Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

İSO TÜRKİYE İHRACAT ENDEKSİ OCAKTA 50,6 OLDU

İSO TÜRKİYE İHRACAT  ENDEKSİ OCAKTA 50,6 OLDU
09 Şubat 2024 10:00
A+
A-

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ocakta 50,6 olarak gerçekleşti.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Ocak 2024 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Aralıkta 49,7 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ocak 2024’te 50,6’ya yükseldi. Yılın ilk ayında Türk imalat sanayi ihracatçılarının talep koşulları 2023 Temmuz’dan bu yana ilk kez iyileşme gösterdi. Ocak’ta endeks son altı 6 aydır ilk kez eşik değer 50’nin üzerine çıktı.

Büyüme bölgesinde yer almaya devam eden ABD ve Birleşik Krallık ekonomilerine İtalya’nın da katılmasıyla birlikte Türk imalatçılarının en büyük 5 ihracat pazarından 3’ünde üretim artış gösterdi. Bu durum ihracat ikliminin yeniden güçlenmeye başlamasında etkili oldu. Ekonomik aktivitedeki genişlemenin ABD’de son 6 ayın, Birleşik Krallık’ta ise son 8 ayın en yüksek hızına ulaşması dikkati çekti.

Türk imalat sanayi sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Almanya, ocakta daralma eğilimini sürdürdü. Bu ülkede üretim üst üste 7’nci ay düşüş gösterdi ve söz konusu düşüş aralık ayına göre daha hızlı gerçekleşti. Benzer şekilde Fransa’da da üretim daralma kaydetti.

Euro Bölgesi’nin en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa’nın Türk imalat sanayi ihracatındaki payı yaklaşık yüzde 13 düzeyinde. Diğer Euro Bölgesi ülkelerinde ise karmaşık eğilimler gözlendi. Üretim, İspanya ve Yunanistan’da artarken Hollanda ve Avusturya’da daraldı. Anket kapsamında takip edilen tüm ekonomiler içerisinde en güçlü büyüme, Hindistan’ı az farkla geride bırakan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gözlendi. PMI verilerinin kapsadığı Orta Doğu ekonomileri, ihracat pazarının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor. Bu doğrultuda Orta Doğu ülkelerine bakıldığında, üretimin Suudi Arabistan’da güçlü, Katar’da ılımlı bir artış kaydettiği, Mısır ve Lübnan’da ise daraldığı görüldü.

Rusya’da ekonomik aktivite ocakta artmaya devam etti. Söz konusu genişleme oran olarak güçlü seviyede ve aralık ayındakinin çok hafif altında kaydedildi. Buna karşılık Polonya, Çekya ve Kazakistan ekonomilerinde daralma eğilimi sürdü.

REKLAM ALANI