Dolar 32,5304
Euro 34,8798
Altın 2.441,91
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

AON’DAN ŞİRKETLERİN İŞ KESİNTİLERİNİ YÖNETMELERİNE YARDIMCI OLACAK YOL HARİTASI

AON’DAN ŞİRKETLERİN İŞ KESİNTİLERİNİ YÖNETMELERİNE YARDIMCI OLACAK YOL HARİTASI
12 Eylül 2023 10:53
A+
A-

Artan küresel belirsizlikler nedeniyle işletmeler ortaya çıkan yeni tehditlere daha fazla odaklanmak ve bu tehditlerle nasıl baş edeceklerine karar vermek zorunda. Risk, emeklilik ve sağlık konularında veri ve analizlerden faydalanarak profesyonel hizmetler sunan Aon, işletmelere bu belirsiz zamanlarda yol gösterecek yol haritasının detaylarını paylaştı.

Enflasyon, jeopolitik gelişmeler ve aşırı iklim olaylarıyla mücadele eden bir dünyada, iş dünyası liderleri en kötüsünü beklemeye devam ediyor. Risk, emeklilik ve sağlık konularında veri ve analizlerden faydalanarak profesyonel hizmetler sunan Aon’un 2022 Yönetici Risk Anketi’ne göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 80’i küresel ekonominin 2023 yılında resesyona gireceğine inanıyor. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde iş kesintileri; konaklama, seyahat, eğlence, enerji gibi insan yaşamını yakından ilgilendiren sayısız sektör için en önemli risk haline geliyor. Aon da bu gerçekten yola çıkarak işletmelere belirsiz zamanlarda yol gösterecek bir yol haritası açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay, “İşletmeler çeşitli nedenlerle ticari faaliyetlerinde kesintiler yaşayabilir. Günümüzde bu nedenler gerek kapsam gerekse yaptıkları etki açısından sürekli değişiyor. Son yıllarda daha fazla iş kesintileri görülmesinin en önemli nedenleri içerisinde işletmelerin artık dijitalleşmeye, anında yönetim felsefesine ve basit stok yapısına daha fazla dayanmasıdır. İşletmeler bu nedenleri de dikkate alarak belirsizliklere karşı her zaman bir adım önde kalabilmelidir. Sürekli değişen ticari ortamın ve bunun işletmeler için yaratacağı risklerin farkında olmak önemlidir. Açıkladığımız yol haritası ile iş kesintilerinin en yaygın nedenlerine ışık tutuyor ve işletmelere bu belirsiz dönemlerde süreçleri güvenli bir şekilde yönetmelerine yardımcı oluyoruz.” dedi.

Aon, iş kesintilerine neden olabilecek beş önemli tehdidi şu şekilde sıralıyor:

  • Dijitalleşmeye Artan Bağımlılık: Dijital tedarik zincirleri ve iş süreçleri daha fazla verimlilik ve şeffaflık sağlasa da elektrik kesintisi, yangın, siber saldırılar veya diğer beklenmedik olaylar nedeniyle kritik verilerin veya teknolojinin aniden kullanılamaz hale gelmesi durumunda bir risk haline gelirler. Bu durum, iş kesintilerinin yanı sıra önemli satış ve teslimat kanallarının da çalışmaz durama gelmesine neden olabilir. Hatta aynı verilere, sisteme veya bulut hizmetine dayanan diğer işletmelerde de birbiriyle bağlantılı bir dizi iş kesintisi yaşanabilir.
  • İklim Değişikliği: Kritik üretim süreçlerini engelleyen, su kaynaklarını kullanılamaz hale getiren, elektrik kesintilerini tetikleyen aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti giderek artıyor. 2022’nin ilk altı ayı, neredeyse her kıtada sigorta sektörü için ortalamanın üzerinde kayıplara yol açan büyük ölçekli felaketlerle geçti. Yine de toplam kayıpların yarısından azı sigorta kapsamındaydı.
  • Değişen Çalışma Ortamları: Birçok işletmenin pandeminin başlangıcında yaşadığı iş gücü dalgalanması, sessiz istifa trendi ve hibrit veya evden çalışma gibi uygulamalar da işlerin kesintiye uğramasına neden olabiliyor. Yeni iş gücü eğilimleri işverenleri insan sermayesi ve iş gücü esneklik stratejilerini yeniden gözden geçirmeye zorluyor.
  • Siyasi Karışıklıklar: Siyasi nedenlerden kaynaklanan karşılıklıklar, işlerin sürekliliği açısından da hafife alınmaması gereken risklerdir. Bu gibi durumlar mülke erişimin engellenmesi ve iş gücü açığı gibi sorunları ortaya çıkabilir. 2019-2020 Hong Kong protestoları, 2021 Myanmar darbesi ve 2022 Rusya-Ukrayna savaşı gibi durumlar mülklerin hasar görmesine, müşterilerin azalmasına ve uzun süreli gelir kaybına yol açabilir. İşletmelerin bu değişen jeopolitik risklerin ardındaki karmaşık dinamikleri daha iyi anlamaları ve operasyonel duruşlarına esneklik kazandırmaları gerekir.
  • COVID-19 Pandemisi: Yeni mutasyonlarla öngörülemez olmaya devam eden COVID-19, zaten zorlu olan ticari faaliyetlere daha fazla belirsizlik katıyor. Aon’un Yönetici Risk Anketi de küresel iş liderlerinin yaklaşık üçte ikisinin COVID-19’un gelecek için zihniyet değişikliği gerektiren yeni riskleri ve güvenlik açıklarını beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor.

İşletmenizi başarı için nasıl konumlandırmalısınız?
Resesyonun yaklaştığı, enflasyon ve mali kriz korkularının dünyaya hakim olduğu bir dönemde iş dünyasının liderleri nasıl daha iyi kararlar alabilir ve işletmelerini başarı için nasıl konumlandırabilir? Aon bunun için de üç maddelik bir yol haritası sunuyor:

  • Kurumunuzu Dayanıklı Hale Getirin: İş kesintilerine neden olabilecek risklere karşı hazırlık yapmayan liderler, aylar sürebilecek ve önemli maliyetler doğurabilecek olağan iş akışına dönmenin karmaşıklığını hafife alabilirler. Ayrıca olması muhtemel olmayan ancak yine de mümkün olduğu düşünülen, potansiyel olarak çok önemli bir olayı tanımlamak için kullanılan “gri kuğu” riskleri de gözden kaçabilir. Ancak COVID-19 pandemisinin gösterdiği gibi, liderler “gri kuğu” risklerinin ciddiyetini kabul ettiklerinde, çeviklik kültürünü teşvik ettiklerinde ve acil durum planlamasına yatırım yaptıklarında başarılı olurlar.
  • Riskleri Yönetin ve Aktarın: Riskleri yönetmek, ölçmek ve değerlendirmeler yapmak artık sadece risk yönetimi departmanının tek sorumluluğu değil, bu riskler kurum genelinde ele alınması gereken süreçlere dönüştü. Bilançoyu iş kesintileri risklerinden korumak; birim liderlerinin kayıp senaryolarını öngörmelerini, bu risklerin muhtemel etkilerini gözden geçirmelerini ve kritik müşterilere, ortaklara ve tedarik zincirlerine potansiyel aşırı bağımlılığı tespit etmelerini gerektirir. Veriye dayalı bilgilerle donatılan işletmeler, kısa ve uzun vadeli stratejilerine göre uyarlanmış, kendilerine özel, iş kesintileriyle ilişkili sigorta teminatları alabilirler. Özellikle karmaşık iş modellerine sahip şirketler aşağıdaki risk aktarım seçeneklerini kombine edebilir, birleştirebilir ve sıralayabilirler:

 İş kesintilerinden etkilenen lokasyondaki gelir veya kâr kaybı için geleneksel teminat
– Hem etkilenen lokasyonda hem de diğer lokasyonlarda kurum içindeki zincirleme etkileri kapsayacak şekilde birbirine bağlı iş kesintisi teminatı
 Üçüncü taraf bir tedarikçiyi veya müşteriyi etkileyen kapsam dahilindeki bir olaydan kaynaklanan gelir veya kâr üzerindeki etki için CBI (Tesadüfi İş Kesintisi) teminatı
 Kapsam dahilindeki bir olay nedeniyle artan maliyetler veya iş yerine girememe durumu için yan veya ek teminat

  • Riskleri Kabul Edin: Zorlu risk ortamına rağmen, en yenilikçi liderler tehditlerin yanı sıra fırsatları da tespit edenlerdir. İyi hazırlanmış liderlerin yüzde 90’ı riskle başa çıkabilecek donanıma sahiptir. Bu sadece bir hayatta kalma meselesi değil, yeni stratejiler ortaya koymak, sektöre değişim getirmek ve gelecekteki büyümenin kapılarını açmak için de bir fırsattır.
REKLAM ALANI