Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

DÖNGÜSEL EKONOMİDE EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ YEREL YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ

DÖNGÜSEL EKONOMİDE EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ  YEREL YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ
30 Ekim 2023 11:37 | Son Güncellenme: 30 Ekim 2023 11:55
A+
A-

SKD Türkiye ve EBRD iş birliği ile yürütülen Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nun (TDEP) yeni dönem faaliyetlerinin aktarıldığı toplantıda EBRD tarafından başlatılan Döngüsel Ekonomi Bölgesel İnisiyatifi (CERI) de tanıtıldı. 

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, döngüsel ekonomide en önemli ihtiyacın sürdürülebilir finansman kaynağı olduğuna dikkat çekerek, EBRD tarafından Küresel Çevre Fonu (GEF) ortaklığında başlatılan Döngüsel Ekonomi Bölgesel İnisiyatifi’nin SKD Türkiye ve TDEP üyelerine iyi bir iş birliği fırsatı sunduğunu vurguladı.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ekonomik faaliyetlerin çevresel etkilerini azaltarak ülkemizin döngüsel ekonomideki gerçek potansiyeline ulaşmasına imkân sağlayacak çalışmaları hayata geçiriyor. Bu doğrultuda SKD Türkiye, Avrupa İmar ve Kalkınması Bankası (EBRD) iş birliğinde yürüttüğü Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nun yeni dönem faaliyetlerini aktardığı toplantıda, EBRD de Döngüsel Ekonomi Bölgesel İnisiyatifi’ni (CERI) tanıttı.

CERI, EBRD tarafından 2022 yılında Küresel Çevre Fonu (GEF) ortaklığında; Türkiye ve Batı Balkanlar’da döngüsel süreçleri uygulayan ve döngüsel iş modellerini benimseyen özel sektör, kamu ve yerel yönetim yatırımlarını desteklemek amacıyla başlatıldı.

Küresel ısınma, sıcaklık artışları ve hava olaylarında yaşanan dengesizliklerle iklim değişikliğine neden olmaya devam ediyor. Küresel ısınmada büyük payı olan küresel emisyonların %45’i ürünlerin üretim ve tüketim süreçlerinden kaynaklanıyor. Üretimde kullanılan malzemelerin çıkarılması ve işlenmesi ise biyoçeşitlilik kaybının %90’ından sorumlu görülüyor. Kullan at yönteminin iklim krizini şiddetlendirmesi nedeniyle tüm dünya, döngüsel ekonomiye geçişi önemli bir fırsat olarak görüyor.

Döngüsel ekonominin dünya çapında uygulanması durumunda, 2025 yılına kadar sağlanacak tasarrufun yılda yaklaşık 1 trilyon ABD Doları olacağı ve 4,5 trilyon ABD Doları değerinde yeni iş fırsatları yaratacağı tahmin ediliyor.

 SOMUT ADIMLARIN HAYATA GEÇİRİLMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

CERI tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, döngüsel ekonomide en önemli ihtiyacın sürdürülebilir finansman kaynağı olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İklim krizinin geldiği acil eylem noktasında; ölçülebilir çıktıları olan somut adımların hayata geçirilmesi, iş birlikleri ve iyi örneklerin artırılması büyük önem taşıyor. Döngüsel ekonomi, ekonomik büyümeyi doğal kaynak kullanımından bağımsız hale getirmek için neredeyse tek şansımız. Dünyada döngüsellik oranı artan malzeme çıkarımı nedeniyle %7,2’ye kadar geriledi. Öte yandan geçtiğimiz yıl yayınladığımız Türkiye’de Beş Sektörde Döngüsellik Potansiyeli Ön Araştırma Raporu sonuçları da Türkiye’nin döngüsel ekonomi gerçekleşeni potansiyelinin altında kaldığını gösteriyor. SKD Türkiye olarak Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu (TDEP) çatısı altında 3,8 milyon Euro’ya karşılık gelen bir ekonomi yarattık, 77 bin ton atığın geri kazanımını, 18 bine tona yakın atığın da azaltımını sağladık. Türkiye’nin döngüsel ekonomideki gerçek potansiyeline ulaşması için buradaki etkimizi artırmayı hedefliyoruz. EBRD tarafından başlatılan Döngüsel Ekonomi Bölgesel İnisiyatifi’nin SKD Türkiye ve TDEP üyelerine iyi bir iş birliği fırsatı sunduğuna inanıyorum.” dedi.

EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Topçu Kılıç konuşmasında atıkların ekonomide yarattığı yüke dikkat çekerek, şu açıklamada bulundu:

“Atık yönetimi iklim değişikliğiyle mücadelede çevresel atıkların ortadan kaldırılması ile ortaya çıkan sonuçların bertaraf edilmesine katkı sağlarken atığın ekonomiye kazandırılmasına da imkân sağlıyor. Maalesef Türkiye şu anda Avrupa’dan en fazla atık ithal eden ülke konumunda. Bunlar her ne kadar geri dönüştürülebilir atık olsa da ekonomimize yarattığı yük 14 milyar Euroyu aşmış durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca ülkemizde sıfıra yakın atık teknik çalışmamız akabininde, yerinde ayrıştırma, geri dönüştürülebilir atık, katı atık yönetiminde Kamu Özel İşbirliği yöntemi uygulanması ve belediyelerimiz üzerindeki atık toplama kaynaklı yükün özel sektör tarafından gerçekleştirileceği modeller ile ilgili önemli çalışmalar yürüteceğiz. EBRD olarak biz de burada üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek istiyoruz. CERI de bu sorumluluk bilinci ile Küresel Çevre Fonu (GEF) ortaklığında ülkemizin de içinde bulunduğu Balkan coğrafyasında döngüsel ekonominin gelişimine adım atmasına katkı sağlayacak önemli bir finansman programı” dedi.

“Döngüsel Ekonomi Yolculuğunda Finansmanın Rolü” başlıklı bir panelin de gerçekleştirildiği programda, SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik’in moderasyonunda T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilisi Sadiye Bilgiç Karabulut, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem ve Brisa CFO’su Neslihan Döngel Özlem konuşmacı oldu.

Türkiye’nin döngüsel ekonomi faaliyetleri hakkında bilgi veren T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilisi Sadiye Bilgiç Karabulut, Bakanlık olarak Sıfır Atık Projesi ve Türkiye’nin Döngüsel Ekonomiye Geçiş Potansiyelinin Değerlendirilmesi için Teknik Destek Projesi (DEEP) ile ülkemizde döngüselliğin artırılması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem ise banka bünyesinde döngüsel ekonomi özelindeki proje ve girişimlere sundukları finansman mekanizmaları hakkında bilgi verirken bu kredilere erişim sürecindeki adımları katılımcılarla paylaştı.

Brisa CFO’su Neslihan Döngel Özlem ise döngüsel ekonomiyi iş yapış biçimlerine entegre ettikleri iyi uygulamaları aktarırken, bu süreçte başta EBRD olmak üzere önemli finans kuruluşlarından temin ettikleri kredi olanaklarından bahsetti.

 

REKLAM ALANI