev eşyaları sektöründeki işlem hacminde geçtiğimiz yıla göre yaklaşık altı kat bir artış yaşandı. Ancak ev eşyaları, kozmetik ve gıda sektörleri gibi bazı sektörlerin işlem hacmine göre yapılan sıralamada yer alırken, işlem adedine göre yapılan sıralamada yer almadığını gördük.”

REKLAM ALANI