Dolar 32,5282
Euro 34,7884
Altın 2.425,52
BİST 9.721,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

FED’İN ENFLASYON GÖSTERGESİ YAVAŞLADI

FED’İN ENFLASYON GÖSTERGESİ YAVAŞLADI
26 Ağustos 2022 18:30
A+
A-

Fed’in enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 4,6 artışla beklentilerin altında geldi.

ABD’de kişisel gelirler temmuzda yüzde 0,2 ve kişisel tüketim harcamaları yüzde 0,1 artarak piyasa beklentilerinin altında artış gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede kişisel gelirler temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2’lik artış kaydetti.

Piyasa beklentilerinin altında bir seyir izleyen Amerikalıların kişisel gelirlerinin bu dönemde yüzde 0,6 artması öngörülüyordu. Ülkede kişisel gelirler, haziran ayında yüzde 0,7 artmıştı. Kişisel tüketim harcamaları ise temmuzda aylık yüzde 0,1 arttı.

Yavaşlama gösteren kişisel tüketim harcamalarının bu dönemde yüzde 0,4 artması tahmin ediliyordu. Kişisel tüketim harcamalarındaki artış haziranda yüzde 1 olmuştu.

Fed’in enflasyon göstergesi beklentilerin altında

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 6,3’lük yükseliş gösterdi.

Gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 4,6 arttı.

Piyasa beklentileri, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,7 artması yönündeydi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi haziran ayında aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 4,8 artmıştı.

Analistler, temmuz ayında enflasyonun yavaşladığını ve tüketici harcamalarının neredeyse artış göstermediği, bunun ABD Merkez Bankası’na (Fed) agresif faiz artışlarını yavaşlatması için alan verebileceğini belirtti.

REKLAM ALANI