Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

G20 İŞ LİDERLERİNİN ENDİŞELERİ AĞIRLIKLI OLARAK EKONOMİK RİSKLER OLUŞTURUYOR

G20 İŞ LİDERLERİNİN ENDİŞELERİ AĞIRLIKLI OLARAK EKONOMİK RİSKLER OLUŞTURUYOR
15 Kasım 2023 10:12
A+
A-

G20 iş liderlerinin kısa vadeli endişelerini, ağırlıklı olarak ekonomik riskler oluşturuyor. Çevresel riskler, ekonomik ve toplumsal risklere göre geri planda kaldı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Marsh McLennan ve Zurich Sigorta iş birliğinde küresel iş liderleri ile yaptığı ankete göre, ekonomik durgunluk, enflasyon ve sosyal uyumun erozyonu gibi ekonomik ve toplumsal riskler önümüzdeki iki yıl içerisinde G20 ülkelerindeki en büyük riskler arasında yer alıyor.

Yönetici Görüşleri Anketi (Executive Opinion Survey), 2023 yılı Nisan ve Ağustos ayları arasında 110’dan fazla ülkeden 11.000’den fazla iş liderinin görüşlerini ortaya koyuyor. Bu yılki anket sonuçları, Orta Doğu’daki mevcut çatışmaların öncesinde bile, giderek birbirine daha fazla bağlı hale gelen ekonomik ve toplumsal risklerin, artan küresel siyasi gerilimler ve birçok büyük ekonomide devam eden enflasyon ortamı karşısında, G20 ülkelerindeki en büyük endişeler olarak algılandığını vurguluyor.

G20 iş liderlerine göre, bu yıl en yaygın olarak belirtilen risk ekonomik durgunluktu ve bu risk, G20[1] ülkelerinin 13’ünde en üst sıradaki risk olarak belirlendi. Enflasyon, işgücü ve/veya yetenek eksikliği, enerji arzı eksikliği, sosyal uyumun ve refahın erozyonu riskleri de G20 ülkeleri için kısa vadedeki en önemli beş risk arasında yer aldı.

G20 ülkeleri, rekor kıran küresel sıcaklıklar ve şiddetli hava olaylarıyla geçen bir yılın ardından Dubai’deki COP28’e hazırlanırken bu yılki sonuçlarda çevresel riskler, ekonomik ve toplumsal risklere göre geri planda kaldı. Geçen yılki verilerin devamı olarak, olağanüstü hava koşulları ve iklim değişikliği adaptasyonunda başarısızlık gibi çevresel riskler, bu yılın G20 ülkelerinin ilk beş risk sıralamasında sadece sekiz kez yer alabildi. Yapay zeka ile ilgili tehditler de dahil olmak üzere teknolojik riskler, G20’nin ilk beş risk sıralamasında yalnızca üç kez yer aldı.

Daha geniş bir bağlamda bakıldığında, bulgular, gelişmiş ekonomiler ve gelişmekte olan piyasalar arasında dikkat çekici ortak endişeleri vurguluyor. “Ekonomik durağanlık” tüm bölgelerde en büyük risk olarak gösterilirken, “olağanüstü hava koşulları” bu yıl tüm yüksek gelirli, üst orta gelirli, alt orta gelirli ve düşük gelirli ülke gruplarında ilk 10’a giren tek çevresel risk oldu.

Marsh McLennan Avrupa CCO Carolina Klint şunları söyledi: “Akut bir hale gelmiş ekonomik ve toplumsal riskler, G20 iş dünyası liderlerini kısa vadede endişelendirmeye devam ediyor. Şirketler, öncelikli riskleri doğru bir şekilde ele alırken, önemli teknolojik riskleri göz ardı ederek kuruluşlarını, refahlarını ve içinde bulundukları toplulukları derinden etkileyebilecek, giderek daha karmaşık hale gelen siber ve yapay zeka ile ilgili tehditlere karşı savunmasız kalabileceklerini de unutmamalıdırlar.”

Zurich Sigorta Grubu Chief Risk Officer Peter Giger: “Bugün, ekonomi ve iş gücü piyasası ile ilgili kısa vadeli riskler, küresel gündemi domine ediyor. Şirketlerin kısa ve uzun vadeli riskler konusunda dengeli bir bakış açısı kurarak bu zorluklara yanıt vermeleri oldukça önemli. İşletmeler, iklim değişikliği gibi doğal tehditler üzerinde çok az kontrole sahip olduklarını hissedebilirler. Ancak, şirketlerin bu riskleri azaltmanın yollarını bulmaları ve aynı zamanda öncelikli zorluklara yanıt vermeleri kritik önem taşıyor.”

REKLAM ALANI