Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

Erdem Başçı’nın açıklamaları Bist’e olumlu yansıdı

Erdem Başçı’nın açıklamaları Bist’e olumlu yansıdı
16 Temmuz 2013 07:02
A+
A-

basci

Haftaya 75,301 seviyesinden başlangıç yapan Bist 100 Endeksi ilk seansı yüzde 1,87’lik değer artışı ile tamamladı. Bu yükseliş hamlesinde TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarının büyük ölçüde etkili olduğunu görüyoruz. Başçı’nın açıklamasında küresel düzeyde para ve maliye politikalarına ilişkin belirsizlikler ve bunların yol açtığı oynaklık yakın dönemde artış göstermesine rağmen Merkez Bankasının ülkede fiyat istikrarını ve finansal istikrarı bozmasına izin vermeyeceğini ve bu bağlamda 23 Temmuz 2013 tarihli Kurul toplantısında Faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adım atılabileceğini açıklaması sonrası TL’de gözlemlediğimiz değer artışına bağlı olarak Bist’de tepki alımlarına neden olmakta. Yurt içinde gerçekleşen diğer gelişme de Türkiye İşsizlik oranıydı. Türkiye’de işsizlik oranının nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,3 puan artarak yüzde  9,3 olması ve geçen yıl nisanda 2 milyon 425 bin olan işsiz sayısının bu yılın aynı ayında 2 milyon 641 bine yükselmesi piyasalarda  büyük bir olumsuzluk yaratmadı. Erdem Başçı’nın açıklaması sonrası bir basın açıklaması da Maliye Bakanı Şimşek’ten geldi. Türkiye bütçesinin manevra alanına sahip olduğunu ve aşağı yönlü küresel riskleri tolere edecek kapasitede olduğunu belirtmesi de TL’nin değerini arttıran etmenler arasındaydı.

 Gelişmeler sonrası gösterge tahvil faizinin de yüzde 2’ye yakın bir seviyede geri çekildiğini görmekteyiz. Bu etmen de endekse güç sağlamakta.

 Bist 100 Endeksi gün içerisinde 74.200 – 73.077 bandı arasında işlem görmesinin ardından yüzde 0,42’lik yükseliş ile 71,981 seviyesinden günü kapattı. İMKB Banka Endeksi yüzde 4,67 yükselirken, Sanayi Endeksi’nin de yüzde 2,16 değer kazandığını görüyoruz.

 Borsa İstanbul Endeksini tekniksel olarak ele aldığımızda endekste çift dip oluşumu meydana gelmesi sonrası; 21 günlük üssel hareketli ortalamaların bulunduğu 75,000 dolaylarının yukarı yönlü kırılması sonrası 9 günlük üssel hareketli ortalamalarda da yukarı yönlü dönüşüm sinyali aldığımızı söyleyebiliriz.

İntegral Menkul Değerler

 

REKLAM ALANI