Dolar 32,3658
Euro 34,9484
Altın 2.325,25
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDA

GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDA
08 Eylül 2022 10:31
A+
A-

Temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artırımına giden Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) bugün de 75 baz puanlık bir artırım gelmesi bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse ECB 24 yıllık tarihinde ilk defa tek seferde bu büyüklükte bir faiz artırım kararı almış olacak. Bu tarihi güne Euro/dolar 0.9990’dan başladı. Sabah saatlerinde 1’e çıktı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) artan enflasyon, potansiyel enerji krizi ve Euro’daki değer kaybının gölgesinde bugün TSİ 15.15’te merakla beklenen faiz kararını açıklayacak.

ECB en son temmuz ayı toplantısında 11 yılın ardından ilk kez faiz artırımına giderek, yüzde 0 düzeyinde bulunan refinansman faizini yüzde 0.50’ye, marjinal faiz oranını yüzde 0.25’ten yüzde 0.75’e ve mevduat için ödenen faiz oranını yüzde eksi 0.50’den yüzde 0’a yükseltmişti.

Temmuzdaki kararla 8 yıl süren negatif faiz dönemi de son buldu.

Temmuzdaki 50 baz puanlık artırımın ardından piyasalar ECB’nin bugün enflasyona karşı vitesi yükseltmesini bekliyor.

ENFLASYON REKOR KIRDI

Euro Bölgesi’nde temmuz ayında yüzde 8.9 olan yıllık enflasyon ağustosta yüzde 9’luk beklentiye karşın yüzde 9.1’e yükselerek rekor kırdı. Enflasyonun önümüzdeki aylarda çift hanelere yükseleceği öngörülüyor. Bu öngörünün önemli nedenlerinden birisi tabii Rusya ile yaşanan enerji krizi. Son olarak AB Komisyonu ülkelere Rus gazına tavan fiyat uygulanmasını tavsiye ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘tavan fiyat’ uygulayan ülkelere petrol ve doğalgaz satmayacaklarını açıkladı. Rusya halihazırda ‘sızıntı’ nedeniyle Kuzey Akım boru hattından Avrupa’ya gaz akışını kesmiş durumda.

Goldman Sachs ağustos ayı enflasyon verisinin ardından yaptığı değerlendirmede ECB’den eylül toplantısında 75 baz puanlık artırım beklediğini açıklamıştı. Değerlendirmede “Beklenenden yüksek enflasyon verisi, yapılan şahin açıklamalar sebebiyle Kurul’un 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesini bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

‘ŞAHİN YORUMLAR BEKLENTİLERİ BESLEDİ’

ING Group Baş ekonomisti Peter Vanden Houte, Jackson Hole toplantısında 75 baz puanlık potansiyel bir artış beklentilerini besleyen oldukça şahin yorumlar olduğunu vurguladı.

Güvercinlerin son zamanlarda nispeten sessiz olduğunu belirten Houte, bunun da ECB Yönetim Konseyinin genel görüşünün daha agresif bir duruşa ihtiyaç olduğu izlenimini verebileceğini ifade etti.

‘RESESYONA KARŞI AZ DUYARLI’

Benzer şekilde Deutsche Bank Baş ekonomisti Mark Wall da yayımladığı araştırma notunda “ECB yetkililerinin son yorumları, Bankanın resesyona karşı daha az duyarlı olacağını gösteriyor. Artırım döngüsünün sonundaki faiz oranı tahminimizi 50 baz puan artırarak yüzde 2.5’e çıkartıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunların yanında Bank of America, JP Morgan ve BNP Paribas gibi kuruluşlar da aynı şekilde ECB’den eylülde 75 baz puanlık artırım beklediklerini bildirdi.

Eğer bu beklenti gerçekleşirse 1998 yılında kurulan ECB tarihinde ilk kez tek seferde bu büyüklükte bir faiz artırım kararı almış olacak.

EURO/DOLAR YİNE 1’E ÇIKTI

Tabii ECB’nin kararının ardından bugün gözler Euro/dolar paritesine çevrilecek. Temmuz ayındaki faiz toplantısından 1 hafta önce Euro/dolar 1’in altına düşmüş, ardından ECB’nin 25 değil 50 baz puanlık artırımına gideceğine dair kulis haberlerin etkisiyle parite yeniden 1’in üzerine çıkmıştı.

Bugünkü faiz kararı öncesi hafta içinde Euro/dolar 20 yılın ardından ilk kez 0.99’un altını gördü. Ancak bu sabah itibarıyla önce 0.9990’a, ardından 1’e yükseldi. Paritenin seyrinde faiz kararı kadar ECB Başkanı Christine Lagarde’ın vereceği mesajlar da etkili olacak.

REKLAM ALANI