Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Dolar yeni zirveyi gördü

Dolar yeni zirveyi gördü
13 Ekim 2016 10:59 | Son Güncellenme: 13 Ekim 2016 11:01
A+
A-

 

dolar

Dün 3.0974 ile tüm zamanların rekorunu kıran dolar/TL, bu sabah 3,10’u geçti.

Yükseliş trendindeki dolar/TL’de bugün çok konuşulan zirve de test edildi. Kur, 3.10 seviyesinin aşarak tarihi zirveyi yeniledi.

Başkanlık sistemi ve olası referandum riskinin fiyatlamalara dün itibariyle girdiğini belirten analistler, kurda aşağı yönlü hareketlerin kalıcı olmaya görüşünde.

Güne 2.09’ün üzerinde başlayan dolar, yükselişini sürdürerek rekorunu 3,10’un üzerine taşıdı. Kur tarihi zirveyi 3,1058’e çıkardı. Dolarda işlemler saat 10:24 itibariyle 3,1050 seviyelerinden geçiyor.

İç ve dış dinamiklerin etkisiyle zayıflayan TL’de kırılganlığın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Bankacılar küresel güçlü dolar ve jeopolitik endişelerin baskı unsuru olmaya devam ettiğini dün tarihi zirvesini test eden kurda küresel piyasaların ve petrol fiyatlarının izlenmeye devam edileceğini söylediler.

Bankacılar kurun tarihi zirvesini test edip 3.10’lu seviyelere geldikten sonra bir miktar yönünü aşağı çevireceğini bekliyorlardı. Ancak başkanlık sistemi ve olası referandum riskinin fiyatlamalara dün itibariyle girmesiyle artık analistler aşağı yön için aynı düzeyde iyimser değil.

DNG Danışmanlık’tan Fatih Kerestici olası bir başkanlık sistemine geçişte referandum ihtimalinin belirmesinin piyasaları üzerinde ilave bir risk unsuru yarattığını belirterek, “Dolar/TL’de 3.10 seviyesi görüldü. Normal şartlarda bu seviyeden artık aşağı dönüşü bekliyor olmamız lazımdı” dedi ve ekledi:

“Ancak, referandum ihtimalinin gündeme oturması tüm beklenti setini değiştirdi. Sadece, önümüzdeki belirsizlikleri dikkate alıp, bunlara bir de referandum unsurunun eklenmesi nedeniyle bekle-gör stratejisi izlemenin daha dengeli bir piyasa duruşu anlamına geleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Satış baskısı diğer piyasalara da yansıyabilir

Ancak TL’deki seyrin kalıcı olması halinde analistler satış baskısının diğer piyasalara da yansıyabileceğini belirtiyorlar. Moody’s not indirimi sonrasında çıkışların yaşanabileceği endişesi, jeopolitik endişeler, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB’nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL’nin değer kaybında ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.

REKLAM ALANI