Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Belirsizlik ve kur 10 milyon euroluk yatırımdan etti

Belirsizlik ve kur 10 milyon euroluk yatırımdan etti
21 Ağustos 2015 16:16
A+
A-

Belirsizlik ve kur 10 milyon euroluk yatırımdan etti

Türkiye’de yaşanan siyasi belirsizlik, yatırımları da etkiliyor. Sezon Pirinç, 10 milyon euro tutacağı öngörülen 2 yatırımı askıya aldı.

Terör saldırıları, siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler nedeni ile sıkıntılı bir dönem geçiren Türkiye’de yaşanan süreç yatırımları da etkiliyor. Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 10 milyon euro civarında olacağını öngördükleri iki yatırımlarını askıya aldıklarını söyledi. Yaşanan gelişmelerin kuru da iç piyasada rekor düzeye taşıdığına dikkat çeken Erdoğan, gelişmelerin bir diğer olumsuz sonucu olan zamların en geç 6 ay içinde fiyatlara yansıyacağını vurguladı. Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, tarım sektörünü değerlendirmek amacı ile basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda öncelikle yaşanan süreci değerlendiren Mehmet Erdoğan, Türkiye’de belirsizliğin hakim olduğu zor bir dönemden geçtiğini belirterek doların da bu gelişmelere bağlı olarak iç piyasada TL karşısında rekor düzeye yükseldiğini anlattı. Seçimlerin yenilenmesi ile kaosun daha da artacağına dikkat çeken Erdoğan, “Mutlak suretle koalisyon hükümetinin kurulması gerekiyordu ama olmadı. Biz de bu dönemde kendimizi korumak için yatırımlarımızı askıya aldık. Dövizdeki öngörülemezlik de bu kararımızda önemli bir etken oldu. Dövizin 3 günde yüzde 10 arttığı bir dönemde iş dünyasının da yönünü bulması zor” diye konuştu.

Bakliyatta zam görülüyor 
Özellikle siyasi gelişmeler doların TL karşısında son bir haftada 2.77 TL seviyesinden 2.94 seviyesine kadar çıkmıştı. Yaşanan artışın ithalat ve üretim maliyetleri nedeni ile fiyatlara yansıyacağını anlatan Erdoğan son 2-3 ayda yüzde 15 artan bakliyat fiyatlarının kura bağlı olarak 6 ay içinde yeniden artacağını söyledi. Erdoğan, “Bir süre direnmeye çalışacağız. Siyasal konjonktürün düzelmesine bağlı her şey. Seçimler ile hükümet çıkar mı yoksa daha da artar mı belirsizlik bilemiyoruz. Tüketiciler de tedirgin ve tüketime yansıyor bu durum. Durgunluk var. Üreticiler durgunluk nedeni ile maliyetlere katlanmaya çalışıyor. Ancak kurdaki artış en geç 6 ay içinde bakliyat fiyatlarına zam olarak yansıyacak” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre pirinç fiyatları geçtiğimiz eylül ayından bu yana yüzde 15 civarında geriledi. Sebebi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ithal yetkisi. Fiyatlarda yaşanan aşırı artışlara müdahale etmek ve tüketimi karşılamak amacı ile TMO, sıfır gümrük vergisi ile ithal yetkisi bulunuyor. Söz konusu vergi oranı şirket bazında yüzde 45 civarında bulunuyor. Erdoğan, “Pirinç ithal ve tüketim oranlarına bakıldığında geçen yıl 500 bin ton üretime karşılık 700 bin ton tüketim gerçekleşti. Resmi rakamlara göre Ortadoğu’dan 2 milyon civarında mülteci de var ki bunların kişi başı tüketimi Türkiye’nin 3 katı. Açık, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gümrüksüz ithal yetkisi ile kapandı. 300 bin ton pirinç ithal edildi geçen yıl” dedi. Bu noktada ithalat yerine üretimin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, “Ülkeler artık ithalat yasakları uyguluyor. Dünyada yıllık 500 milyon ton pirinç üretimi var ancak bunun sadece 40 milyon tonu dolaşımda. Endonezya 2 milyon tonluk ithalat için ihale açtı. Pahalı geldiği için teklif gelmedi. Malın pahalı gelmesi hiç önemli değil artık. Kimse pirinç satmak istemiyor. Alacak yer yok. Mühim olan tarımsal potansiyeli kullanmak. Kaynak varsa üretimde kullanmak lazım bunu. Bu anlaşmada ithalat yapılmasını değil üretimin teşvik edilmesini destekliyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI