Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

KREDİ KARTI GECİKME FAİZİ YILLIK YÜZDE 83’E YÜKSELECEK

KREDİ KARTI GECİKME FAİZİ YILLIK YÜZDE 83’E YÜKSELECEK
28 Ekim 2023 10:41
A+
A-

Merkez Bankası’nın politika faizinde uyguladığı artırımlar, kredi kartı ve nakit çekim faizlerini de yükseltirken; yeni oranlar 1 Kasım itibarıyla uygulanmaya başlayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 5 ayda politika faizini 2650 baz puan artırımla yüzde 8,5’ten yüzde 35’e çekerken, kredi kartı ve nakit çekim faizleri de buna oranla hızlı yükseldi.

Haziran ayında yüzde 1,36 olan kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı, 1 Kasım itibarıyla yüzde 3,66’ya yükselecek.

Kredi kartı borcunuzun yalnızca asgari tutarını öderseniz, geriye kalan borç üzerine akdi faiz uygulanıyor. Bu oran, haziranda yıllık bileşik faiz olarak vergiler dahil yaklaşık yüzde 23’ken, 1 Kasım itibarıyla bu oran yaklaşık yüzde 75’e yükselecek.

Kredi kartı gecikme faizi yıllık yüzde 83’e yükselecek

Haziranda yüzde 1,66 olan kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami gecikme faiz oranı, 1 Kasım itibarıyla yüzde 3,96’ya yükselecek.

Kredi kartı borcunuzun asgari tutarını ödemezseniz ya da eksik öderseniz, gecikme faizi uygulanıyor. Bu oran, haziranda yıllık olarak vergiler dahil yaklaşık yüzde 28’ken, 1 Kasım itibarıyla yaklaşık yüzde 83’e yükselecek.

Nakit çekimde gecikme faizi 3 hane olacak

Nakit çekim veya kullanım ile kredili mevduat hesapları işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı, haziranda yıllık bazda vergiler dahil yüzde 23’ken 1 Kasım itibarıyla yaklaşık yüzde 96’ya yükselecek.

Haziranda yüzde 1,66 olan nakit çekim veya kullanım ile kredili mevduat hesapları işlemlerinde uygulanacak azami gecikme faiz oranı, 1 Kasım itibarıyla yüzde 4,72’ye yükselecek.

Söz konusu oran, haziranda yıllık bazda vergiler dahil yüzde 28’ken 1 Kasım itibarıyla yüzde 105’e yükselecek.

Yukarıda bahsedilen oranlar, Merkez Bankası tarafından belirlenen tavan oranlar yani üst sınırlardır. Bankalar bu oranların altında değişen oranlar belirleyebiliyor.

REKLAM ALANI