Dolar 32,3148
Euro 35,1033
Altın 2.293,10
BİST 9.049,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

KİMYA SEKTÖRÜNÜN EKİM AYI İHRACATI YÜZDE 15,4 ARTTI

KİMYA SEKTÖRÜNÜN EKİM AYI İHRACATI YÜZDE 15,4 ARTTI
02 Kasım 2022 18:10
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı ekim ayında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Kimya sektörü ise ekim ayında yüzde 15,4 artışla 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ilk 10 aylık ihracatı ise yüzde 37,4 artarak 28 milyar doları aştı.

Kimya sektörü ekim ayında en çok ihracat yapan ikinci sektör olurken, on aylık dönemde liderliğini korumaya devam ediyor. Ülke ihracatından yüzde 12,3 pay alan sektörün ihracatı geçen yıla göre yüzde 15,4 arttı ve 2,6 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Kimya sektörü, ilk on aylık dönemde gerçekleştirdiği 28,1 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 37,4 büyüdü.

Kimya sektörünün Ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörümüzün ekim ayı ihracatı geçen yıla kıyasla yüzde 15,4 artışla 2,6 milyar dolar oldu. 16 alt sektörümüzle birlikte otomotivden sağlığa, savunmadan gıdaya kadar diğer tüm sektörlere girdi sağlayan sektörümüzün performansı güncel gelişmelere bağlı olarak sınırlı bir artış gösterse de on aylık dönemde liderliğini korumaya devam ediyor. Sektörümüz bu yıl on aylık dönemde sektörümüz yüzde 37,4 büyüdü ve 28,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Emtia fiyatları, Rusya- Ukrayna savaşı, enerji sorunu, yüksek enflasyon baskısı, faizler, resesyon sinyalleri gibi olumsuz küresel gelişmeler elbette sektörümüzü etkiliyor. Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve kapasite kullanım verilerinde gerileme olduğunu görüyoruz. Üretimdeki bu gerileme ve talepteki düşüş ilerleyen aylarda ihracatımıza da yansıyabilir. Özellikle enerji maliyetleri sektörümüz açısından önemli bir sıkıntı oluşturuyor.  Bu dönemde daha kolay ulaşılabilir finansman ve nakit akışının sağlanması, öngörülebilir bir ortamın oluşturulması rekabet etme gücümüzü artıracaktır. Bu yönde ihracatçılarımıza yönelik desteklerin artırılmasını bekliyoruz. Her şeye rağmen ihracat hedefimize ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

REKLAM ALANI