Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

BELİRSİZLİKLER SÜRÜYOR

BELİRSİZLİKLER SÜRÜYOR
23 Ekim 2023 14:37
A+
A-

İsrail ile Hamas arasındaki savaş 17. güne girerken Orta Doğu’da gerilim sürüyor. Özellikle İsrail’in Gazze’ye kara harekâtı düzenleme ihtimalinin canlı kalması kısa vadede tansiyonun düşme olasılığını azaltıyor.

Piyasalar yaşanan sorunların bölgedeki güçlü aktörlerin başında gelen Türkiye’nin ABD ve İsrail ile ilişkilerini nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışırken devam etmesi durumunda ise petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilim cari denge açısından şartları zorlaştıran bir tablo yaratabilir. Tüm bunlar Borsa İstanbul’un savaşın başından bu yana %11’in üzerinde değer kaybetmesine ve küresel borsalardan daha negatif bir tepki vermesine neden oldu. Haber akışına hassasiyetin yeni haftada da yüksek seyredebileceğini ve bunun da volatilite yaratabileceğini tahmin ediyoruz.

Yurt içinde haftanın en önemli konu başlığı olan TCMB PPK toplantısını Perşembe günü gerçekleştirilecek. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası son toplantısında politika faizini 500 baz puanlık artırımla %30 seviyesine taşımıştı. Perşembe günkü toplantı için tahminlere baktığımızda ağırlıklı olarak %35 seviyesinde rakamlar görüyoruz. Beklentilere paralel bir adım atılması durumunda politika faizi OVP’de belirtilen 2024 sonu enflasyon tahminini (%33) geride bırakmış olacak. Dolayısıyla bu durum TCMB’nin sonraki aylardaki olası artırımlarda hız kesmesine neden olabilir. Ancak başka bir açıdan bakarsak piyasa katılımcıları anketinde 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %45’in üzerinde seyrediyor. Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon açısından risk teşkil ettiği ve TL üzerindeki baskının sürdüğü bir dönemde piyasalar toplantı sonrasında yayımlanacak metinde TCMB’nin politika faizini enflasyon beklentisine ne derece yaklaştırabileceğini anlamaya çalışacaktır.

Orta Doğu’daki gerilimin gölgesinde kalsa da yeni haftada önem derecesi yüksek makroekonomik verileri de takip edeceğiz. Bu kapsamda ABD’de üçüncü çeyrek GSYH rakamının yanında Fed’in enflasyonu takip etmek için izlediği PCE endeksi açıklanacak. GSYH rakamı üçüncü çeyreğe ait ilk veri olduğu için önemi yüksek. Ortalama piyasa beklentisi büyümenin yıllıklandırılmış bazda %4,3 olacağı yönünde. Önceki ay yıllık bazda %3,5 değerini alan PCE endeksinde ise sınırlı bir düşüşle %3,4’e gerilemesi bekleniyor. Geçen hafta Fed Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamaların ardından Fed’in 1 Kasım’daki toplantısında faiz artırımına gitmeyeceği büyük ölçüde netleştirmişti. Dolayısıyla PCE endeksi dikkatle izlenecek olsa da veri Kasım ayı toplantısına ilişkin tahminleri anlamlı şekilde değiştirmeyecektir.

TL: Orta Doğu’daki gerilimin etkisini hissetmeye devam eden TL geride bıraktığımız haftada da zayıf bir performans sergiledi. Petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimin de TL açısından şartları zorlaştırdığını söyleyebiliriz. TCMB’nin Cuma günü açıkladığı piyasa katılımcıları anketinde ise 12 ay sonrası için enflasyon beklentisinin arka arkaya beşinci ayda da yukarı yönlü eğilimini devam ettirerek %45,28 seviyesine yükseldiğini gördük. Bu tablo TCMB’nin Perşembe günkü toplantısında faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik tezi kuvvetlendirir nitelikte. Foreks anketine göre ortalama piyasa beklentisi Merkez Bankası’nın %30 seviyesinde bulunan politika faizini %35 seviyesine yükselteceği yönünde.

Borsa İstanbul: Geçen hafta ARCLK ile başlayan üçüncü çeyrek bilançoları bu hafta AKBNK, YKBNK, FROTO, TOASO, KCHOL ve TUPRS gibi büyük ölçekli şirketler öncülüğünde devam edecek. Tahminlerimiz, 3Ç23’de bankalar için yıllık (y/y) %14 net kar artışına (önceki çeyreğe göre (ç/ç) %21 artış) işaret ediyor. Finans-dışı şirketler için ise %54 y/y net kar artışı (%73 ç/ç artış) ve %59 y/y FAVÖK büyümesi (%51 ç/ç artış) öngörüyoruz. Toplamda, araştırma kapsamımızdaki hisse senetlerinin 3Ç23’de %38 y/y net kar artışı (%52 ç/ç artış) kaydetmesini bekliyoruz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 7920 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 7865, 7802, 7746 ve 7683 destek olarak izlenebilir. 7976, 8039, 8095 ve 8158 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 28.2886 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 28.0905, 27.8645, 27.6665 ve 27.44 destek olarak izlenebilir. 28.4865, 28.713, 28.911 ve 29.1375 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

REKLAM ALANI